2019/09/01

《一個成功嘅演唱會—容祖兒》

Fnm33J8ggHQuu_R_XjNtkBp-wy8v5CVWPBPZ8zwT2fM
 
網上資料圖片
 
最近香港嘅氛圍真係令人透唔到氣咁濟,大家都搵唔到出口之際,容祖兒就俾咗唔少力量出嚟,當然有好多人買唔到飛,感受唔到現場嘅感受,但透過各晚嘉賓環節嘅短片,睇完都一定有會心微笑嘅感覺。
 
我自問唔係祖兒忠粉,只係出於欣賞佢嘅歌,由細到大都會聽佢嘅歌,未去到追星入歌迷會咁瘋狂,有一年入場睇過佢演唱會,除咗記得佢爆玻璃嗰幕之外,都無咩嘢記得。
 
我鍾意睇特別嘅舞台,好聽嘅歌聲,節奏明快嘅舞步,所以我好鍾意睇郭富城演唱會,不過根據我經驗,坐第一行係睇唔到晒成個現場效果,例如太近唔會睇到成班人跳舞個隊型,然後又未必會睇到舞台嘅設計,城城個變形舞台真係好立體,所以坐第一行真係試過淨係睇到佢隻腳,好唔抵!
 
有見及此,當Joey出咗頭幾場嘅短片,知道個台咁正之後,就瘋狂搵飛,皇天不負有心人,俾我買到兩張飛,個視野真係完美,仲要有紅磡360,可以近距離同joey唱歌,見到好多人就算坐山頂位都玩得好開心,我深信,呢個演唱會好成功。
 
一個成功嘅演唱會係令觀眾投入,好多人好似我咁,唔係歌手嘅忠粉,入場想聽歌想開心想忘憂,呢三個半小時,多謝容祖兒,佢令我同我大肚9個月嘅朋友都好開心,支螢光棒齊齊發光嘅效果,更令場內嘅觀眾一齊大叫,個波波舞台千變萬化,加上好靚嘅動畫效果,好多個環節我都記得。
 
有人話,呢個演唱會係用錢堆砌出嚟,其實無錢就係做唔到咁嘅效果,我都唔明有咩問題,無舞台效果、無歌舞、無大堆頭,我不如聽CD,洗咩入場呢?
 
當然,我個人認為,呢個演唱會最成功嘅係,容祖兒成功建立自己嘅品牌,有質素嘅演唱會品牌唔容易建立,例如以前日本我會睇濱崎步嘅演唱會,香港只會對城城有興趣,覺得佢哋嘅品牌好好,所有嘢好有質素,恭喜祖兒加入呢個有質素保證嘅行列,期望佢下一次嘅演唱會,更上一層樓,為香港人送上正能量,開心樂天嘅你,真係做到了!
 
羅碧芝 Facebook Page
www.fb.com/gigilawpg
IG: gigilaw1113

COMMENT