2017/11/10

男人的Fantasy (一五三)《同另一半工作》

2017_11-10_sit menclub
 
網上資料圖片
 
好多男人都好怕同女人共事,因為男人同女人天生嘅基因、思想、情緒處理等等等等問題都好唔同,如果有得揀,我諗大部分男人都係想搵返男人去做同事。
 
另一半就更加唔使講,男女一齊要決定一件事本來就已經煩,你仲要搵埋人生上已經要同你做大部分決定嘅人,去進佔埋你工作上嘅範疇?咁咪真正成條命都比埋佢?
 
好多女人唔講事理係真,但好多女人能幹都係真。喺一個父系社會入面,男人作為一個領導者角色,點都要相信世界上好多必然嘅定律,就好似無一樣事情係絕對壞一樣,就算係屎都可以用嚟施肥,女人做事又點會一面倒無用?
 
我個人好持平,我係好鍾意同另一半共事。先講,女人體質其實大部份都係外柔內剛,忍痛同捱苦都比好多男人好,好多時為咗証明自己存在,會主動付出更多去配合。
 
嗱,就係咁,男人咪做少好多嘢囉,比啲機會佢哋,去啦去証明自己啦。
 
男人同男人因爲太熟悉大家,所以當一件苦差大家都唔想做時,就會落入一個糾纏嘅漩渦,過程中鬥智鬥力,推卸責任,最後件事毫無寸進,不進反退。
 
我哋清楚女人脾氣,摸住石過河,發揮一加一大於二嘅精神,咁先係真正領導者嘅決策思維。
 
再者,有另一半同你衝鋒陷陣,喺事業上唔孤單係好重要嘅事。最起碼喺你打拼到好攰時,有一個人痛你所痛,一百巴仙咁明白你,我包你第二朝起身,又係開開心心咁繼續努力落去。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

COMMENT