2017/07/03

為何北京不是東京?

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作為一個香港廢青,當然係無心工作,請假去旅行。早前飛左大阪一轉,走過心齋橋,去過飛田新地,本人死而無憾。(偷笑)香港人對日本,一定唔陌生,大家去日本都係飲飲食食 shop下ping。唔知大家有無留意,成日係日本食野都有「元祖」這兩個字,即係有同類型食品本店屬第一間咁既意思,當然堅定流就大家自己諗。但無疑,各位都曾經去過日本既百年老店排成個鐘,就係食盒鰻魚飯。這就是歷史的價值!

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好奇怪地,百年老店這四個字,與我們好像無緣一樣,想找間百年老店要越洋走到日本先有。香港、中國幾乎搵唔到。點解咁講?因為日本創立超過100年既老店有十萬幾間,但係我國5000年文明發展至今,經營超過100年的老店不超過100間。 我唔係想講有歷史有品牌就一定係好野。有返大陸既人一定會知,有名有歷史既老店,真係好多人幫襯,為求接生意,結果放棄品質。而當中出名既不外乎係marketing做得好,我國同胞又傾向用耳進食,而非用口進食。所以為乎合國情,大量鱔稿,呃like影相食品不斷新增,想求口慾之福既應該都比較難搵。早兩日仲見到有個朋友返左大陸排左成個幾鐘隊買杯喜茶俾女朋友(偷笑)你叫果d係日本做茶做成200幾年既老店既老板情何以堪呢?

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我係日本排過最耐既一間餐廳應該都唔超過40分鐘,食一個200年來無變過既味道仲要平過你。點解人地可以做得咁好?仲咁平?原因係生產要素價格。香港也好,近代既中國也好,食材成本、租金都比日本高。大多數人在高成本城市,以低收入生存,固無尋求質素的選擇。我有位朋友,開飲食好多年,佢亦坦言:「我都曾經想做d有質素既野食出黎,但基於成本,要加價,一加價就無人食,連食材都蝕埋阿大佬。咁點阿?咪做cheap野囉,快餐模式最穩陣,大把人幫襯。一係就搞下d gimmick 野,放上facebook,自然有班傻仔俾錢你洗。」這種模式,其實係惡性循環。我地想食好野,但唔願意付出不合理價格。佢要整好野,但價格提升到不合理水平,結果無人幫襯。最後要整cheap野,我地又無得選擇。

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民以食為天,追求味道,係一種生活態度。一間做得好既餐廳可以不再被加租、被逼遷,能夠經營落去,其實係一種有形既社會資產。如果想食一餐令人會心微笑既晚飯,要越洋出國,我們也未免太可憐。

 

@OC仔 – 90後廢青一名,為不同中小企擔任分析及戰略顧問,歡迎私訊
E-mail: lkfoscaroc@gmail.com

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