2018/06/16

《做暖男?不如做個真男人!》

"Starbuck" Day 06 Photo: Jan Thijs Caramel Film
 
網上資料圖片
 
暖男,係依家時興嘅新Term,成日話物化女性,但其實暖男咪又係女性心目中對佢哋有利益嘅模組。
 
有次我搭巴士,有人漏咗銀包,然後有個男乘客同司機講停車,再衝落去俾返銀包對方,大熱天時佢一來一回,司機好彩有等佢,見到佢成身汗返上嚟時,若無其事咁坐返係度,已經唔係暖咁簡單,而係熾熱。
 
暖男同真男人分別係,暖男只不過係充斥對兩性關係中有利嘅行為,而真男人嘅溫柔體貼,係全面性,唔係你係我條女我對你好,而係對有需要嘅人提供幫助,一種美德,一種大愛。
 
仲記得有次同女朋友行街時,有個阿婆佢推緊手推車上斜,推得好辛苦好慢,我鬆開女朋友嘅手,走向阿婆身邊,一手幫佢推上去,成個過程完事後,女朋友攬住我話覺得我好Man,當時我無諗得太多,只係覺得自己有能力咪幫下,無論係邊個都會幫。
 
暖男嘅局限性太低,好似小乘佛法同大乘佛法嘅分別,暖男幫嘅係指定人士,好似有好多有異性無人性嘅粉腸咁,對女朋友就好到不得了,但對外人對朋友就斤斤計較,對於呢種「暖男」,我通常都係一笑置之,心諗,你暖又關我乜事,反而呢種個別「暖蛋」令我好感受到親疏有別,你愈暖,我係旁邊睇就愈凍。
 
厚此薄彼嘅男人,唔係真男人,更偏向一種高明嘅狗公。今日我要同廣大男士講,唔好再去扮演暖男,當你夠真,夠男人,其實比起暖男更令人尊敬。
 
唔少女仔會覺得,你只對我好,係一種愛,我認為係膚淺的,因為你而做一件事,可以話係愛,但如果佢唔愛你,就唔會再對你好,而愛唔愛,好虛,有日佢愛第二個,你就可以拜拜;一個有大局觀嘅女仔,佢知道你心地好,對邊個都有義氣,有承擔,咁呢個真男人,就好有安全感喇!
 
正所謂,仗義每多奢狗輩,義字,比暖難太多了,與其成為一個暖男,不如做返個真男人,一個連其他男人都會讚好嘅真男人。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming

COMMENT