2020/01/19

1星期前的星期六

台灣總統大選日

 

- 1星期前的星期六 (2020年1月11日)  見證歷史 -

Facebook Page: @drivingtour http://www.facebook.com/drivingtour

IG: eddiemartintsang

 

一早起身去睇下台灣嘅票站同香港嘅有乜分別,我去左一間位於小學入面嘅票站,小朋友都入得去,可以係操場玩住等。票站以選民住址分三個投票區,我一入去職員就問我住邊,以便分配投票區。當知道我是香港人的時候,就向我講解有關台灣投票站的運作,同香港一樣嘅係票站內唔准影相。

告急橫額

票站

 

更多照片:台灣總統大選日

https://www.facebook.com/pg/drivingtour/photos/?tab=album&album_id=2989038224441160

 

心情緊張但都要輕鬆一下,就去華山1914文化創意產業園區拜會黃阿瑪,黃阿瑪相遇十週年小店鋪展現去到2020年3月1日,要朝聖嘅朋友睇住時間啦!文創區仲有其他嘢睇,好似MOOMIN店、狗狗GO GO GO、玩具電…。而附近嘅「水水生活」,入面有好多靚靚手作產品,都好值得去睇去買。

水水生活

 

民主進步黨中央黨部係華山1914文化創意產業園區附近,當然會去埋參觀下啦!小英加油呀!台灣人加油!

 

我之後去「台北當代藝術館」睇〝災難的靈視〞展覽,災難包括天災人禍,「人禍」包含香港的政治事件,而天災就係地震海嘯…。

 

參觀藝術館期間,收到選情最新消息,知道蔡英文有機會連任了。晚上返回民主進步黨中央黨部外睇點票,整條街人山人海士氣高漲,因為蔡英文票數一直領先,大家都知道小英可以連任啦!最終蔡英文以超過800萬票當選,再聽見她對台灣年青講「你們是台灣最美的風景」,並答應會留下一個美好的未來給台灣年青人,香港人係現場真係聽到想喊。

 

可以舒一口氣了

COMMENT