2018年02月23日

男人的Fantasy (一六六)一個人

2018_02_23_薛可正MenClub Column
網上資料圖片
 
最近鍾意一個人,唔係鍾意咗一個人嗰種一個人,係鍾意我自己一個人。
 
自從離婚後,重新搵咗一個地方居住,閒時喺屋企寫吓劇本,打吓傳說對決,開頭一日三餐都公仔面,但每日都食,幾方便都會覺得頂唔順,所以我開始研究煮飯,慢慢再變成研究生活。
 
結婚十年期間,的確喺生活上面我可以免卻好多時間,但咁樣反而令自己走入前妻嘅生活入面。佢想要嘅飲食、佢想要嘅環境、甚至係佢想要嘅氛圍。
 
唔好諗埋一邊,我無對呢件事有任何不滿,所有嘅事都需要有一個主導,大方向決定團體嘅前路同結果,呢個係定律嚟嘅。
 
所以自己一個人生活之後,我開始慢慢搵返一種好耐都無試過嘅生活,我成為爸爸前嘅一個人生活。
 
我起身唔需要諗其他人出門時間,我瞓覺唔使諗張被會唔會搶得太多;食飯時我可以隨便走入一間只係望咗兩秒餐牌嘅餐廳,唔好味我可以起身俾錢就走。我仲試過一個人去睇戲,喺一個好想睇戲嘅時間,我遇上一套我好想睇嘅戲,但可惜得返最前一行。我唔使說服任何人就買咗一張飛入場,睇完之後我覺得條頸好似扭親,好彩我唔需要向任何人解釋。
 
凌晨三點我仲可以同新識嘅女性朋友WhatsApp,再打機直落到天光,食埋個老麥先瞓覺。臨瞓前仲可以約埋個女性朋友第二日晚飯,最重要係瞓前我唔使收埋個電話同Del訊息。
 
一切都係好正常嘅生活,但以前總會有人喺身邊質疑你,又或者係左右你想做嘅事。但呢個都係好正常,我哋自己都係一樣咁樣左右其他人。
 
我想講就係,原來一個人離開一段關係,佢係會好Enjoy佢搵到呢段關係之前嘅狀態,即係我單身,我去搵一個人嚟破壞自己嘅單身狀態,再過一段時間之後我又單身,又覺得單身嘅感覺真係好。
 
無就想有,有就想簡單,一複雜就想走。現代人對愛情嘅劣根性,真係直情話俾你知點解宜家嘅離婚率咁高。
 
不過點都好,喺再一次俾人管之前,我都仲係好Enjoy自己一個人嘅生活。自由,從來都唔係咁簡單。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

Read More
2018年02月15日

男人的Fantasy (一六五)最快樂的旅行

2018_02_14_sit menclub
 
網上資料圖片
 
一九九一年,長洲。
 
我一世都會記得呢個充滿人生探秘嘅旅行。
 
好多人話,最開心嘅旅行係去呢個國家滑雪,或者係嗰個國家潛水,我就覺得,呢啲都唔係好嘅選擇。
 
人生不外係渴求同尋覓,俾你做到最有錢嘅人,過十年有錢生活你都係會厭倦;但同時窮嘅人永遠都係想追逐金錢,亦即話,我哋嘅人生最需要嘅,係無嗰樣就想要嗰樣。
 
試問一個只要我哋俾錢就可以得到所有感覺嘅旅行,又算得係啲咩呢?
 
你哋可以問我,一九九一年你去長洲有咩咁巴閉,喺我未答你哋之前,你可唔可以幫我諗一諗,你哋小學至中學,情荳初開時,見到自己心儀嘅對象,對佢嗰份好奇心同神秘感覺,係幾咁吸引,又幾咁強大?
 
我六年班就好鍾意陳小梅,唔使諗喇我梗係用假名啦,廿幾年後俾佢知道我當年暗戀佢我咪好瘀?想當年,六年班嘅男仔望六年班嘅女仔,係特別有衝擊。嗰一份我知道佢有變化,但我從來唔知佢會點變化嘅感覺係好神奇,啲女仔唔見兩個星期有時就成熟咗好多,又或者係過完一個長假期,佢會有唔同打扮。
 
嗰陣時,我次次跟阿媽返大陸,喺鄉下村屋二樓個露台,成日都會發白日夢,如果可以同陳小梅返鄉下一齊玩就好喇。玩乜嘢我無諗,覺得如果兩個人可以走嚟走去,佢可以俾我見一見佢唔係返學個樣我就覺得好開心。
 
無錯,就係佢唔係返學個樣,我哋由細到大第一個鍾意嘅女仔,如無意外我哋會日日見住佢著校服嘅樣,即係嗰一種預料之內嘅事,雖然都係靚,但一定唔會夠我第一次見到佢著屋企瞓覺衫個樣咁震撼。
 
一九九一年喺長洲,我終於都有機會喇。
 
嗰一年係小學六年班嘅教育營,男仔女仔俾幾個老師帶住,去一間社區中心咁嘅地方瞓兩晚,玩吓小遊戲,周圍行吓餵吓蚊。
 
我就係喺呢度,第一次見到陳小梅著佢喺屋企時嘅衫,我親眼目睹嘅一刻,直情有同佢同居嘅感覺。所有嘅事都係神奇,我同佢有好多次嘅眼神交流,最後喺夜晚,我仲同一班同學決定做一件轟轟烈烈嘅事,就係偷偷地去女仔宿舍嗰邊。
 
我哋成班慢慢咁行去,愈行就愈黑,愈就愈驚,到最後大家都唔知去咗邊,正打算行返轉頭時,突然間有人叫我:
 
「喂,薛可正。」
 
我回頭,係陳小梅著住一套睡衣,唔使諗喇六年班呀話咗,唔係喱士,係美少女戰士呀。佢同另一個同學企喺轉角位望住我地,問:
 
「你哋去邊呀?」
 
「無呀,周圍行之嘛,妳哋呢?」
 
「去廁所囉,拜拜。」
 
世紀對話,我人生一直視呢段短短嘅三言兩語為世紀對話,你知道嘛,就係我人生中追尋,但又完全預料唔到嘅感覺呀。我開心到完全唔識形容,你哋可能會話「挑你乜都無,開心乜?」我就係想講,正正係乜春都無,我都開心成咁,人生有幾多個時刻我哋係兩手空空但感覺到無比快樂?無架喇,做人做幾廿年,個個唔係負能量就係貪心,日日唔係想逼死人就係想逼死自己,無咗呢種唔開心好耐架喇。
 
所以你哋宜家明,我所講嘅最開心嘅旅行係咩啦?點呀,宜家個腦諗緊啲咩?係咪好多年前嘅一個已經好耐無搵嘅人?
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

Read More
2018年02月09日

男人的Fantasy (一六四)以言之罪

2018_02_09_薛可正MenClub
 
網上資料圖片
 
謝安琪因為WhatsApp Group內一段有關對疫苗見解錄音流出,最後搞到專家走出嚟,政府又開記招回應,一石激起幾百個浪,原因到底係件事本質太過嚴重,定係香港風氣太過恐怖?
 
謝安琪係公眾人物,所以所有公眾場合佢都需要慎言,呢一樣係唔需要懷疑,定律嚟。但當各位覺得自己要有收工時間,放工時間唔想睇老闆Msg時,公眾人物都應該有呢個空間。我幾佩服將呢段錄音流出嘅朋友,個腦可以零運作得咁緊要,完全無考慮任何原因就將段片流出,無錯最近嘅流感係好厲害,但香港有一種更厲害嘅嘢叫花生。
 
香港人只要有花生有嘢玩就無問題,邊樣啱邊樣錯一向都放到好後。而且仲會企到喺道德高地頂峰,無他嘅咪就係要俯瞰吓你哋班世人有冇出錯囉。
 
每一個人,如果智力正常嘅話,對世界上每一樣嘢都會有認知。分別係在於你希望對呢樣事物嘅認知有幾多,呢一樣係完全受到切身程度而影響。毒男對AV有認知,球痴對英超西甲歐聯有認知,巴膠日日就企喺巴士站,增加自己對巴士嘅認知。
 
一位媽咪將心機放喺兩位小朋友身上,所以佢對病症又或者係疫苗嘅投放時間相對地多係好正常,有認知就自然有立場,有立場就自然有見解,非常合理。
 
我喺網上聽過唔好飲咁多奶,因為奶係會養癌細胞,我有同身邊朋友去講呢個問題,簡單如:「喂,飲得太多奶好似易生癌喎。」
 
我朋友會答我:「我最怕窮,同無奶飲,死我唔係好怕。」
 
呢一種私底下朋友式嘅討論,我夠膽講會出現喺任何長短深淺嘅友情之上。如果你無,唔係你無討論,只係你無朋友。其實係尋常事一件,只係睇吓香港部份人點樣去判斷呢件事。
 
如果覺得對錯唔重要,如果覺得藝人必須當如聖人,你就自然明白香港點解會有咁多呢啲事出現。
 
當年賣翻版俾人捉嘅網民變身大英雄,反而私人床照被偷嘅藝人被鬧同笑足十年,大約都可以睇到香港到底存在住一個乜嘢嘅世界。辯黑白只係一張糖衣,更多係內裡有幾多娛樂性,同埋陰暗面可以有幾多。
 
謝安琪拎住自己嘅見解同朋友分享,最後一班人出嚟聲討,再拎住一堆專家同政府人員嘅說話做武器,最後滿城風雨,求生花者滿足到不得了。
 
容許呢一種以言入罪,大家以後只可以對住度牆,一邊飲住鉛水,一邊自言自語。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

Read More
2018年02月02日

男人的Fantasy (一六三)等妳下課

549164
 
網上資料圖片
 
周杰倫最近推出新歌,作為老歌迷嘅我,當然第一時間上youtube聽。
 
其實呢首「等妳下課」嘅曲風聽起上嚟有啲悶,唔商業嘅歌就係有呢種弱點,一路聽個人就一路放空,然後慢慢諗起,原來周杰倫都快四十歲,陪咗我哋都有十八年。
 
喺呢個人來人往,走馬看花嘅年代,可以留喺身邊十八年嘅事已經所剩無幾。
 
有人話「等妳下課」呢首歌特別悶,我唔否認。但以周杰倫多年才華,我唔覺得佢唔可以做一首搶耳商業嘅歌出嚟。
 
仲記唔記得聽「回到過去」呢首歌時邊個坐你隔離?你哋係分開?分開之後有冇見過,你喺邊度寫過「至少不再讓你離我而去」呢首歌詞比佢知?希望佢可以睇到?
 
過幾年之後嘅「以父之名」「夜曲」?呢段時間你開始咗自己事業未?有冇邊首歌係陪住你日日搏殺,部MP3入面日日都會播幾十次?
 
就算喺我哋結婚嗰時,有冇收過舊愛俾你嘅訊息?
 
「暗號」?「彩虹」定係「擱淺」?
 
周杰倫嘅歌就好似一把把有意思嘅刀咁,隨手檢起一把都可以貫穿大家嘅心。
 
到有一日,就可能係今日,呢個例不虛發嘅浪子都覺得係時候同大家講再見,完成咗人生大事嘅佢,宜家都開始踏入另一個階段,佢無能力再好似以前咁陪住我哋渡過人生入面一個又一個難關。然後佢會選擇一個最平淡嘅方法,從歌曲、從人生,由絢爛轉成平淡,由高峰跑到身後,最後慢慢淡出我哋嘅世界同埋回憶,為所有事劃上一個句號。
 
「等妳下課」,就好似我哋走完某一個階段嘅課。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

Read More
2018年01月26日

男人的Fantasy (一六二)女人,本人有嘢同妳講

2018_01_26_薛可正_MenClub
 
網上資料圖片
 
真正嘅愛情係乜嘢?妳哋細細嗰時,以為真正嘅愛情係個男人會同妳一生一世,事事以妳為先,從來都唔會鬧妳,永遠都將妳放喺第一位,係咪?
 
發夢啦,呢幾樣連妳自己都做唔到,經過咁多年、咁多位歷任嘅男朋友同妳互相折磨之後,乜妳都仲唔知道,一段最好嘅關係到底係乜嘢?
 
妳見唔見呀?Daisy個男朋友阿強呀,晚晚都同朋友出去玩到三更半夜,電話唔聽呢啲就基本,有時仲搵唔到人一兩日,係一兩日呀大佬。Daisy晚晚喊天光,佢一早就已經知道童話係唔實際,佢只係想自己可以好輕易都搵到阿強,搵返女人最需要嘅安全感就得喇。
 
仲有呀,阿珊咪拍咗拖兩個幾月嘅?佢嗰個喺鴨寮街做拍賣嗰個男朋友阿良呀,開始現形喇,啱啱拍拖時乜都唔出聲,阿珊就算點鬧佢,佢都係微微咀笑咁照單全收。就兩個幾月之嘛,愈嚟愈鍾意駁咀,佢呢啲摩打口阿珊點頂得住?慢慢搞到阿珊日日都唔開心,就算佢男朋友有問題,宜家都唔敢再出聲喇。
 
唉,小美又夠慘啦,宜家晚晚都要返兼職,佢條女阿明本身已經大洗,之前仲學人賭馬賭波賭期指,最後搞到一身債。做份裝修搵得兩萬幾蚊,但條街數就成三十萬咁多,小美唔幫佢,佢真係跳樓都似。好在佢都幾聽小美話,宜家一出糧就俾晒份糧小美去還錢,小美都叫為佢捱得心甘命抵。
 
係咪對愛情無晒期望,覺得唔係心目中所想咁呀?係呀,就好似妳哋個個女人第一次見啲男仔都化妝,男仔咪以為呢個就係妳哋嘅真面目,妳哋化到咁靚,有冇諗過落咗妝之後對呢班男仔個世界衝擊有幾大呀?
 
不過唔使怕,世界永遠都有曙光,只要妳相信。
 
係咪唔想好似Daisy咁晚晚都搵唔到個男朋友,想佢成日陪住喺妳身邊呀?
 
係咪當妳M到搵人鬧時,個男朋友一句唔駁你咀,安安靜靜咁坐喺度唔郁俾你鬧呀?
 
係咪想同男朋友有個美好將來,佢都唔會亂洗錢,唔會亂咁買嘢呀?
 
聽我講,俾佢地玩Mon Hunt啦。
 
只要妳哋俾佢玩,佢哋就會日日唔出街,妳哋想幾時搵到佢哋都可以搵到;佢哋會坐喺電視前面無表情,就算點鬧佢,佢都唔會有時間俾反應妳哋。
 
最緊要一樣就係,佢哋唔出街就唔用錢,咁起碼妳哋唔使好似小美咁晚晚出去做兼職丫。
 
做咩呀?好委屈呀?要妳俾佢哋打機好侮辱妳哋女性主權?Mon Hunt無得罪妳哋架,唔好見到成班男人好開心咁一齊打,就要驚死人唔知妳權威咁無啦啦唔俾人玩,係要折磨個男朋友三幾日先舒服。
 
妳唔俾佢玩機,佢咪出去玩女人囉,自己諗。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

Read More