2018年06月03日

做Sit-Up 減唔減到肚腩 ?

sit up

關於減肥,最常聽到嘅問題包括: 做Sit-Up 減唔減到肚腩?

答案係: 減到,不過係第二階段。

肚腩,即係中央肥胖,代表有團脂肪積聚在肚或腰間。要消脂,最直接的方法是做全身性的帶氧運動,例如緩步跑,或跳健康舞。

至於Sit-Up, 屬於修緊肌肉的運動,對於真正 “減肚腩”, 並非最有效的方法。

此外,坊間亦有不同類型的纖體儀器,有些特別針對消脂,有些則有助修緊,改善線條。

如果剩係靠做SIT-UP 減肚腩, 應該做到腰痛都未見成績!

正確的做法是, 先做帶氧運動消脂, 之後再做肌肉訓練 (再配合飲食). 如果有時間同時進行, 當然效果更好, 因為越多肌肉, 消脂越快.

Read More
2018年03月25日

低糖好? 定低脂好?

low fat or low GI

減肥人士常有的疑惑: 究竟減肥係戒油好? 定戒澱粉質好? 係低脂餐單有效啲? 定低碳水化合物餐單有效啲?

最新一期美國醫學會雜誌 JAMA分享有關減肥的最新研究*, 研究包括超過600名超重的成年人, 其體重指標BMI達28-40 (健康成年人的BMI 約為18.5-22.9), 利用一年時間為他們進行體重管理. 當中一半人接受低脂飲食, 另一半人接受低糖 (碳水化合物)飲食模式.

除此之外, 參加者還需作出適量生活改變, 包括:
1) 避免進食加工食物;
2) 減少出外進食;
3) 減少零食;
4) 減少糖和精製澱粉食物 (如白飯, 白麵包);
5) 增加蔬菜和纖維量
6) 儘量選擇天然非加工食物
7) 多與朋友和家人一起進餐;
8) 進食時不看手機和電視

結果呢?

低脂飲食組平均減去12磅, 而低碳飲食組平均減去13磅.
即是說, 原來兩種減肥方法都有效, 而且分別不大.

你可能會覺得, 吓, 搞咁多嘢, 成年先減得嗰12磅咁少?

係啊, 因為呢批參加者並沒有特別加入運動元素嘛. 好老土咁計, 3500卡路里 = 1磅, 如果只靠食少啲, 要幾耐, 食少幾多嘢先可以減到心目中的滿意身形??

所以呢個研究告訴我們幾件事:
1) 世上並沒有 “最有效” 的減肥方法, 每個人適合的方式不同, 不論低脂或低碳, 整體營養均衡又低熱量最重要
2) 改變生活模式是瘦身不反彈最重要的一環
3) 減肥永遠是飲食 + 運動先係最有效

FB: https://www.facebook.com/AnnieLeeDiet
*JAMA. 2018;319(7):667-679. doi:10.1001/jama.2018.0245

#減肥方法 #低脂 #低糖 #跟餐單 #節食 #減肥不反彈
#營養師 #Nutritionist #AnnieLee

Read More
2018年01月09日

健康講座 – 踢走三高

IMG_1746
三高, 好多人都知係邊三高: 高血壓, 高血糖, 高血脂. 衛生署最新嘅資料顯示, 2014/15年共有 290萬人患有高血脂; 165萬人有高血壓; 49.7萬人有糖尿病.

不過最誇張的是, 全港成年人, 推算約有50%屬於超重和肥胖, 體重指標BMI 高於23. 即約297萬港人有超重問題.

雖然大家都知道 “食得健康啲, 做多啲運動” 有助預防三高以及保持健康體重, 但知而行難, 尤其是天氣凍, 又過時過節, 總會食多咗, 又郁少咗.

早排獲邀到一間健康產品公司分享如何輕鬆踢走三高, 其實除咗要控制飲食, 好多健康食物都有助穩定血糖血脂. 例如水溶性纖維, 好的脂肪, 以及含酵素的食物.

所以一味食得清, 食得齋, 未必等於健康.

就快2018, 新一年, 希望大家重拾健康.

https://www.facebook.com/AnnieLeeDiet/
#三高 #高血壓 #高血糖 #高血脂 #肥胖 #心血管健康
#水溶性纖維 #好的脂肪 #酵素食物
#營養師 #Nutritionist #AnnieLee

Read More
2017年12月27日

咩人要搽Cream?

moisture cream

冬天濕度低, 皮膚好易乾燥爆拆, 唔知你有無定時搽潤膚膏的習慣呢?

好多人 (特別是男士) 以為, 搽cream 搽lotion 係貪靚的人先會做, 自己既不是姿整貪靚, 又未去到皮膚龜裂爆拆, 所以一年四季都好少搽cream.

但原來, 有幾類人士, 任何時間都應該為皮膚保濕, 保持滋潤.

 皮膚敏感 (如濕疹)
 長者
 過瘦 / 減肥人士
 高血糖 / 糖尿病患者

皮膚敏感, 如濕疹的護理, 已常有不同的醫護人員提供建議, 今次不多介紹, 反而想提一下高血糖和糖尿病患者.

血液的糖份高, 除了會影響血液循環, 亦會影響傷口癒合. 而天氣乾燥, 皮膚容易痕癢, 唔覺意抓兩抓就有機會流血, 一有傷口就容易引致細菌滋生, 加大傷口發炎情況, 嚴重的更有機會出現傷口潰瘍.

所以高血糖人士, 要小心保護皮膚, 避免擦損, 抓傷皮膚. 定時搽潤膚露, 特別是手踭, 腳踭, 以及其他摺位, 是最簡單的皮膚護理, 當然, 長遠的方法, 是調節飲食和生活習慣控制好血糖啦.

https://www.facebook.com/AnnieLeeDiet/

#皮膚乾燥 #爆拆 #搽cream係正常事
#糖尿病 #傷口護理
#營養師 #Nutritionist #AnnieLee

Read More
2017年12月13日

牛奶安全屬性 – 新聞發佈會

vitargent milk headline 231117

 

牛奶, 分新鮮牛奶 (Milk), 同牛奶飲品 (Milk Products / Beverages).

鮮牛奶係咪最健康? 牛奶飲品係咪一定無咁好?

其實未必. 不過添加成份同數量越多, 越容易影響本身牛奶的營養價值, 而且研究發現, 有牛奶飲品竟然含高達13種添加劑! 包括單、雙甘油脂肪酸酯 (乳化劑)、微晶纖維素 (乳化劑、穩定劑)、卡拉膠 (增稠劑),六偏磷酸钠 (酸度調節劑、穩定劑) 等。個別樣本亦包含碳酸鈣 (鈣補充劑)、葉黃素 (色素)、胭脂樹橙 (色素)、吐溫80 (乳化劑)等不同用途的添加成分.

有無諗過, 原本飲奶係因為方便 / 味道好 / 有營養, 但反而飲埋咁多添加劑落肚, 當中仲有啲唔合格, 令魚胚胎測試樣本出現中毒情況添.

獲 Vitargent 水中銀 邀請, 參與有關牛奶安全的新聞發佈會, 分享有關不同年齡的大小朋友應該如何選擇牛奶或牛奶飲品.
新聞發佈會中, 公佈了46個品質卓越的樣本, 代表產品於急性、慢性毒物檢測與及成分篩查中表現理想,消費者可以安心選購.

正如水中銀首席執行官杜偉樑先生常提醒, 認產品, 唔好認牌子. 今次公佈的牛奶產品, 未必代表旗下所有系列都同樣品質卓越, 所以大家不妨睇吓有無你平時飲開嗰隻?

各大傳媒相關報導:

經濟日報/TOPick 新聞: 牛奶含13種添加劑愈飲愈毒  46款安全牛奶清單
http://bit.ly/2A4Hy0M

頭條日報: 機構籲選較少添加劑產品 牛奶急性毒物測試18%不合格
http://bit.ly/2zitIH2

晴報 Sky Post: 2成牛奶毒性測試不合格 有樣本含13種添加劑
http://bit.ly/2iM8D1n

都市日報: 兩成牛奶毒測「肥佬」http://bit.ly/2BD3IaH

am730: 兩成牛奶產品未通過生物毒性測試 脫脂奶表現較佳 http://bit.ly/2BqkdGr

星島日報: 兩成牛奶樣本急性毒檢測不合格 或對人體健康有害 http://bit.ly/2jEx9RF

Oh爸媽 – ohpama.com: 兩成牛奶樣本急性毒檢測不合格 或對人體健康有害
http://bit.ly/2B6EkZZ

on.cc 東網/東方日報: 科技公司毒性測試18%牛奶樣本不合格
http://bit.ly/2B8sEpH

大公報: 生物科技公司水中銀測試市面68種牛奶產品 發現有12種(18%)具有潛在健康風險http://bit.ly/2Bhx26H

文匯報: 「斑馬魚」驗牛奶 兩成有毒http://bit.ly/2i8p33g

香港商報: 近兩成牛奶急性毒檢不合格http://bit.ly/2zXo29y

 

FB: https://www.facebook.com/AnnieLeeDiet/

#牛奶 #牛奶飲品 #Milk #MilkBeverage #添加劑
#新聞發佈會 #PressConference
#Vitargent #水中銀 #小魚親測 #FishQC
#轉基因鯖鱂魚 #斑馬魚 #胚胎毒性測試技術
#營養師 #AnnieLee

Read More