2018年02月23日

《賀歲片之謎》

2018_02_23_蔣薇MenClub Column
 
網上資料圖片
 
每逢過年都總會睇一睇賀歲片,今年就睇咗子華神嘅《楝篤特工》,想當年嘅票房毒藥,變成今日賀歲片之冠,都真係一個傳奇,好多人問,好唔好睇?好多人都會答,以賀歲片講,都算係咁,呢句嘢深思之下,有個好神奇嘅邏輯,大家會對賀歲片自動降低要求,正常講唔好睇,但掛住賀歲,就可以接受。
 
唔知幾時開始,賀歲片以大堆頭,搵一班大牌明星,加埋一堆星去客串就放出嚟,要劇情無劇情,要好笑,亦唔係真係咁好笑,要深度,更加唔駛諗,務求大家開開心心睇完就算,完場之後繼續行街食蘿白糕。
 
講真,有子華神加持,話咩十年磨一劍,劇本都改十幾次,卡士強勁,真係有所期待。
 
但預告片一出,真係覺得有少少不堪入目,俗語有話,再唔好睇嘅戲,預告都會好精采,但連預告都唔吸引,估唔到真係成套戲都爛到不得了。
 
一個毫無組織嘅陰謀,一個要扮毒男嘅特工,一個為愛瘋狂嘅保安局長,構成一個荒謬故事。
 
劇情穿插大堆港式潮語,笑話,社會現象,但眼高手低地輕輕帶過,大量角色為出而出只為一句對白抽水,主線故事唔緊接,劇情無反轉,最後壞人變好人,好人犧牲而不死,大團圓結局,得罪講句,仲老套過TVB。
 
為咗吹捧呢套戲,之前放出子華短片《旋風腿》同《賀歲片》,兩部用心同構思都遠超呢部「大卡士」「大製作」,最諷刺係,《賀歲片》入面講到大家唔知有乜好笑,但掛住賀歲之名就覺得好好笑,都入場製造票房神話。
 
如果以黑色幽默睇呢套戲,或者子華神正正係以《楝篤特工》去引證自己《賀歲片》嘅訊息。
 
想當年嘅賀歲片,有《家有囍事》《逃學威龍》《嚦咕嚦咕新年財》,都叫做有明星有劇情有笑位,但近年套套都係玩大堆頭,預告只強調有邊幾個明星出鏡,好似《我的情敵女婿》之流,成套只可以sell卡士,啊唔係,係sell客串,都難怪,無劇情無演技無深度,咪唯有以人多勢眾去堆砌。
 
有位智者講,賀歲片你唔需要創新唔需要經營,只需要做最老套最傳統嘅野,最後講句恭喜發財就得。
 
望住票房,套套都差唔多爆滿,無它,有假有時間有錢,咪求其搵套戲消費吓,呢個就係賀歲片生態。
 
其實我唔反感你拍套大堆頭賀歲片,但最難聽係你講到自己幾用心去製作,除晒褲,你俾咁嘅貨仔我?
 
唯有對住子華神,俾少少幻想,俾少少包容,打個冷震當應節。
 
如果呢套嘢你唔喺新年上?如果呢套嘢唔係子華神做主角?哈哈哈。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming

Read More
2018年02月15日

《十年前的新年》

2018_02_14_蔣薇 MenClub Column
 
網上資料圖片
 
人愈大愈有種一年容易又過年嘅感覺,逢過年都會去拜年,會約返好耐無見嘅朋友,見吓一年一度嘅親戚,到年三十晚到年初一就會有種感覺,唉,咁就一年。
 
十年前嘅新年係點你仲記唔記得?當年大家拜年唔係用利是,而係用閃咭,你有幾多張?齊唔齊?大家追住有冇新閃咭流出,不經不覺,咁就十年,希哥已為人父,柏芝個仔都十歲幾仲離埋婚,連阿嬌都要嫁人……
 
正所謂十年人事幾番新,呢十年有冇諗過自己有乜變化?
 
可能當年你仲係讀緊書,
可能當年你仲係單身狗,
可能當年你仲會為買隻Game而煩惱,
可能當年你仲會為買盒Dom而尷尬。
 
十年,太久了,但亦太快了。
 
每年嘅拜年路線有冇改變?有一班人無再去拜年,亦有一班新人嚟拜年,身邊朋友要派利是,亦有可能你都派緊利是,甚至你有兩個仔女可以收利是,你會同佢哋講幫佢哋儲錢,將來俾返佢。
 
曾經會為新年而買衫裝身,好堅持要著新衫過年初一,打牌仲要著紅底褲,出街要笑,唔可以講唔吉利說話;過得愈多次新年,就愈覺得無以前咁重視,無咗種好興奮嘅期待感,或者係以前讀書可以放好耐假,依家年初四就要返去開工所以享受唔到,但就係有種感覺唔見咗,唔同咗……
 
收到父母嘅利是,通常係最大封,十年前你會覺得呢封利是好重要,因為你可以買到好多你想要嘅野;十年後你搵到錢,每個月你都會俾一筆家用屋企,呢封利是只不過係一筆不足道嘅錢,價值只係心意。
 
十年,你仲記唔記得當年新年有乜願望?
 
讀好書?搵好工?拍到拖?
 
十年後嘅今日,你有乜願望?其實咁大個人仲講願望,會唔會幼稚咗少少?的確係,但今年我有一個新年願望。
 
我希望,嚟緊十年,一切不變,又或者變少少好喇,再唔係,唔好變太多……
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming

Read More
2018年02月09日

《女人幫唔到,男人真係好辛苦》

working women 1
 
網上資料圖片
 
早幾日喺某女性論壇,有位師兄好睇唔開咁上去呻,內容大概係對於老婆不滿,其實佢放喺MenClub大把師兄會講,I Know That Feel Bro,只不過佢放錯喺女人群中,得到嘅係渣男同賤男呢個外號。
 
先講呢位仁兄話自己搵70K,多過佢嘅大有人在,但少過佢多多聲嘅人一定係大多數,背負住70k,係,我係話背負,你要得到幾多,通常都要付出幾多,收得呢個人工,邊有咁多easy money?俾老婆做全職媽媽,仲請埋工人俾佢分擔家務,已經盡晒責任有突。
 
但眼見你付出完之後,老婆仲未持得好頭家,有好多嘢要佢放工返嚟處理同煩惱,就好似你返工做好晒自己嘢,仲要花時間去幫同事執頭執尾,但同事唔同嘅地方係,佢唔會覺得係應份。
 
女士們,唔好活喺自己世界入面,見到有班姐妹撐就大條道理,係啊,撐你,你威你勁,但你根本無諗過你個老公係有乜煩惱同感受,你攞晒彩又點?最後兩人愈行愈遠,咪又係悲劇收場。段感情同段婚姻係你自己,先唔好講對錯,對方有意見,大家就要坐埋傾,女人唔係成日講,咩婚姻唔係一加一,而係0.5加0.5,兩個人一齊先圓滿咩?
 
其實我最憎聽到一句,咁唔滿意咪離婚囉!小姐,你幾多歲人?仲學埋班小妹妹玩分手?
 
提出一個問題,希望去解決,係男人嘅做法;
遇到一個問題,解決提出者,係女人嘅做法。
 
同你講問題,有冇人正視過?無,呢班人思考係從感情出發,現實夢境穿插,你唔會明佢個邏輯係點?你講東,佢會講西,如果落入佢哋個套路就會變成講東講西級數,然後成件事會被引導去另一個問題,原本你提出嘅事,就不了了之。
 
《論語》中提過「君君、臣臣、父父、子子」,講嘅係責任,每個人都有自己責任,你要盡力去完成責任咁先會穩定。一對夫妻,夫要做好丈夫責任,妻要盡好妻子責任,咩係責任?係兩個人去協議,去訂立。
 
文中妻子希望做全職媽媽,你嘅責任就係持好頭家,俾埋個工人你你都搞唔掂,大家都有阿媽生,每個阿媽都係咁做人阿媽,有幾多個有工人幫手?唔比較,因為同人比較無意義,既然你選擇做全職媽媽,就應該全力去做,無人一出世就識字,大家都係從學習中成長,剛剛出嚟做嘢係Junior,你總會有進步,可以完成更多責任更多職責。
 
處理唔到?咁咪諗辦法去處理?因為你選擇了責任,你就需要完成責任,你老公返嚟執你手尾,係完成你無盡嘅責任。兩個人一齊,幫吓得唔得?實得,但你要進步,你要上手,而唔係永遠停滯不前。
 
男人由出嚟做嘢到搵到今時今日嘅收入,係不斷進步,但當目睹身邊人停滯,一定會覺得有問題,有邊個唔想自己伴侶同自己一齊進步?
 
最後,我想同班口嗡嗡嘅三姑六婆講,愛一個人,可以為佢付出,可以體諒佢,可以愛鍚佢,但請分清楚,「愛」同「縱」嘅分別,依定唔係唔愛佢,係唔可以縱佢啊!唔想縱你,係為你好啊!
 
兩個人係伴侶,感情同家庭都係要經營,唔係天跌落嚟,亦唔係單獨付出。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming

Read More
2018年02月02日

《日文遊戲的惡夢》

maxresdefault
 
網上資料圖片
 
想當年,十隻遊戲有九隻都係日文,打機你就要有限度地從佢少量漢字之中推敲出意思,但絕大部份時間都係看圖作文形式。幻想一吓,你玩金庸群俠傳日文版,你喺個大地圖連去邊做乜你都唔知啊!基本上九成以上RPG遊戲你都要放棄,角色扮演之所以吸引都係故事投入,找尋細節等,但你就一頭霧水咁每個人講一句開劇情,點會投入到?
 
好難想像當年點玩寵物小精靈,仲記得有一個地圖佢唔知要做乜任務先可以開到道場,最後我要每個人都傾一兩句,甚至返以前地圖去搵係唔係有嘢漏咗,最後每個道具研究,唔知點解先過到版繼續遊戲。
 
唔好講話RPG Game,連玩足球遊戲你都要睇佢哋日文名,你會夾硬記碧咸係:ベッカム;奧雲係:オーウェン,排位佈陣全部估估吓,有時仲要特登買隻美版玩先有真英文。
 
最慘嗰次係,我download隻日本apps,入Game前佢要唔知登錄定註冊,我連嗰度堆日文都睇唔明,連Game都入唔到……
 
我有一個夢想,就係全部遊戲都有漢化,都可以令我睇得明,即使係孖寶兄弟最後爆機嗰句,我都想知公主到底想同瑪利奧講乜;我想玩逆轉裁判之類嘅日文解謎遊戲;我想真係知道點解我哋要無止境地屠龍。
 
仲記得以前Game書入面有時會有漢化故事解說,明顯係為咗我呢種唔識日文又想享受故事嘅人而設,有幾個朋友仔仲忍唔住去讀日文,當然連中文英文都未學好嘅佢地,日文都仆直埋。
 
比起畫質、比起遊戲系統、比起角色設計,我更希望改善嘅係漢化問題。
 
最近幾年,終於有唔少遊戲有中文版出,好似最近好Hit的MHW,以前你唔明點解你要去屠龍,更唔知班村民諗乜,今時今日終於唔駛再估估下,可以清楚任務要求,亦知道佢哋背後小故事。
 
今日,我哋終於唔需要再估劇情,亦唔需要幫襯漢化盜版,日文惡夢終於完結,感覺好似係,你一直都只維持有性無愛嘅世界,今日,你終於知道咩叫做愛!
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming

Read More
2018年01月26日

《粗口的浪漫》

2018_01_26_蔣薇MenClub
 
網上資料圖片
 
粗口,細細個阿媽就教落唔好講,老師又會話唔好講,但依家咁大個人,有邊個敢話自己唔講粗口?唔識粗口?
 
仲記得小學嗰陣要鬧人係點?「你去死啦!」「你食屎啦!」已經係好Powerful嘅粗口,好似對方真係食咗屎咁,小學雞時代嘅粗口係可愛嘅,亦少咗好多身體部份同形體動作;到中學時,開始識講「仆街」「撚樣」「屌你」之類,大家發育到咁上吓,開始覺得缺乏性暗示嘅粗口唔到肉。
 
最高鋒嘅粗口時代應該係高中,開始無王管亦放縱,大家互屌好似家常便飯咁,八字真言,十六字真言同二十二字真言都係當時學返嚟;反而上咗大學,大家無咁熟之餘仲要懶係成熟,粗口講少咗,英文講多咗,更唔駛講出到社會,再唔開心你都只可以係心中暗屌,面上仲要奉迎住客人。
 
粗口分為兩種,一種係屌完佢會搞到無彎轉,另一種係朋友之間互屌,好似鬼佬講:”How are you”"Good thanks” “How are you”換成「喂,屌你!」「點啊撚樣!」。
 
點樣分辨同一個人有幾熟?其中一個方法係觀察一下你同佢會有幾多粗口交流,如果你哋開口埋口都係「仆街」「撚樣」「屌你」「收皮」,重重重點係,講完好似無講咁,下次又會再見面又會再互屌,咁呢種只可以話係真兄弟了。
 
曾經認為,粗口係一種攻擊,我講粗口鬧你,你就會受傷,而互屌之下睇吓邊個有更高嘅粗口技巧,好似九品芝麻官入面嘅比武咁,但人大咗,你會發現鬧對方並唔會受傷,而且成個情況變得好市井,好爛仔交,反而對件事失焦。
 
後嚟我會覺得粗口係一種發洩,講粗口,唔係要去鬧其他人令人受傷,而係講完之後令自己個心好過少少,就好似大悲咒咁,講完你會覺得治癒了,對麻煩客,對仆街老闆,你唔會當面鬧佢,但你暗中講粗口或者同朋友呻時講,你個心都會舒服咗。
 
粗口,今時今日已經唔再係難聽,做得人耐,你會發現世上有好多情況係難聽過粗口。
 
諗返起當年嘅二十二字真言,我覺得啱啱聽到句:「我唔認為自己係一個無誠信嘅人」難聽得多。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming

Read More