2017年06月22日

幫人買嘢慘過行乞

01300543033172142243441228600_s
 
網上資料圖片
 
話說每個人身邊總有幾個朋友係好熱心幫人買嘢,小至日常生活用品大至演唱會、波飛、乜飛物飛都好,佢都會有方法幫你搞掂!呢個唔係佢嘅生意,係佢嘅做人態度,幫得就幫。
 
識落呢款朋友真係唔錯,佢每逢去旅行,都會主動問一問你有無嘢買,佢又唔會收貴你,盡心盡力去到海外都WhatsApp你詳情,你要件貨有咩色,全程擔心overload都唔出聲。
 
話說本小姐正是呢種人,真係出於同理心,物價高企,講真有邊個唔想買平嘢?大部份人都想慳得就慳,所以師奶心態幫得咪幫。個人嚟講,有來有往,身邊朋友尚算唔錯,男男女女真係發揮互助精神。
 
好老實,買貨係比較少衝突出現,因為有現貨有相有size先會買,咁大家都好識做唔會亂來,通常一手交錢一手交貨。當然都有人夠膽死叫你方便嘅話一買買20盒返嚟,遇到咁瘋癲嘅朋友就唯有好表明拎唔到咁多,亦有人拎完貨唔俾錢拖到2046咁賤格,呢個時候只可以通知其他朋友唔好再落搭,當幫錯人做善事乜都好無下次!
 
講到最離譜,多數出現喺買波飛或演唱會飛呢類預先訂購嘅非實體貨物。嗱,一睇我就知係買唔起樓嘅低下層,原因好簡單,炒炒炒,無金鎖匙儲來儲去儲唔到首期係我呢類80後常見問題,所以我好憎黃牛!關於「炒」嘅概念,我非常抗拒。例如買演唱會或波飛咁,如果用勞力去排隊買一樣嘢後用更高價錢出售,我個人認為非常卑劣嘅行為,因為有需要嘅人都願意排隊,只不過黃牛黨將排嘅時間拉長,佢哋會一早霸位,搞到你排好後。點解咁多時間排隊不如去做時薪計嘅工,都50蚊個鐘啦!點解要咁樣去搵錢,真係好討厭!
 
好喇入返正題,買飛呢家嘢,有時識人幫手買到內部認購門票,幫到咪幫,手續費都唔收!夠膽死有人會叫你買完飛唔俾錢,三催四請先過數,其實我都係碌盡人情牌先幫到你買飛,如果你咁唔想排隊同黃牛爭,幫咗你咁大忙你都付出吓入錢啦唔該!
 
呢個未算最賤,點解要話俾人知我最憎黃牛,因為夠膽死你幫人買完飛佢轉個頭放上網賣黃牛!我有錢賺我自己唔識賺咩?大佬,內部認購嘅飛唔可以拎去炒其實係常識,出於好心幫你,你就放賣,講真明知賣飛情況緊張,你唔要大把人要,出句聲得啦!唔好講到你買多咗要放,呢類人就真係見識唔少,遇到就永入黑名單。
 
幫人收唔返錢真係慘過行乞,如果你身邊有人願意幫你買呢樣買嗰樣,又唔係要賺取你金錢,請好好珍惜,佢用個心對朋友,你唔好塞返個狗肺俾佢,否則報應到時連唯一平時最願意幫人嘅人,都會對你嘅不幸冷眼旁觀而已!
 
羅碧芝 Facebook Page
www.fb.com/gigilawpg
IG: gigilaw1113

Read More
2017年06月15日

新界色魔特別多

rape-reu-759
 
網上資料圖片
 
屯門又有風化案啦!雖然話人已捉,但聽到都驚驚啦!講起風化案,唔知點解好似新界地區特別多,由細到大都住屯門嘅我呢,就日日朝早要搭輕鐵返學,我仲好記得去到中四,突然有一日喺沙甸魚車廂入面,有個男仔著住短波褲、拖鞋、手執鎖匙,佢愈痴愈埋,將佢重要部位貼住我盤骨附近。當時太迫唔知佢做咩嘢,但發現佢開始細聲呻吟,我又感覺到佢前後咁移動佢下體,我開始意識到我被非禮!
 
當時要搭5個站大概10分鐘就到,但一個站我都再頂唔順,一開車門就轉去第二度企,人開始無咁迫,佢又跟住我,想企埋嚟企到好貼,我驚到唔知點算,真係好驚好驚!
 
去到第四個站,當我儲到啖勇氣想大叫時,然後佢就突然跑出車箱走咗。呢件事我有同同學講,大家諗對策,但學生妹最後不了了之咗。點知升到中六,條友又再次出現!話說中六咪有好多空堂自修,同幾個住附近轉校嚟讀中六嘅女同學傾開,發現大家都有呢個經歷!亦確定條粉腸同一外表同樣特徵。
 
於是我哋開始諗住捉佢,有人陪終於夠膽,講真,當年無咩智能手提電話影到相拍到片,好驚講出嚟無人信或者唔夠證據,點知有三個女同學都試過俾呢個咸濕仔非禮,大家都不甘受辱,決定要捉到佢。
 
經過多日部署,我再遇到佢,佢真係愈行愈埋,預備一貼埋嚟時,我用盡全身力量抬腿踩落佢腳面,佢大叫咗一聲之後,車門突發開門,佢就即時跑咗出去,從此佢無再出現!人大咗都好後悔細個唔識報警處理,諗起都想殺晒班死色魔!如果殺人唔洗坐監嘅話。
 
最近睇新聞,見到有個13歲女仔係天水圍俾人非禮後,夜晚返到屋企先報警,有網民好賤格咁話佢唔即時報警係有問題,13歲發晒育有常識等等!其實我好想講,呢個小妹妹真係已經好叻,起碼佢有勇氣講出口。
 
其實我想同各位男士講,女仔喺中學階段未有拖拍,未同異性有過身體接觸前,面對突如奇來嘅非禮行為,真係會好驚好驚,嗰種驚係包括怕人哋唔信自己、怕萬一報警增加父母麻煩、怕俾人恥笑等等。如果大家睇完風化案新聞要喺社交平台留言,請諗諗事主感受,如果主角係你屋企人你會點,睇完屯門最新強姦案情,竟然有人留言話受害人喺屋邨賣淫,收唔到錢而告人。我相信留言嘅人當自己神探,但做人點解要喺別人傷口灑鹽?你寫幾隻字,有無諗過人哋或屋企人萬一睇到個感受?
 
羅碧芝 Facebook Page
www.fb.com/gigilawpg
IG: gigilaw1113

Read More
2017年06月08日

養寵物的男人最有愛

f0a54e59f08f028a
 
網上資料圖片
 
各位身邊必定有朋友養寵物,不過大多數以女性朋友為主人居多,真係由男主人決定養嘅,親力親為事事以自己隻貓/狗行先又有幾多?
 
我就養咗隻芝娃娃,有日睇關於芝娃娃嘅文,真係睇到把幾火,佢寫「芝娃娃適合獨身女士飼養」,即係咁,其實女人養得寵物都應該會好全情投入,關咩獨唔獨身事?基本上女人重情,養咩動物都會好似養咗個人咁(講緊正常模式,大陸掉狗落街嘅賤人唔好計埋一份,唔該!)。
 
女人細心就好似係天經地義,始終有份母性,照顧寵物真係好出於自然行為。相反男人就唔同,男人就算對自己親生嘅,都會有限度咁投放佢哋嘅愛,唔係佢唔想,係佢天生嘅時間要應用喺自己認為重要嘅事情上。例如工作、興趣、朋友、父母等,佢哋覺得有放時間落去小朋友身上就任務完成,好難控制佢哋好想成副心機同女人一樣只有家庭為首。
 
gigi dog
 
連對親生骨肉都未必百分百投入到,你話啦!一個男人如果自己決定要養寵物,又真係負責任到不得了嘅,你話係咪好吸引?唔好話養邊一類寵物先,即使講緊養嘅係魚,都要落好多心機同時間去打理啦,咩衡溫計、水草呀、養菌呀咁!總知有養過寵物就會明,嗰份對生命嘅責任感係幾咁值得尊重!
 
如果女士們考慮嫁唔嫁俾依家個男朋友,其實觀察吓佢對小動物嘅反應,都知佢重情指數到邊,講真,同唔同佢生仔都係後話,對你會唔會有耐性有愛心,先係好值得思考嘅課題,呢個人適唔適合同你生活埋之後個三四十年。
 
識咁多男性朋友,願意自己開始養寵物嘅,真係對女朋友衰極有個譜。咁當然,假如一個男人對動物對小朋友好有愛心,偏偏對你唔夠好,咁咪佢唔夠愛你,代表緣份未到囉!只能夠講聲sorry!你亦可以反轉諗,你男朋友對咩都唔好,淨係對你夠好,咁就真係恭喜晒你啦!
 
羅碧芝 Facebook Page
www.fb.com/gigilawpg
IG: gigilaw1113

Read More
2017年06月02日

你仲有得揀,做快樂嘅人

unhappy_thumb_1024

 
圖片來源:HKET
 
鍾意足球嘅男人喺6月開始都會比較得閒,因為英超就完晒啦,連足總盃都俾阿仙奴拎埋,係爭場歐聯決賽未踢!至於本地就仲有兩場香港隊賽事,7月就4隊英超球隊嚟顯技,大家都可以留意一下。
 
6月至7月抖暑,如果大家真係落場踢波要小心身體,家陣天氣愈來愈熱,熱到有風都未必頂得順,要踢最好踢夜波啦!唔好夾硬嚟呀各位巴打!
 
我自己就會集中火力練體能,因為又要體測,其實我都唔知仲有幾多年跑,跑得幾多得幾多,人生有能力追求一樣自己鍾意嘅事都幾難得,起碼望返轉頭唔會後悔。
 
你哋有無嘢好想做而無去實踐?有無諗過自己人生想點過?人愈大,發現之前計劃好晒嘅事都原來夾硬迫住去完成的話,原來人生又未必咁開心。我好細個就好想30歲前嫁得出,唔知點解係要30歲前,聽得三姑六婆講得多啩,又好想要做體育老師。到一步步成長,一路遇到唔同嘅人,係好多例子身上見到,如果為做而做,最後俾你嫁個唔太適合嘅人,做份唔太適合嘅工,咁就一世嘅話,我諗我未必有而家咁快樂。
 
2017_06_02_Gigi Menclub
 
細個條路無得選擇,6歲讀小學,12歲升中一,讀飽書出嚟社會,我終於搵到自己想要乜嘢,每個人人生都唔一樣,只要一日你生存,代表你仲有選擇權,記得要好好思考自己想點,做人最重要照顧係自己感受為先,如果你都唔照顧你自己感受,請問你點要求別人照顧你感受?
 
香港最近好多人自殺,抵唔住壓力,其實來來去去講「期望」呢兩個字,人哋對你有期望,你對自己有期望,做唔到就係失敗,返唔到轉頭。如果咁諗其實好錯,只要你改一改心態,同自己講,無咩大不了,做唔到A,係因為你唔適合,上天自有第二個安排俾你,慢慢等待時機,就會有顯示。如果你決定唔玩呢個遊戲,你永遠唔會知道,原來有另一條路更適合你,你會仲開心。
 
壓力係有,但人哋俾你嘅壓力,放輕少少,點解要因為其他人而感到唔開心?佢講兩句你少忽肉?最重要,係你開心呀!做多啲自己開心嘅事,得閒咪入場睇下本地波囉,我都俾人鬧慣,唔爭在加埋你啦!發洩吓啦香港人!(講笑,入場唔準鬧我,哈哈!)
 
2017_06_02_Gigi Menclub 3
 
網上資料圖片
 
羅碧芝 Facebook Page
www.fb.com/gigilawpg
IG: gigilaw1113

Read More
2017年05月24日

女人的小器分子 

118815_WM
 
網上資料圖片
 
夏天到啦!大家預備好去沙灘未?同兄弟們講開去沙灘,女朋友最鍾意著bikini影相多過游水,基本上唔好太暴露,班巴打話都唔會介意,最重要影嘅相性感得嚟健康,唔可以有淫邪感覺就無問題。
 
其實男仔大部分都真係幾無所謂,佢覺得你開心咪得囉!思考角度的確無咁複雜。不如換轉角色,當某日有個男朋友大show猛男身材,日日放相上網,你估女朋友耐咗會唔會發癲?加埋其他女同事玩味嘅留言,「嘩!好正啊!想咬你心口個漢堡飽」「可以拉低件衫嘛?」開頭一兩次就當玩,之後?所有女同事或女性朋友嘅fb應該開始被高度監察。
 
男女最大嘅唔同係小器分子嘅結構構造,女人嘅小器分子係可以從氣味、聲音、無聲音、有畫面、無畫面、幻想、發夢中等等等等凝聚而成。
 
最簡單一個例子,男人出外,如果買手信,基本上只可買俾女朋友/老婆一個人,其他女同事女上司女性死黨,sorry,唔洗旨意,我身邊99.9%包括我自己都係咁,會問好多幻想得出嘅問題,「做咩要買俾佢?」「佢無去過東京?點解要你俾錢?」「你想討好佢呀?」「佢會唔會俾返錢你?」
 
呢團小器分子只會愈滾愈大,就快收唔到科之際,只要你放低份手信,講多兩句對方壞話,女主人就會獲得龐大勝利感,從而將戰火稍稍緩和。
 
而女人出外,佢鍾意買乜Q都得㗎喎又,佢嘅道理你駁三日都駁唔到,你只會默默接受,佢買嘢俾男同事因為人哋幫過佢,佢買嘢俾男上司因為佢批假俾佢,佢買嘢俾男死黨因為佢哋個個有女朋友又或者係基佢都講得出。
 
咁究竟講到最尾,點解咁多男人要講大話,唔係佢專登想呃女人,係佢唔想煩,唔講咪唔洗煩囉!
 
不過,女人總會話:「我寧願你坦白。」「你唔准呃我。」呢句係女人都成日講,但實情如果你有經驗,你都知係伏,呢個伏仲大過檸檬唔酸。
 
其實你信唔信都好,「你講啦!我唔會嬲㗎!」呢句,如果你真係夠薑吓吓坦白(我知一定有班人衝出嚟留言話自己好Q坦白,又會話自己女友唔小器等等)!去旅行就買一份手信俾你最好嘅女仔朋友,如果呀嫂頂得到,咁咪你威囉!
 
羅碧芝 Facebook Page
www.fb.com/gigilawpg
IG: gigilaw1113

Read More