2017年12月15日

有病就戴口罩啦!

2017-12_15_gigi menclub
 
網上資料圖片
 
有無發現一踏入冬天,呢個香港真係多咗好多好自私嘅人!香港人出名自私就梗嘅!慣晒啦,但係自從發現身處香港愈來愈易病之後,就開始好憎呢班自私到極點嘅人。
 
病,係值得可憐,咳呀!傷風呀!大家都會,但你哋有無試過,搭程地鐵人多又迫到想講粗口時,你隔離條友係咁咳係咁咳!佢可以係唔會用手遮一遮個死人咀,當然無戴口罩啦!成程車真係個感覺差到極點,所以,自此個袋一定會自己袋個口罩,去防呢批咁自私嘅賤人!
 
我都試過咳到收唔到聲,鬼唔知辛苦咩?香港地手停口停,但真係拎個口罩出街用咁辛苦咩?不過以上情況都未係最離譜,大家都慣啦!搭車搭飛機搭咩都好自備口罩囉,唔係點?
 
但我好想分享一次,最經典嘅不幸,話說,好肚餓入茶記想食嘢啦!食食吓對面坐咗個古惑仔,唔好問我點解知,佢一坐低講電話又話收數又盛,成個外型睇落都知佢咩人。咁各有各食無理佢啦,點知我個飯食咗三分一咋,杯嘢未飲過!佢一個唔該對住我碟飯打咗個噴口水嘅乞嚏!我當堂嚇到呆咗呀!
 
我可以點呀請問?我呆咗大概30秒我好嬲,我真係好嬲!我不嬲七情六慾都寫晒上塊面,呢一刻我控制唔到自己雙眼,我啤實佢!啤到佢好恆!我已有心理準備要同人可能作出罵戰。
 
點知佢醒呀!一句都唔出聲,嗱嗱臨食埋個飯佢埋單走人,佢係兩分鐘內爬埋碟飯佢閃,咁我可以點?我當然無繼續食啦,連杯嘢都無飲。但我好想知道,點解用手掩住個口鼻打乞嚏咁難咩?
 
有無理人感受呀?我發現好多人都係咁,附近有無人都係就咁就打個乞嚏出嚟!咩心態?係咪我mean?大家都覺得呢樣嘢無所謂呢,我都唔明點解咁無教養,依家病毒愈來愈勁,多得呢班人四圍傳播細菌。
 
上年去歐洲成個月凍到痴肺都唔病,一返香港就病,唔係話外國好好,但真係想大家都注重吓衛生咁囉!
 
羅碧芝 Facebook Page
www.fb.com/gigilawpg
IG: gigilaw1113

Read More
2017年12月08日

世界盃你要預備嘅事

2017_12_07_gig menclub
 
網上資料圖片
 
各位親愛嘅大大!!四年一度屬於我哋嘅節日返嚟啦!俾個5我先~yeah!只要你鍾意足球,無論你係男定女,世界盃必定係大家最期待想睇嘅賽事。為咗呢個世界盃,大家要有個良好嘅準備,而有必要提前半年去計劃㗎吓!
 
首先呢!就係你要知道世界盃幾時舉行呀唔該,係,你知由14/6/18開始,但我哋唔可以諗得咁簡單!呢個月嘅安排係好重要呀巴打!
 
俄羅斯舉行嘅世界盃有個好處,就係莫斯科時差同香港爭5個鐘左右!大部份頭場開1500或1700,尾場就2000或2100,即係香港晚上九點至十二點到我哋就就有頭場賽事睇,尾場就要睇凌晨兩點左右嘅波啦!
 
如果你睇波時間撞返工,比賽期32日,正常人未必有可能有咁多假期,或者又唔想捱完眼瞓返工無精神,可以考慮一下由30/6開始請大假至15/7,因為16強賽事由30號開始,要排呢段日子請假嘅狂迷好半年前家陣開始度吓自己個plan,上網睇下愛隊賽程,廢事臨急請假俾人知你睇波唔想返工就唔好啦!你要睇波,佢要睇波,個個都想睇波呀!
 
然後就要諗吓,邊度睇波?假如你已申請收費電視,多數都留係屋企睇啦,咁多場唔會場場出街睇啩?睇頭場時,你好大可能撞正你呀媽或你老婆睇緊大台電視劇或其他節目咁先算。你唔明佢哋明明洗緊碗都唔俾你轉台係咩心態?唔好諗咁多,半年前買定多個電視搞掂好晒所有嘢!免傷和氣,若果真係空間有限,就呢刻開始得閒放毒,一到晚上九至十一點就提及半年後有世界盃,你有幾期待幾想睇。到時佢都唔好意思阻你睇波啦吓話!
 
男人睇波最憎咩嘢?最憎有人阻住晒,如果你單身,我真係恭喜你呀!你呢半年要積極搵志同道合嘅單身男性朋友,諗好點樣去睇波!千萬唔好呢段時間開始新戀情,包你有排煩!熱戀期你覆少個WhatsApp都話你冷淡,大佬睇波點覆你?所以,考慮拍拖或分手,呢段時間諗清楚啊!
 
咁你有老婆又點算,無得救,假如你搵咗個唔俾你睇波嘅老婆,你注定落無間地獄,施主,一路好走。
 
羅碧芝 Facebook Page
www.fb.com/gigilawpg
IG: gigilaw1113

Read More
2017年12月01日

如果有得返轉頭

告白夫婦
網上資料圖片
 
近日呀姐睇緊一套新韓戲,我知我知你哋男士們無興趣㗎啦!唔係想推薦你哋睇,係想分享吓個故事,都幾有趣。
 
呢套叫「告白夫婦」嘅韓劇,講述一對夫婦由大學開始拍拖,結婚幾年後生咗個仔,種種誤會同性格不合導致佢兩個搞到離婚,兩者都表示好後悔同對方結婚,覺得互相害到大家人生好坎坷。
 
然後離婚嗰日,神奇嘅事就發生喇!佢哋突然間瞓醒時各自回到過去,返到未開始拍拖嘅大學生活,大家依舊存有咁多年嘅回憶。男女主角當然好憎對方唔想再重新開始,亦有好多機會做番之前後悔無做嘅事。
 
大家人生到咗呢一刻,應該有唔少人會後悔當初選擇錯誤,其實同唔少結咗婚嘅男男女女朋友傾開計,因為結婚特別係生咗仔嘅人會好多轉變,變到無朋友、無私人時間、無娛樂!重點係已經無夢想可言,呢個時候,佢哋會好苦口婆心叫未結婚生仔嘅人諗清楚。
 
雖然有一半人會補充「生仔都有開心嘅嘢嘅!」但有得俾佢哋再揀,佢哋都未必咁行呢條路。或者未有小朋友時會同另一伴去多幾次旅行或享受二人世界先。而家佢哋每日用咗好多精神返工,放工都要照顧小朋友時,又要諗佢哋讀書考學校,好多都好大壓力好辛苦!
 
當然時間無可能回到過去,呢篇嘢想提醒未有老婆/老公同仔女嘅朋友,問多啲結咗婚有細路嘅朋友感受,聽吓個轉變有幾咁大,有晒心理準備先好決定,否則會後悔嘅,都係自己,一世人,有啲嘢決定錯,真係可以影響到你成世,可以好大鑊!
 
睇路呀,各位兄弟姐妹!
 
羅碧芝 Facebook Page
www.fb.com/gigilawpg
IG: gigilaw1113

Read More
2017年11月24日

甩頭髮嚟講

2370185479_79422cc8c5
 
網上資料圖片
 
我有好多男仔朋友,好多都好玩得,好搞笑,同男人傾計大多數都係足球啦、打機啦、車啦、樓啦、股票啦、身型啦、女人啦等等,以上題目任講唔嬲,即係你可以笑佢踢波屎,笑佢哋大肚腩,但我發現,大部份男人都對一樣嘢比較保守,都唔多會主動同女仔分享。
 
嗰樣嘢就係,甩頭髮喇!話說,好多男仔廿幾歲仔就開始甩頭髮,有部分更一去到廿到尾就成個呀叔咁!M字額都好啦!有人真係光頭,老老實實,後生仔有頭髮邊個想光頭呀?
 
其實好多女仔都狂甩頭髮,本小姐係其中一個,一洗完頭頭都未梳,成手都可以係頭髮,頭髮愈長,甩得愈多,日日咁甩我都好擔心會變光頭,所以都開始研究咩方法可以甩少啲,我試過用天然洗頭皂啦、天然何首烏洗頭水啦、髮膜啦、焗油啦、總知咩都試下,但天然嘢用喺女仔長頭髮度都搞唔掂,始終會令到頭髮無咁柔順,梳唔到,又係甩。
 
但天然產品又的確會令頭髮變硬,所以推介俾男士用就較適合,有幾個比較好老友嘅男性朋友,開頭我都唔敢話佢少頭髮,但有次佢俾男仔朋友圈抽完水咪順便口快快推介佢用天然嘢,點知用咗又得!
 
無心插柳下,佢嘅頭髮就愈來愈硬,開始收復失地,我都為佢哋開心嘅,但自己就依然日日甩一大堆。
 
我對女士護髮就仲未好有心得,但聖誕節就到,其實如果你女朋友係長頭髮,你又要買禮物嘅話,不妨可以考慮去頭髮產品專賣店到買吓護髮產品俾佢!基本上十個長髮女人十個甩頭髮甩到癲,生完仔更加!唔係因為嫌佢甩頭髮,純粹係佢又唔捨得幾舊水買支洗頭水嘅時候,你咪喺聖誕做吓貼心暖男,送份好嘢過佢囉!
 
講真,如果支嘢work,佢晚晚洗頭就會諗起你對佢有幾好,即使你激嬲佢,沖完個涼洗完頭都消咗氣啦!
 
你唔信女人就係咁易氹?試吓囉,如果你女友咁巴閉唔受,咁佢都唔係簡單料啦!咁你留返啖氣暖肚,同佢去嘉年華燒錢算啦!
 
羅碧芝 Facebook Page
www.fb.com/gigilawpg
IG: gigilaw1113

Read More
2017年11月17日

足球場上睇人生百態

周星馳足球
 
網上資料圖片
 
足球場真係一個好神奇嘅地方,可以透過一個足球學識好多嘢!唔係因為個足球,我都未必見識咁多。
 
因為足球多人關注,所以會有好多新聞,無論海外或本地,總知關足球事,都佔體育版好多版位。喺平常生活入面,點都會聽到人提及足球,足球的確係好普遍,而呢個足球世界都變得好快,人生百態乜都睇到,真係學到好多嘢!
 
無一世敵人
 
足球場英雄地,無論咩身分,成場波打晒交或者火藥味濃都好,你見到嘅又未必係真嗰面。親眼見過好多次,兩隊球員賽前攬頭攬頸,一開波就各為其主,即使場波嘈到拆天,完場又會握手言和。而球證同球員好多時表面好似敵對,其實大家都知面嗰層同底嗰層都係身份唔同,警告球員時,球員亦作出相對反應。可能賽事中間因為球員身份關係,唔會信服球證判決,完咗場大家都知當時發生咩事,會變返好理性,甚至有球員私底下會向球證道歉。
 
現實生活中,都有好多人表面好似好不和,實際原來劇情需要,所以喺社會做事,都要學識保護自己,凡事唔好睇表面,因為你唔會知人與人嘅關係,個變化可以變到幾咁複雜。
 
東家唔打打西家
 
轉會喺足球世界幾咁普遍,今年曼聯下年踢皇馬,魚唔過塘唔肥,轉公司離職就日日都有發生,所以當你效忠一間公司時,做嘢或講說話都唔好去到咁盡,有實力就自然有人賞識。好似球員咁,萬一老闆突然唔鍾意,放你出大海,你無岸靠就好大鑊。有類人好得意,以為世界唔會變,今日老細好睇你,覺得有風洗盡(巾里),除非型到呢個老細唔再幫到你時你裸辭都無問題,否則都係專心做好份內事,四圍唱對家點火頭,搞是搞非最後一定得不償失!
 
等一個機會
 
當你踢青年軍時,即係做新人,一入職,對上已有無數咁多英雄,好多大哥有唔同嘅豐功偉績。如果能夠一炮而紅,當然戥你開心,但千祈唔好覺得贏晒全世界,因為大把人經歷過你而家面對嘅事。過咗就變得平淡,新聞人氣並唔會日日圍住你。學識從前輩身上偷師,佢哋衰咩就唔好學,路就行得快啦!
 
若果運未到你,咪繼續努力,唔好諗住埋堆就幫到手,小恩小惠人哋幫到一時,幫唔到一世,就算入到大球會,落場踢嘅都係你雙腳,無實力始終會露底。何必唔好好儲經驗,一有機會就表現人前,靠埋堆擦鞋上位嘅,俾你升到上去都會跌返落嚟!
 
踢波靠雙腿,人生路係自己行,雖然話順唔順好睇際遇,但有句說話「性格改變命運」係好到肉,踢得好嘅球員,有時性格導致吓吓俾人趕出場,再加上有啲喺場外搞是搞非,影響埋發揮,最後都唔會有大球會要,其實,做人或踢波,都係咁上下!
 
羅碧芝 Facebook Page
www.fb.com/gigilawpg
IG: gigilaw1113

Read More