2017年01月31日

【小男人週記】過年過節揀戲睇,寧取「冇腦」,不要「深度」。

10343C045-0

適時嘅「冇腦」係一種Relax,過年過節,揀啲輕鬆喜劇睇就最啱。所以過年睇戲係冇必要去計較什麼中唔中伏,只要套嘢唔係悶,有鹹有甜有劇情,應該收貨。
1990小男人周記2_錯在新宿
你要挑剔一部電影,梗係可以搵一千個理由去講,唔係話你無理取鬧,只不過每一個人對戲/劇集都有唔同嘅睇法。
14677424_623973007788356_5175425739025022976_n
一年三百六十五日,大把時間追求「深度」,但過年過節,我唔想諗咁多嘢。好似【小男人週記3之吾家有喜】咁,有人話鄭丹瑞食老本。但人哋食老本之餘又交到一哋新嘅嘢,賀歲電影嚟講,係咪真係要佢十項全能,攝影呀劇本呀剪接呀音樂呀演技呀等等…都要達到金像獎入圍電影嘅標準?
所以點解人哋寫影評主要講新戲,我寫影評係主要講舊戲,係因為我明白到,我睇完新戲去讃/踩佢,會影響到其他人睇戲嘅心情。點解我唔可以抱住欣賞嘅角度去睇港產片?我寫影評係想推介,等大家發掘錯過嘅好戲,發掘當中嘅亮點,而唔係想摧毀一套戲。
我夠知九記牛腩難食啦,但我理解為何佢可以屹立不倒,仲有咁多老主顧幫襯佢。因為好多人都係食一種回憶,食一種感情。
同樣道理,睇【小男人週記】,相信唔少人都係因為回憶同感情先入場支持。
睇戲唔諗嘢亦係一種境界,人生在世已經太多嘢要諗要煩,如果睇一套賀歲檔期上映嘅電影都要諗餐死,咁我覺得做人太辛苦啦。
唔係建議各位全年「冇腦」,只不過有時候「冇腦」係勝過「深度」,在此祝各位新年快樂。
全片:
https://www.youtube.com/watch?v=0mVwfKHxBKY
圖:網上
#小男人週記 #鄭丹瑞 #鄭裕玲
請支持 舊的港產片 新的影評 Page:
https://www.facebook.com/HKFilmsNewReviews/

 

Read More
2017年01月12日

【藍江傳之反飛組風雲】向華強好嘢!

 001cc43562f80d1e940931
我唔理佢咩身份咩背景,佢演嘅戲係好睇我就推介。提起向華強,【賭神】嘅龍五相信喺華人世界無人不曉,而呢套由向華強孭飛嘅【藍江傳之反飛組風雲】,我係幾鐘意向華強嘅演出。
872853902780251315
【五億探長雷洛:雷老虎】係雷洛鬥顏同,【藍江傳之反飛組風雲】係藍江鬥顏同,無論大家有冇睇過呢兩套探長傳,我都推介各位一睇再睇,因為真係好睇。
8868013802584295777
本片中嘅藍江影射藍剛。藍剛 (1930年-1989年) ,本名藍文楷,綽號「無頭」,香港警察隊刑事偵緝處前探長,後淪為香港通緝犯。於1990年代經過香港電影的喧染下,與呂樂、韓森和顏雄並稱為「四大探長」。
所以呢幾套探長電影,只能夠觀賞,冇太大嘅參考價值,因為與事實有比較大嘅出入。

全片:

https://www.youtube.com/watch?v=WUn5mBNkMuw

維基百科資料:

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%97%8D%E5%89%9B

#藍江傳之反飛組風雲 #向華強

 

請支持舊的港產片新的影評 Facebook Page:

Read More
2017年01月12日

【元州街皇后】好戲之人張國強演活勤力工作、愛錫家人嘅賭徒。

050E00005371C1A567379F509109666B
「搏一搏,單車變摩托。」相信好多香港人都對呢句說話深信不疑。人工追唔上通脹,積蓄買唔起房屋,有時候賭都係買一個希望,否則日挨夜挨真係好頹。
1446552189615
電影【元州街皇后】係反映香港三大現象:賭馬、企街妓女賣淫同埋大耳窿收數。賭馬固然係搵錢博,企街妓女搵身體博,而大耳窿就係搵命博,甚至做出好多違法行為。
17012057843
戲中飾演阿正嘅張國強,可謂成套戲嘅靈魂人物。身為一家之主卻因為跛咗隻腳而打幾份散工,卻因為寄情賭馬改善生活,老婆淪為街邊流鶯。大耳窿三番四次上門搞阿正屋企,最後阿正亦因為保護妻兒而喪命。
5577
我個人好欣賞張國強,我認為一個演員係應該擴闊自己戲路,多作嘗試。有冇獎拎,有冇人識,呢啲嘢唔好過份計較,做好自己本份就會有人欣賞。正如張國強自己都話,人哋搵得佢佢就會俾心機做好個角色,因為佢既收到人工,又可以幫到人,利己利他,雙贏局面。

全片:

https://www.youtube.com/watch?v=4PxDEXPbqx4

#元州街皇后 #張國強

圖:網上圖片

請支持舊的港產片新的影評Facebook Page:

https://www.facebook.com/HKFilmsNewReviews/

 

 

Read More
2016年12月31日

【達叔愛情故事】小矮人深深愛著白雪公主,但見到白馬王子嘅出現所以決定離開。

cccc
每逢過年過節,又或者係舊嘅一年迎接新嘅一年,好多男仔就會感歎 「那有女?你LM!」所以我今次分享一個故事,希望大家睇完之後可以慶幸自己冇俾人Hurt過,因為冇付出過真感情就唔會俾人Hurt。 當你癡情地咁對一個女仔好,但發現人哋有咗男朋友,嗰下重創心靈嘅感受,邊度會係冇女嘅宅男體會得到?
1100641F464CCF42D4109400813F59F2F17567-886D-9CDF-FEE6-93909C990823
吳孟達,一早應該拎影帝殊榮,根本佢就具備影帝應該有嘅實力,可惜擔當配角嘅演出太多,令人忽略其擔當主角嘅演出。呢套【蠟筆小小生】,就係講達叔暗戀賣花盲妹嘅故事。
「樣衰都唔係罪過啫!」係,話雖如此,但樣衰嘅人通常自覺配唔上白雪公主呀嘛,癡心嘅人通常都會覺得白雪公主係應該配上白馬王子。
索22222
喺呢套電影入面,我哋可以感受到小矮人為咗白雪公主可以去到幾盡。俾全世界都係乞衣都冇所謂,最緊要見到白雪公主幸福。
1100011F464C5C5D2053EF00EFD6BAE9E6FF08-35C0-43B9-D14C-390B51D85846
達叔係一名校工,暗戀賣花嘅盲妹朱茵。達叔扮係有錢人,然後成日同街邊擺檔賣花嘅盲妹買花,再送俾盲妹。有日得知盲妹咁勤力賣花係想籌五十萬手術費做眼角膜移植手術。達叔自知有心無力,唯有得閒幫襯盲妹買花。點知有一日學校出重賞邀請老師返學校整治班壞學生,賞金出到五十萬。於是達叔就同離家出走嘅小新一齊上烏龍院學藝。學成歸來便去學校做老師,成功教到班壞學生聽教聽話,但又無意中得罪咗教育局長嘅仔,於是賞金不包被辭退。小新就安排達叔返屋企偷50萬,最後達叔成功拎咗50萬俾盲妹做手術。之後返去自首,小新老豆前事不咎。而當達叔返去搵盲妹,發覺攤檔已經唔喺度,取而代之係開咗間花店,盲妹亦睇得返嘢。
冇嘢慘得過俾暗戀嘅女仔當係乞衣,仲發覺對方已經有男朋友,深知自己因為呃盲妹自己係靚仔同有錢,實際上亦配唔上嗰女仔。
cccc
盲妹含淚認出達叔,達叔含淚否認,然後告退。
2016年最後一日,都係想分享呢個故事,勉勵各位冇女巴打,振作呀!起碼唔會慘得過達叔先啦,你又冇試過俾個女仔50萬但係連佢嘅手仔都未拖過?
你諗下就知道,其實毒L一個更開心啦。
全片:
#蠟筆小小生 #吳孟達 #朱茵
請支持 舊的港產片新的影評 page:
Read More
2016年12月28日

【的士判官】連環殺手背後纏綿悱惻的故事——阿健的崩壞

2010313103021268447402843

先後看過【八仙飯店】、 【伊波拉病毒】、 【虐之戀】和【盲女72小時】,對黃秋生先生佩服得五體投地。原來飾演變態也可以有四種演繹方式,而是不是一昧依靠猙獰的表情。【八仙飯店】的黃志恆滅絕 人性,心情不好或者看人不順眼就殺人,連進了監獄被毒打,他也是咬斷自己脈搏自殺;【伊波拉病毒】的阿雞是一個典型的香港大叔,猥瑣、低俗、粗鄙、好色。 然而,戲劇的設定,當阿雞意識到自己生命受到威脅,他便本能地反撲,報復性對待敵人,甚至用一種極其殘忍的方式去折磨對方;【虐之戀】的Sam是一個妒忌 心極重的男人,他容不得任何男人看他的老婆,晚上喜歡性虐待老婆,佔有慾太強,雖然沒有過份渲染血腥,但Sam的變態程度相比起黃志恆和阿雞並沒有減弱; 【盲女72小時】的朱森則是老婆和醫生搞上,而醫生沒有好好治療他的老婆導致他的老婆死了,於是朱森心理扭曲想去殺那個醫生,沒有料到卻看到醫生的老婆短 暫失明,於是朱森決定報復在醫生老婆身上,禁錮和性虐待醫生的老婆,朱森的變態又是另外一種不同於黃志恆、阿雞和Sam的;黃秋生一個人飾演四種變態,爐火純青,難怪當年嚇壞了許多人。

4740119957_b179f50188

 

當我第一次聽到【的士判官】這部電影的名字,我腦海中想起的是黃秋生第五度變態:笑著用車門上的玻璃夾爆司機的頭,再去司機家裡禁錮司機的老婆,先來一番性虐待再煎皮拆骨煮來吃,再回家折磨自己的老婆……將【八】、【伊】、【虐】和【盲】四部大作的劇情重新組裝。

4740185815_05f804496c

 

萬萬沒有想到,【的士判官】竟然是悲情片。怎麼他越是殺人,我越是同情他?這有賴劇本的精彩。

 

taxi-2

人生無常或許也是這部電影想傳達的信息吧。電影的前半部分把阿健塑造成太幸福,在公司是深受上司賞識、業績出色的保險營業員,在家裡是溫柔體貼的好丈夫, 老婆懷孕了孩子即將出世,還有一個當警察的好朋友阿聰(于榮光飾演)。

 

taxi-5

 

某天大雨的網上,阿健的太太肚子作動要送往醫院,而就在樓下截的士的時候,司機嫌孕 婦麻煩而拒載,太太的衣服被車門夾住拖行了一段路,結果不治身亡。阿健自此變得消沉抑鬱,有去找妓女陪伴,卻又覺得對不起太太而拒絕。

 

 

而就在一次錯手殺死的士司機後,阿健驚慌失措,卻也因此重新找到生活意義,於是決定替天行道,教訓那些沒有職業道德的的士司機。

 

 

我誠意推介各位觀看,好的劇情加黃秋生的精湛演技,讓人更容易代入男主角的心情。

 

 

我之所以剪這段片,是因為被阿健和阿聰的友誼感動。阿聰得知善良的阿健就是連環殺手,沒有疏遠他,反而是想幫助他,勸喻他回頭是岸。阿健最後被一群的士司機圍毆,阿聰也還是護著阿健。

 

 

連環殺手都能令觀眾動容,這就是【的士判官】的看點。把社會問題安插進電影當中,反映當時的士司機的劣行,也是邱禮濤作品的一貫手法。

全片:

https://www.youtube.com/watch?v=0Yu-kU0V7Mk

#的士判官 黃秋生Anthony Perry 黃秋生 #舊的港產片新的影評

請讃好 舊的港產片新的影評,你的支持就是我最大的動力。

https://www.youtube.com/watch?v=0Yu-kU0V7Mk

Read More