2018年10月01日

[體檢二三事] 鐵低易貧血, 鐵高呢?

too much iron

平時見客, 女的紅血球數值比較容易偏低, 特別是經期後, 或食素的. 紅血球低, 有機會是鐵蛋白低; 如果身體鐵質不足, 難製造紅血球, 就容易出現貧血的情況: 易頭暈, 疲倦, 面色差, 亦會影響身體代謝功能.

但如果鐵太多, 對身體又有沒有什麼壞處?

評估體內鐵量, 一般會檢測鐵蛋白 Ferritin, 就是儲存鐵質的蛋白質.

鐵蛋白低, 身體的含鐵量不足, 會造成貧血. 但過高, 對健康亦有反效果, 身體容易出現痛症, 發炎情況和慢性病, 包括肝炎 (及其他肝病), 糖尿病, 甲狀腺, 腎功能異常等.*

要預防鐵蛋白過高, 定期驗身當然重要. 另外, 以下幾點亦有助預防/減低鐵蛋白**:
 減少飲酒 (啤酒比紅酒更邪惡)
 減肥 (保持血糖, 血脂, 血壓在健康水平)
 減甜 (減少炎症)

FB: https://www.facebook.com/AnnieLeeDiet
* BMJ 2015; 351 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.h3692
** Australian Family Physician:www.racgp.org.au

#體檢二三事 #鐵蛋白 #Ferritin
#營養師 #Nutritionist #AnnieLee

Read More
2018年09月27日

褐藻糖膠的營養價值

近年, 大家越來越注重健康, 科研日新月異, 很多來自大自然的珍貴營養成份, 都被陸續發現含有獨特的抗氧化功能, 有助提升人體的免疫能力.

而海洋中其中一種最珍貴的營養成份, 就是褐藻糖膠 (Fucoidan).

褐藻糖膠是一種多醣體,主要存在於不同的褐色海藻中,如海蘊、裙帶菜、墨角藻、海帶和羊棲菜等。

有研究發現, 褐藻糖膠具有助激活腸道中的免疫細胞活性, 以及減少壞細胞, 有助提升整體的免疫力.

最近試了一隻褐藻糖膠的產品, 覺得幾好. 它混合三種有效的褐藻糖膠,分別是:海蘊褐藻糖膠、裙帶菜孢子葉褐藻糖膠和墨角藻褐藻糖膠特製而成, 含有高純度的褐藻糖膠 (85%), 並且通過多種安全衛生認證, 包括美國FDA和USDA的安全無副作用認證.

小小的膠囊, 不含無謂的填充物, 大小朋友都可以吃. 每天補充, 有助提升全家的免疫力.

3plus 023plus 03  3plus 01

Read More
2018年06月03日

做Sit-Up 減唔減到肚腩 ?

sit up

關於減肥,最常聽到嘅問題包括: 做Sit-Up 減唔減到肚腩?

答案係: 減到,不過係第二階段。

肚腩,即係中央肥胖,代表有團脂肪積聚在肚或腰間。要消脂,最直接的方法是做全身性的帶氧運動,例如緩步跑,或跳健康舞。

至於Sit-Up, 屬於修緊肌肉的運動,對於真正 “減肚腩”, 並非最有效的方法。

此外,坊間亦有不同類型的纖體儀器,有些特別針對消脂,有些則有助修緊,改善線條。

如果剩係靠做SIT-UP 減肚腩, 應該做到腰痛都未見成績!

正確的做法是, 先做帶氧運動消脂, 之後再做肌肉訓練 (再配合飲食). 如果有時間同時進行, 當然效果更好, 因為越多肌肉, 消脂越快.

Read More
2018年03月25日

低糖好? 定低脂好?

low fat or low GI

減肥人士常有的疑惑: 究竟減肥係戒油好? 定戒澱粉質好? 係低脂餐單有效啲? 定低碳水化合物餐單有效啲?

最新一期美國醫學會雜誌 JAMA分享有關減肥的最新研究*, 研究包括超過600名超重的成年人, 其體重指標BMI達28-40 (健康成年人的BMI 約為18.5-22.9), 利用一年時間為他們進行體重管理. 當中一半人接受低脂飲食, 另一半人接受低糖 (碳水化合物)飲食模式.

除此之外, 參加者還需作出適量生活改變, 包括:
1) 避免進食加工食物;
2) 減少出外進食;
3) 減少零食;
4) 減少糖和精製澱粉食物 (如白飯, 白麵包);
5) 增加蔬菜和纖維量
6) 儘量選擇天然非加工食物
7) 多與朋友和家人一起進餐;
8) 進食時不看手機和電視

結果呢?

低脂飲食組平均減去12磅, 而低碳飲食組平均減去13磅.
即是說, 原來兩種減肥方法都有效, 而且分別不大.

你可能會覺得, 吓, 搞咁多嘢, 成年先減得嗰12磅咁少?

係啊, 因為呢批參加者並沒有特別加入運動元素嘛. 好老土咁計, 3500卡路里 = 1磅, 如果只靠食少啲, 要幾耐, 食少幾多嘢先可以減到心目中的滿意身形??

所以呢個研究告訴我們幾件事:
1) 世上並沒有 “最有效” 的減肥方法, 每個人適合的方式不同, 不論低脂或低碳, 整體營養均衡又低熱量最重要
2) 改變生活模式是瘦身不反彈最重要的一環
3) 減肥永遠是飲食 + 運動先係最有效

FB: https://www.facebook.com/AnnieLeeDiet
*JAMA. 2018;319(7):667-679. doi:10.1001/jama.2018.0245

#減肥方法 #低脂 #低糖 #跟餐單 #節食 #減肥不反彈
#營養師 #Nutritionist #AnnieLee

Read More
2018年01月09日

健康講座 – 踢走三高

IMG_1746
三高, 好多人都知係邊三高: 高血壓, 高血糖, 高血脂. 衛生署最新嘅資料顯示, 2014/15年共有 290萬人患有高血脂; 165萬人有高血壓; 49.7萬人有糖尿病.

不過最誇張的是, 全港成年人, 推算約有50%屬於超重和肥胖, 體重指標BMI 高於23. 即約297萬港人有超重問題.

雖然大家都知道 “食得健康啲, 做多啲運動” 有助預防三高以及保持健康體重, 但知而行難, 尤其是天氣凍, 又過時過節, 總會食多咗, 又郁少咗.

早排獲邀到一間健康產品公司分享如何輕鬆踢走三高, 其實除咗要控制飲食, 好多健康食物都有助穩定血糖血脂. 例如水溶性纖維, 好的脂肪, 以及含酵素的食物.

所以一味食得清, 食得齋, 未必等於健康.

就快2018, 新一年, 希望大家重拾健康.

https://www.facebook.com/AnnieLeeDiet/
#三高 #高血壓 #高血糖 #高血脂 #肥胖 #心血管健康
#水溶性纖維 #好的脂肪 #酵素食物
#營養師 #Nutritionist #AnnieLee

Read More