2017/01/17

水果為何適宜減肥?

#改變靠鍛鍊 #堅持是關鍵

 20170109_163404

水果入面含有豐富果糖,而一般人會認為果糖會增加體脂水平,愈食愈肥。但其實果糖與砂糖相比,砂糖的升糖指數高於果糖3倍,所以果糖其實屬於低升糖指數食物之一。

 

 

早餐食水果對減肥最好

因為我們在進睡時身體為了大腦的活動會使用肝糖原,而一早起床時我們的肝糖原儲備已經用得七七八八,此時進食水果就可以避免過多的果糖轉化為脂肪儲存在我們體內。

 

不停食水果依然會肥

曾聽過有減肥人士整天都在進食水果,以為水果夠健康能減肥,但其實食咩過量都係會肥,我們每天進食約自己兩個拳頭大小的水果就已經足夠。有些水果食太多更會有不良影響,如進食過多香蕉會擾亂體內的微量原素。

 

 

 

睇完係咪又對水果重新定義呢?記得分享埋比身邊注重健康嘅朋友睇下啊!

 

***想了解更多體適能資訊可以Follow我地嘅 Website,FB,IG,Youtube!

====================================================

Follow us on Website, Facebook, Instagram and Youtube!

Website : http://www.stagefitnesshk.com/

Facebook : STAGE Fitness And Health Club

Instagram: STAGE_Fitness

Youtube : STAGE Fitness

Trainers  : Jerry Liu , Rex Ng , Mic Chu , Alex Au Yeung , Chloe Yip

COMMENT