2017年07月21日

男人的Fantasy (一三八)《愛情玩具》

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
網上資料圖片
 
阿麒從小到大就係一個大話精,每日除咗早晨同晚安,講嘅說話幾乎無一句係可信。對家人講大話、對朋友講大話,對愛情,佢自然都唔例外。
 
年青時,佢嘅女朋友好似走馬燈咁,一個換一個。乜嘢係忠貞,乜嘢係承諾,阿麒從來都無研究。佢只係知道穿插喺一個又一個美女之間,一種虛榮同滿足感。
 
愛情係好玩,所以最好就係玩愛情。
 
正所謂上得山多終遇虎,當阿麒以為愛情不過係流於嘈交好返、互嬲幾日甚至係一個月就可以忘記對方嘅事時,二十七歲嗰年,佢遇上咗阿晴阿晴好愛阿麒,佢係一個好剛烈亦都好投入愛情嘅女仔,就喺阿麒同阿晴拍拖第七個月嘅時候,阿麒一如以往地有外遇。
 
阿麒純熟咁向阿晴提出分手,佢以為所有事都一如以往,easy come easy go .
 
分手第二日,阿晴自殺,搶救三個鐘頭後,轉到深切治療。
 
阿麒驚訝咁去醫院搵阿晴,但阿晴屋企人無俾佢入去見阿晴,最後阿麒離開,以後都無見過阿晴。
 
就係呢一次開始,阿麒嘅愛情世界停低咗。佢無去搵新嘅女人,佢只係每一日都諗,阿晴點解會自殺?愛情咁小嘅事,隨手就可以拈來,有必要用自己條命嚟換咩?
 
唔知係驚咗定係愛情淡季,往後三年阿麒都遇唔上合眼緣嘅女朋友。喺三十歲嗰年,阿麒再一次拍拖,佢認識咗阿菲。阿菲係一個好吸引嘅天蠍座,阿麒同佢一齊覺得好稱身,好開心。
 
慢慢,阿麒對阿菲愈來愈好,嗰一種無微不至係好熟悉,阿麒記得,呢一份關心,原來係當年阿晴對阿麒嘅感覺一樣。阿麒開始內疚,因為佢開始明白阿晴當年對自己嘅好。原來忠於自己忠於愛情咁愛一個人係咁嘅感覺,唔知係人到三十有轉變,還是阿晴對阿麒嘅改變,阿麒決定安定落嚟。
 
亦喺佢決定安定落嚟時,阿菲向阿麒提出分手。原因,同當年阿麒向阿晴提出嘅一模一樣,第三者。
 
阿麒望住阿菲個表情時,個心覺得好痛。眼淚開始滲出嚟,阿麒喊嘅原因,係因為佢眼入面除咗望到冷漠無比嘅阿菲之外,佢仲隱隱約約咁,見到阿晴當日嘅表情。
 
從此,阿麒再唔敢拍拖,就算有合眼緣嘅人,佢都唔敢再投放感情。可能,佢係驚再遇到好似阿菲呢一類咁水性楊花嘅女人;更唔好彩,可能會遇到當日嗰個視愛情如玩具嘅自己。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

Read More
2017年07月14日

男人的Fantasy (一三七)《與神對話》

1dc50003aa1d0e7d9b55
 
網上資料圖片
 
每個男人都會有女神,呢種稱呼雖然近年已經用到同接近街市阿叔見到師奶買菜時叫「靚女」一樣咁濫,但男人係好清楚,自己心目中嘅真女神係點嘅樣。
 
男人比人感覺都係咸濕,咁其實都唔係感覺,男人咸濕係正常,不過好多有閱歷嘅男人,咸得嚟都有層次啲。
 
女神係唔可以拎嚟咸濕,呢個唔可以叫定律都應該視為戒條。男人一生見太多女人,溫柔嘅、淫賤嘅、野蠻嘅、深愛嘅等等等等,數目之多,連男人自己都數唔清,但視為女神嘅女人,遇得上嘅或然率係最低,因為呢個女人要俾到男人一種感覺先可以叫女神:係可以用嚟敬仰嘅。
 
我哋可以接受女人嘅溫柔、可以配合女人嘅淫賤、可以無視女人嘅野蠻,亦可以假裝自己嘅深愛,但唯獨敬仰,呢份感覺係男人最難扮。
 
好簡單,好多男人整來就睇唔起女人,要佢哋喺無著數嘅情況下放低尊嚴去奉承一個女人,你發夢啦你。
 
但女神呢個物體,就係天生俾到一份可遇不可求嘅感覺你。放心放心,男人係唔會溝女神,因為前設中女神一出場已經係無敵,單單係果種只可遠觀嘅感覺已經令男人自願扯白旗,喂睇清楚啦,白旗呀有個白字呀唔好亂諗。
 
咁你可能問,女神有咩用?我哋男人去到一個年紀都可以話要乜有乜,溝到嘅都已經溝晒,溝唔到嘅都學識叫自己唔好諗,乜都有咁仲要女神做咩?
 
女神咪就係要俾「距離感」我哋,細個玩具店櫥窗入面隻鐵甲人又好、中一時隔離班果個校花又好、青春期時雜誌入面果架成二十萬嘅跑車亦好,統統同女神一樣,就係距離感。距離感可以產生失落感,基於呢世都唔會得到嘅感覺,你先會覺得呢個世界仲有嘢係等住你,你唔會起身屙完屎唔知有咩做,你有好明顯嘅目標,一個得唔到嘅目標,俾你每日都滿身幹勁咁生活。
 
所以「女神」不能隨意接近,一旦玩得太熟,你搵唔返果個佢同你講一句嘢都搞到你心跳超標既人,就閣下自理。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

Read More
2017年07月07日

男人的Fantasy (一三六)《叫阿仔做朋友》

2017_07_07_薛可正MenClub
 
阿仔今年九歲,愈嚟愈有自己諗法。
 
呢個應該係所有父母都會驚但同時要接受嘅事,「有諗法」代表佢會有自己決定、代表佢會超出你管制嘅規範、代表佢會⋯逆你意。
 
喺「父母就係大哂」呢啲自堯舜開始就有嘅觀念當前,你個塞豆窿細細個成舊麵粉咁任人舞,仲要我餵你飲奶執你屙屎,到大個少少得幾歲人仔,就敢同老子say no?無可能!呢啲唔係教唔教導有方嘅問題先,係你老豆我塊面擺去邊嘅問題呀。
 
中國人世間,「面子」其實係ok緊要的。
 
基於呢個問題下,好多時小朋友心目中自己嘅「選擇」,就會變成父母心目中嘅「逃走」
 
逃犯係要拉嘅,亦都唔需要解釋咁多,呢個係管教一代嘅思想。
 
而自由係忠於自己既,我本來就有嘅嘢我使咩同你哋申請,呢個係新一代嘅諗法。
 
每個上一代都想以自己做榜樣,要下一代遵從、模仿、朝拜。
 
但So99y,我個仔好在有一個唔太叻嘅爸爸。我由細到大都無咩自信,書讀到中三因爲打交,喺訓導未踢我前已經自己申請走人先,後來知死讀夜校嘅唔計,但我本來就係一個讀唔成書既人。
 
讀書同修養係成正比,所以我呢條屋邨仔,大個咗之後知道禮貌係幾重要都好,我最多係識得「唔該前唔該後」就算,呢啲空泛有時又未必啱時宜嘅禮貌,有時都幾無謂。
 
打工嘅又唔算好,最企理著老西坐甲級寫字樓果幾年,都係做住啲呃呃氹氹嘅經紀工種,無自信又無高度。
 
加上我懶,對阿仔嘅付出,永遠都唔夠多,所以我知道自己裡外都唔係一個好爸爸。
 
既然唔好,就唔好擺無謂嘅高度。
 
阿仔九歲,好多時同佢傾偈都會同我有意見,但我望住佢就好似望到自己細個一樣。探索世界要勇氣,自主就係其中一樣產生勇氣嘅事。
 
佢問我嘅嘢,就算幾唔關佢事都好,我都會試吓答佢。佢問到一頭霧水時有佢一頭霧水嘅可愛;佢問到一啲佢覺得要時間消化嘅事,我亦要忍心俾佢知,世界上可以快樂嘅事其實唔多。
 
其實呢個係對自己一個鍛練,面向一啲可以令自己高高在上嘅人面前,試吓同佢平地相處,你自然會學到好多新道理。
 
最緊要,係個仔喺你身上體驗尊重,實踐尊重。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

Read More
2017年06月30日

男人的Fantasy (一三五)《安心病》

how-to-take-care-of-your-sick-girlfriend
 
網上資料圖片
 
男人有時會自卑得無緣無故,就連佢自己都唔知點解會突然有情緒。
 
好多男人都唔擅長表達,跟住慢慢由唔擅長變唔主動;最後由唔主動變成缺乏呢種能力。
 
呢個係千古話題嚟,女人問男人點解唔講,但好少理解其實男人已經係唔識講。
 
「唔識講都要講。」好多女人會有呢個反應,我心諗妳都低能,知唔知咩叫「唔識」呀?
 
男人唔怕痛唔怕捱,偏偏最怕因爲自卑帶嚟嘅所有不安。痛同捱都係可以處理到嘅事,因為我哋都知道係死唔去。
 
但不安感,係可以摧毀一個人。
 
身在外地嘅女友今朝一個電話,令到我成朝都無哂心機做嘢。女友唔舒服咗一晚,女人嘅痛加埋智慧齒,將佢折磨到完全瞓唔到。
 
「好痛,食唔到嘢。」
 
「食粥。」
 
「嗯。」
 
我知佢好痛無心機,再講食粥瞓一陣飲暖水食藥未抖下啦都係毫無意義。因為佢就係好痛,好痛嘅情況下依舊要處理工作,好痛嘅情況下仍然要解決好多問題。
 
「嗯」
 
我覆返佢短短一隻字,就望住我同佢嘅對話,無再講任何嘢。我好努力咁諗我可以再做多啲咩,可以令到佢舒服啲,但放低電話,我眼前都係一大堆嘅工作。我唔可以即時出現喺佢身邊,再多嘅問候說話都係徒勞。
 
唔可以令佢身心俱疲時 ,安心放低工作去休息;唔可以令佢有問題要處理時,因為知道我忙而唔可以安心咁向我要求幫助。
 
呢啲用說話解決唔到嘅問題,我責無旁貸,亦都係突然覺得自卑嘅泉源。
 
男人年紀愈大,愈怕自己能力以外嘅事。因為時間唔夠嘅問題慢慢明顯,每日起身照鏡,頭髮愈嚟愈少、風濕愈嚟愈痛、瞓得愈嚟愈短都會提醒我哋,可以用嘅時間已經唔多,手上嘅箭慢慢少,個紅心亦愈嚟愈遠。
 
唔好再諗買咩大屋,環遊幾多個世界,要對身邊嘅佢用幾多物質上嘅好⋯
 
我想妳安安心心咁小病是福就好。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

Read More
2017年06月22日

男人的Fantasy (一三四)《四十年》

e4a0006f92f7cde4038
 
網上資料圖片
 
我今年三十八歲,我係睇成龍電影大嘅,對於呢位近年聲譽好壞參半既巨星,我依然係ok崇拜佢嘅,我知道咁樣講會有一半朋友出嚟揶揄我,但我依然想講返自己心入面嘅說話。
 
成龍喺大眾眼中所犯既錯,不外係咸濕同亂講嘢。亂講嘢我係經常,但好似佢咁成日亂講一啲明知會俾人鬧都繼續講既嘢,我就好少可。至於咸濕,喺呢個無錢都要用app溝女約炮既世界,我真係唔敢喺道德高地上鬧人咸濕咁大膽,如果我有佢嘅身家,應該比佢咸濕幾倍。
 
我經常強調,每個人同我哋睇人都應該有層次,我哋唔可以單一咁相信「呢個人好衰,好咸濕」「呢個人好懶,唔好」
 
一個懶嘅人可以心地好,一個咸濕到處留情嘅人,可以係對兄弟推心置腹嘅男人。
 
睇到成家班四十年嘅報導,一個團隊,維持四十年,由一隊變六七隊,當中有唔少成材,有自己嘅成就。當然有人會講「你唔睇吓佢點對肥段同盧惠光」,呢類我接觸唔到當時人嘅新聞,我好難做一個判定,但同時又問問自己,平時同班同事嘅關係,係唔係都咁妥當?
 
四十年,對於我哋呢一代嘅男人,做一件事要做到四十年,真係諗吓都唔好。朋友識幾年已經唔知點走落去,有啲結咗婚生埋仔又自然流失;有啲搵到錢彈起咗,貧富問題又令大家愈走愈遠。有時唔係兩個人想分開,而係腳上嘅路偏離咗,要走遠自然就會發生。
 
我唔係幫成龍精神自瀆,要歌頌佢豐功偉績,而係我呢啲約場波踢都唔成功嘅人面前,做一件連續四十年嘅事,係令人非常羨慕嘅偉大成就嚟。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

Read More