2017年07月21日

《養起老婆係夢想》

2017_07_01_may dream menclub
網上資料圖片
 
講起夢想你會諗起乜?通常都係幾偉大!但我有個朋友嘅夢想係我第一次聽,養起老婆!
 
養老婆,我哋唔好評論乜男女平等之類嘅嘢,但係我細細個時,我從來都唔覺得養埋老婆係一個問題,目睹自己老豆當年一個人養起成頭家,阿媽係全職主婦,有一種理所當然喺心中。但人大咗,社會都變咗,今日公一份婆一份先係常態,有幾多人敢講一句:我養你?甚至去到一個「夢想」Level。
 
古語有云,唯女人與小人難養也,斷章取義放喺今日,都真係幾應景。養一個女人,平有平養,貴有貴養,但一個有幾分姿色,情性又唔差嘅女人,你估可以平養得去邊?
 
今日香港,大家識得結得婚嘅都唔會差太遠,通常你搵幾多,佢唔會少你太多,仲有唔少女人高過男人嘅例子,假設你搵三萬一個月,你老婆搵二萬,要養起佢,又保持返平時生活,你最少都要有四萬幾先夠用,但細數香港搵到呢個數嘅,又有幾多?
 
你可以話,其實三萬都好好洗,咁咪節衣縮食去少幾次旅行囉,問題就嚟,你平時嘆慣食慣玩慣,點解可以突然放棄呢種生活走去捱,你肯捱,你老婆都係買個包包啦,佢心諗,你買唔到,咁我咪做嘢買囉。
 
就算生埋仔都好,大家都係脫離唔到呢個工作地獄,職業女性寧願返工搵錢,寧願每個月俾幾千請個外傭都唔肯做主婦。
 
討論區最近有個Post講日本妹,講日本妹通常都係全職主婦,老公每個月只有二萬五千日元做零用,將萬千港男嘅幻想一舉破滅,留意返,個討論係話:「我每個月俾二萬五千日元老公做零用係唔係太多啊?」老細,係太多啊,太多啊!!??用香港語言去睇,你上網見到有個阿媽話每個月俾2000蚊港紙個仔做零用,大家都覺得差唔多喇,更何況一個成年人?講白少少,我哋去日本旅行,一日都用成二萬五千日元啦!
 
家家有本難唸的經,原來養老婆都係一個國際問題,唔單單係發生喺自己身上。
 
有時候夜闌人靜,我都會幻想有日可以養起老婆,等佢無咁辛苦,但望望自己銀包,唯有叫自己努力。
 
新聞成日都見大字標題:「XXX放棄高薪厚職,追尋夢想。」我心諗,追夢係一時,養老婆係一世,敢講一句「我養你」,其實比起唔少夢想,更有勇氣,因為追夢係一時,養老婆係一世。
 
所以我好佩服養得起老婆令佢哋可以做全職主婦嘅朋友,簡直係能人所不能。
 
如果當年香港人勤力嘅係獅子山精神,今日肯養老婆加兩個仔女,係登緊珠峰啊!
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
 

Read More
2017年07月14日

《男人應該享受單身的快樂》

19-1
 
網上資料圖片
 
朋友失戀,約出嚟打波,兄弟當然一呼百應啦,失戀喎,大家仲唔出嚟笑吓,呃,應該係安慰吓兄弟。成六年感情,仲一齊買埋樓,最後樓升咗賺咗,但要分錢,女方仲提出裝修係佢搞,仲有Keep單,所以要分多一份,錢有,但成件事好涼薄,好令人惋惜。
 
三十歲人左右,今時今日先分手,身邊朋友又大部份有著落,結埋婚,甚至生咗兩件,球場上中場休息,見到悶悶不樂嘅朋友,大家都用盡力去「安慰」佢。
 
「我覺得我仲係未放低呢段感情……」失戀的人最常講就係呢句。
 
我忍唔住同佢講:「分手就係分手,無得翻兜,大家心裡面都有條刺,倒不如早少少放棄啦!」
 
「但我都係唔習慣呢種單身嘅生活……」
 
唔講由自可,一講大家都有超大反應。
 
拍緊拖嘅兄弟:「你知唔知我要出嚟打波食飯都要問准對方啊?仲要好似欠咗佢咁,出嚟打個波要有歉意,要道歉,要補償,你知唔知我幾羨慕你去邊都唔需要交代呢種生活啊!」
 
結完婚嘅兄弟:「今晚我返到屋企,仲要對住老婆,瞓之前仲要洗衫晾衫拖地,以前一個人做一份嘢,依家要做埋老婆嗰份,你單身只需要對自己負責,你唔好話我唔恨喇!」
 
生埋仔嘅兄弟:「今時今日我出街都要諗個女,遲咗返屋企老婆又會嘈,話我唔顧家,就算我哋想去個旅行過二人世界都唔得,我已經好耐無買過衫俾自己喇,但幾乎每個星期都要買衫俾個女,今日你可以自己錢洗喺自己身上,係一種福氣!」
 
「你諗吓,今日你單身,你想去邊就去邊,想溝邊個就溝邊個,一個溝十個都無問題,反觀我哋?做每件事都要諗後果,有負擔,你知唔知你依家係幾幸福?你就好似一個充滿財富嘅人喺我哋呢班窮人面前呻窮啊!」
 
「但係……你睇我好,我睇你好……」
 
「無錯,你睇我好,我睇你好,所以今日嘅你應該好好珍惜你擁有嘅好,點解你唔去運用你現有自由,反而要去睇我哋有乜好?失戀,就應該享受單身,唔好再執著喺放唔低上面,你都唔係第一次拍拖啦,時間總會過去喎,到有日你好似我哋咁做咗九叔,你就後悔自己無享受單身喇!」
 
你一句我一句,大家都對呢位失戀人士發炮,去到某一個年紀,你已經要定落嚟,單身歲月所餘無多,跟住落去下半世,你可能都要對住某一個女人,每個行動都有代價。
 
偶爾諗起當年成班中學雞,兄弟行先,想打機打機,想打波打波,想溝女溝女,一切俱往矣。
 
我知實有女人會講,咁想單身你咪分手離婚囉,嘿,問得即係你份人無乜邏輯,單身有單身好,結婚有結婚好,你結完婚望單身係錯,你單身望拍拖都係錯,講到咁白,明唔明啊?
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
 

Read More
2017年07月07日

《男人就應該對自己狠一點》

2017_07_07_蔣薇MenClub Column
 
網上資料圖片
 
有冇聽過柒牌男裝,佢有句口號叫「男人就應該對自己狠一點」,我覺得係一個完美Marketing,敢將一件叫「柒牌」嘅衫著上身,你對自己真係又狠又絕。
 
講返正經,呢句嘢都真係有少少深度,我都認為做男人應該對自己狠一點。
 
點解狠?呢排天氣熱到一個點,你出街都唔多想出,同朋友傾開做運動,我話呢排都係Prefer游水喇,唔跑步,佢就話:「做人有時要對自己狠,游水係舒服,但係咁嘅天氣底下跑步,你得到嘅遠比游水多。」我心諗,乜唔係游水燃燒卡路里多過跑步咩?咁嘅天氣游水起碼唔會成身汗先啦。
 
佢跟住講:「我都好唔鐘意跑步,樓下我有游池,但跑步跑到成身汗,熱到爆炸,唔單止係減肥,仲可以磨練你意志!」
 
人好多時都會進入一個Comfort Zone,特別係年紀開始大,事業上軌道,上咗岸,唔多駛捱,準確講係,你開始可以避免捱,獲得舒適之時,亦緩慢進步。
 
男人點解會進步?通常都係做唔喜歡,做辛苦嘅嘢,當年讀書俾老師迫,跟住拍拖俾女朋友迫,然後返工俾老闆迫,迫迫吓漸漸迫你向前,但去到某個時間就無人迫你,你就會選擇一條舒服嘅路。
 
你會話,做人唔係求舒服求開心,你奴性都幾重喎!
 
我同你講,唔關奴性事,只係你對自己有要求,每每都要令自己突破,突破點就係堅持做一啲你覺得辛苦但應該做嘅事。
 
人有惰性,望吓你身邊朋友,係唔係好多都發福,因為對自己太好;係唔係好多人都埋頭喺生活同消費之中,因為對自己太好;係唔係好多人唔再進步,你問佢最近搞緊乜,佢會答你都係咁,因為對自己太好。
 
對自己太好,造成一連串後遺症,令你停滯不前,令你失去方向,你可以選擇,但你無做到一個好選擇。
 
成日聽人講,我認真起上嚟連自己都驚,但有幾可你會認真到?只不過係一種自我催眠,話俾自己聽自己仲掂,但自己就愈嚟愈唔認真,做乜都俾藉口自己。
 
男士們,望吓身邊人,對自己愈狠嘅通常都愈有成就,愈有魅力。
 
回想吓,係唔係有好多你想做,但諗一諗又覺得好辛苦好攰唔知得唔得嘅事,不妨對自己狠少少,的起心肝去做,唔好諗,唔駛解釋,更唔需要藉口,Just Do It!
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
 

Read More
2017年06月30日

《從Jordan到Curry》

may 20170630
 
網上資料圖片
 
男人好念舊,就好似戀愛一樣,初戀永遠係最深刻,如果你問我,籃球之中,邊個係我初戀,我會答你係MJ,但今日喺你身邊嘅,已經唔再係MJ,而係Curry。
 
從你衣櫃嘅球衣,已經可以估到你年紀,如果你有MJ,應該係70/80後,Iverson/Kobe,應該係80/90後,Lebron James/Curry,怕且係90/00後了。
 
同朋友食飯講開,佢有個理論:「如果喺街場你見到有兩個人,一個著Irving,一個著Curry,你覺得邊個勁啲?通常都係rving,因為著得Irving嘅通常都扭得吓,而著Curry,三分準極有限。」
 
笑話聽吓就算,唔好認真,但著一件籃球衫的確反映你係咩人,喜歡咩打法,每個時代都有籃球之神,仲記得當年MJ當打時,總有班粉腸不自量力地想喺罰球線入樽,亦有班人射波時硬係要伸吓脷;後來Iverson紅嗰陣,人人都要擦花要Crossover,矮仔當年真係十個有八個係佢Fans;然後Kobe上場,好多飛Away出現,明明企定定射都得,佢都係硬要飛,得閒又咬吓衫咁;Lebron James……唔係人人係坦克車,咁多個入面最難學就係佢;當然唔少得Curry,呢幾年班人射三分已經射到上癮。
 
當你年齡有返咁上下,縱使有個幾強勁嘅新秀出現,你都只會覺得佢勁,而唔會崇拜佢,點解?因為你已經唔再係無知少年,嗰段模仿球星嘅歲月經已過去,你唔會再抬頭去望住佢,而係會用抽離嘅目光去睇。
 
波照睇,但你硬係覺得差咁少少嘢,你已經唔再係背得出所有隊所有球員嘅人,好多陌生樣子,就好似你去唱K咁,新歌十首有八首唔識,寧願唱返舊歌一樣。
 
望住勇士一球一球三分,你心中有點不是味兒,老餅的你更想睇返當年話入你就入你嘅MJ,一個扭十個嘅Iverson,單天保至尊嘅Kobe。
 
所以話,男人好念舊,唔係因為佢專一,而係因為童年回憶永遠係最美好。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
 

Read More
2017年06月22日

《十級野球拳的浪漫》

2017_06_22_野球拳
 
網上資料圖片
 
平均一級野球拳要打6x次先升一級,十級保守估計要打六百幾下,以你一分鐘可以打到五拳去計,練爆佢,應該要兩個鐘,對於玩金庸群俠傳嘅朋友嚟講,十級野球拳係執念,每爆一次機,意味住你要花兩個鐘去空揮野球拳……
 
今日你走上街同一個學生講野球拳傳說,佢哋只會嗤之以鼻,點解要花時間去重覆練?自動掛機咪得,課金咪得,擦寶物咪得,我無說服佢,只係心入面問返自己,咩係野球拳?
 
幾乎每一日都有新Game出,每隻Game都有招式,華麗、霸氣、無敵芸芸眾技之中,你作得幾大都得,但從來無一招可以傳奇如野球拳,金庸筆下降龍十八掌又好,獨孤九劍都好,都可以稱得上係絕世武功,點解野球拳會壓住佢哋?講攻擊力,只係比降龍十八掌高少少,比範圍又差過九陽同九劍,問題在於一個,練字。
 
練,有乜嘢唔駛練,但野球拳就係練得特別辛苦,一定要靠你打一次升一次經驗值,同一個時間,你已經練晒九種絕世武功。
 
練,雖然辛苦,但亦係遊玩過程,好似砌模型咁,你大可以拎多幾百去買一個完成品,不過有意思咩?係,買返嚟嘅係完美同快同輕鬆,比起自己砌錯嘅成品,睇結果的話好明顯買係好,之但係,男人有時就係追求一樣自己郁手嘅滿足咁,愈大嘅辛勞,愈強嘅滿足,愈印象深刻。
 
武功嚟講,野球拳係主角嘅初始技,人人都有,唔需要條件,唔需要資質,唔需要課金,需要嘅只係時間。
 
現實唔會出現野球拳,因為佢一視同仁,只需要你付出努力就一定見到成果,比起今日+ 999道具同武功,佢無幸運成份,亦唔同你講金,作為武者,歸根究底,花時間去練功,先係武道。
 
一級野球拳,打得人十血八血,係垃圾般的存在,今日遊戲入面,肯定列入垃圾技能,賣商店或用嚟升其他技。因為今日嘅遊戲好簡單,勁,就係勁;廢,就係廢。無論你花幾多時間去練廢技,都唔會贏到勁技,即使佢無付出過,平衡性遊戲性我就唔講喇……但野球拳就係一種信念,垃圾都有飛天一刻,只要你努力,你都可以屌打神功,用最純粹,最戇鳩嘅方式,成就最強之名。
 
野球拳之所以經典,原來唔係佢勁,而係佢背後嘅信念。
 
一種堅持、一種努力、一種過程、一種體驗、一種平等、一種反勝嘅浪漫。
 
今日嘅遊戲,唔會再有野球拳,因為佢唔需要你堅持同努力,亦唔講過程同體驗,更無平等同反勝,所以今日嘅遊戲,你會玩,但十年二十年後,你唔會再記得呢款遊戲,因為佢裡面,無靈魂。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
 

Read More