2017/09/06

香港未來的課題?

 

201607181024322432

陶傑都提過,中國未來最大的課題,是如何令這個世界喜歡中國。而香港未來最大的課題則是如何令香港人喜歡這個世界。早前,作為廢青的我又出走了,去了廣州。老實說向來對中國大陸無咩好感,但今次發現自己真係唔了解國情 [掩面] 其實大陸很多城市比香港先進方便,重點係,大陸既年青人比香港積極得多。作為廢青既我,真係好似食左慚愧波板糖咁。[哭]

 t016027b9af6017066a

大陸的確係有好多問題,但我地錯覺得大陸人好似生活唔多好,其實佢地比我地過得輕鬆愉快。今次遇上一個廣州女孩,講有關言論自由既事。驚訝既係,佢地並無覺得可惜,反而體諒政府用心良苦為維穩而封鎖。媽阿,咁樂觀既人去邊度搵?以生活水平計,香港人比大陸人辛苦,而所謂自由,法制亦愈來愈變得模糊。我地可能錯誤解讀左大陸對我地既取向,「一個中國」既意識形態固然係有,但談及佔中事件時,大陸人清楚明白我地既用意,只係佢地有經驗之談:「與其花時間去改變無可挽救既情況倒不如花時間增值自己黎得有意義。」事實上亦證明,港青既努力其實無咩作用,睇睇G phone既下場就明白無可挽救既局面係咩一回事,係大陸生活學識既野唔係忍受,而係接受。學識遊戲規則先有改變既權利,「若你要打倒我,你必須成為我」,就是這樣的思維。

e9bb83e4b98be98b92

大家唔好放錯重點,對於大陸好,香港好,共產好,資本好,其實今時今日已經無界線。我想講既係,要學識變得積極,接受係一個過程。「香港人嘛,就是有點驕傲。」這種形象在中國深入民心,如何去除傲氣,重新出發,增強競爭力,唔好再放香港為地球既中心,真真正正去擁抱世界是我們的課題。無人叫你返大陸發展,而留係香港亦同大陸無異,放眼世界係一種準備。

 

今日通識課,你係香港定係中國人?必然答香港人。正如中國人都有廣州人,北京人。日本都有大板人,福岡人。強加意識形態唔係好事,真正既歸屬感源於貼身生活既幸福感同自豪感。我都唔知幾耐無係香港感受這兩種感覺,總有一日我地都會搵到,但可能唔再係香港這個地方。

 

P.S.:有人話我出文好慢。 嗯,我都唔想既,廢青就是忙嘛 (偷笑) 下星期我會去上海,到時再寫。

 

@OC仔 – 90後廢青一名,為不同中小企擔任分析及戰略顧問,歡迎私訊

E-mail: lkfoscaroc@gmail.com

COMMENT