2017/11/24

男人的Fantasy (一五五) 《男人的第一次科技》

10b8c688-143a-4258-acaa-22112bb6ce3d
 
網上資料圖片
 
細細個睇電視睇得多,但睇還睇,其實對於電視機我無咩認識,因為結構複雜之餘,又無咩壞,所以對於電視機嘅認識,我係只限於開關掣。
 
我人生中第一次接觸電器,又或者話係近距離接觸科技,應該係錄影機。
 
我四年班開始就研究錄影機,點樣開、點樣閂,我點樣可以放盒錄影帶入去睇,而最重要係,我點樣可以睇到神不知鬼不覺,同遇上危急時,我識得應付。
 
一切一切,都係因為三年班我幫阿媽摺衫時,發現老豆櫃筒,有一盒日本咸帶收喺佢堆熊貓牌底褲下面。
 
呢類帶多數都無名無姓,齋盒一個咁穩藏於衣衫一角。老豆心明最危險嘅地方係最安全,所以我都摺咗成年衫先發現呢盒嘢。
 
當時仲天真過龍珠入面個孫悟空嘅我,對於無名嘅錄影帶只有一個概念:入面係空帶嚟,應該係老豆準備用嚟錄「歡樂滿東華」或者「勁歌金曲」。但好快我小小嘅腦袋又分析:
 
「如果係空帶,咁點解唔放返去錄影機隔離堆空帶度?」
 
終於有一日,我襯屋企無人,我偷偷地拎盒帶出嚟研究,最後確定真係無名,我就放入錄影機睇吓入面係咩嚟。
 
就係咁,人生第二次嘅「男女愛情動作片」情節出現喺我眼前(第一次係阿嫲帶錯我去寶石戲院睇早場),嗰份震撼感我夠膽講係驚天地泣鬼神。
 
正當我睇咗大約幾分鐘之後,我知道自己要收手,老豆老母係隨時會返嚟。但呢個時候問題就嚟,我唔記得咗我由邊度睇起,因為我一開始時已經係戲玉,我唔記得咗邊度睇起!俾老豆發現點算?佢會唔會同我脫離父子關係?
 
最後我求其將盒倒返三幾分鐘,求求其其就放返入櫃入面,但之後老豆每次打開櫃筒,我個心都會有種好驚嘅感覺,好彩最後都係無事。
 
但呢盒錄影帶實在太有魔力,小小嘅腦袋發揮大大嘅潛能,我開始諗,我點樣可以隨意觀賞佢,而無人發現。
 
就係咁,我開始研究,最後俾我發現timer reset呢個掣。呢個掣,就係我通向世界嘅大門,就係我雄性荷爾蒙生長嘅源頭。
 
亦都因為咁,我人生識得解決錄影機食帶嘅問題,都係咁樣學返嚟,人喺危險關頭就會發揮潛能,特別係你喺阿媽仲有十五分鐘就返屋企時,遇上錄影機食咗餅咸帶嘅生死存亡,無嘢會再難到你。
 
寫呢篇嘢嘅靈感係來自我九歲嘅仔仔,有一日佢想同我minecraft online ,我因為忙隨意咁講咗句「搵唔到server」,隔一個星期,佢就話俾我知佢自己上網學識,自己砌咗個server出嚟了。
 
我開心嘅除咗佢有我當年天份,更開心嘅係,我嘅魔力係可以媲美老豆當年盒日本咸帶。
 
成就。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

COMMENT