2018/12/26

自駕遊 Cadillac XTS AWD

menclub2

 

加拿大自駕遊第三季 (2)

Facebook Page: @drivingtour http://www.facebook.com/drivingtour

更多自駕遊照片

IG: eddiemartintsang

 

- 多倫多動物園 -

 今次用Budget租車公司,獲分配一架Cadillac XTS AWD。3600cc、V6引擎、300匹馬力,一個字「爽」。

Cadillac XTS AWD

Cadillac XTS AWD

 

嚟到外國我都好喜歡去行下動物園,到左多倫多係Budget租車公司攞車之後,就開車去動物園啦!

入場買飛嘅時候,服務買會問有無揸車嚟,有嘅就要買埋張出閘飛Parking Exit Pass。

 

Parking Exit Pass

 

The Toronto Zoo

 

多倫多動物園真係好大,我行左3個鐘,都未行得晒所有路線。動物種類好多,而且佢地嘅居住空間都好大下。一入園區最先睇到嘅係犀牛,我第一次睇到犀牛BB。另一個值得去睇嘅地方就係佢個溫室,入面有一株臭到嘔嘅植物,個個排隊去聞下。不過當日就唔係開花嘅日子,所以係聞唔到有幾臭。

 

犀牛和犀牛BB

 

其他水陸生物包括,長頸鹿、河馬、猩猩、老虎、班馬、鯊魚…

班馬

 

河馬

 

去完動物園就開車去Niagara Falls,今晚入住Rodeway Inn Fallsview。公路好塞車,塞車塞到停左係到,我先有機會影低係我前面嘅經典開蓬Morgan跑車。

Morgan跑車

 

係旅館泊好車就四周圍行下,熟悉下環境。附近有Niagara Falls Incline Railway覽車,係可以好方便咁去睇大瀑布。覽車嘅行駛距離都幾短下,不過出嚟旅行無所謂啦!樣樣嘢都試下。

Niagara Falls Incline Railway

 

情人橋係覽車站附近

 

覽車站連接住一個商場,入面有food court、咖啡店、餐廳同賣紀念品嘅店舖。我見差不多晚餐時間,就選擇左Elements on the Falls食dinner,一間可以一路食一路望住大瀑布嘅餐廳。咁好彩食食下比我見到瀑布入面出現彩虹,係唯一一次見到,因為之後我都等唔到彩虹再次出現。

 

Elements on the Falls

Elements on the Falls

瀑布中的彩虹

 

Elements on the Falls只提供固定餐單,一張紙睇晒。呢個方式唔係人人都可以接受,加上佢唔係大眾化價錢,不過我係自己一個嚟食咁就簡單好多。我揀左Chef’s Feature Soup、Char-grilled AA Striploin Steak 8oz.同埋甜品Trio of Niagara Gelato with Fresh Fruit。

 

Char-grilled AA Striploin Steak 8oz.

整體嚟講味道一般,但有個大瀑布境陪住食,都值得嘅!

COMMENT