2019年09月20日

《如何令男女朋友開心》

alone
 
網上資料圖片
 
網上流傳一個笑話,要令女朋友開心,你需要陪佢食好西、陪佢行街買嘢、陪佢睇戲煲劇等等,總之就有你有我有情有天有海有義;而要令男朋友開心就簡單得多,就係唔管佢做乜由佢自己一個。
 
有朋友提出一個問題,究竟點先為之係休息,同伴侶出去玩算唔算休息,男女答案好唔同,女嘅覺得係,男嘅就覺得唔係,有時陪女仲攰過返工。
 
男同女嘅興趣真係好唔同,你有幾可聽到一件事係兩個人都好喜歡?
 
用睇戲做例子,商業片其實都幾對大家口味,男女都照殺,但如果係另類少少嘅就已經有喜好不同,一個好想睇,一個無乜特別,咁唯有就係陪你去睇,嗱,我就無乜興趣,不過可以陪你嘅。
 
好似之前套獅子王咁,我好眼瞓,入場之後真係有好多次唔小心瞓咗,然後就俾人話我唔專心睇戲,唔認真陪佢咁,之但係獅子王我細細個就睇過,真人版又無乜劇情嘅唔同,睇住假嘅獅子同動物,我真係睇個特效咋,叫我點投入呢?
 
戲都算,劇先出事,男女睇劇真係勁唔同,好似之前好紅嘅後宮劇,六七十集,我真係唔明呢種宮廷戲有乜咁好睇,仲要拉到咁長……但女仔就會睇到喊出嚟;反之有時上新動畫,我睇,佢又真係無興趣喎,睇波又無、睇新聞都會覺得煩。
 
兩個人係一齊,第一件事就係了解對方,慢慢進入大家嘅世界,我進入你,你又進入我,幾動人呢!
 
但相處得耐了解得耐,就會發現始終係兩個人,大家有唔同愛好,點解要迫對方一齊做?
 
女人想大家世界一致,佢就會強迫你接受佢嘅世界,大佬啊,咁唔係進入,而係改變另一個人變成你想要嘅模樣。
 
男人就簡單得多,好明白我喜歡嘅你唔一定喜歡,就算幾好嘅兄弟都會有唔同興趣,大家開心就一齊玩,唔開心就分開玩。
 
女人世界就係,做得密友的話,大家就要一齊嘻嘻哈哈,呢種就係女人嘅世界。
 
相處係種藝術,如果你認定係一生一世嘅人,時間仲有好長,好多嘢唔需要一下子做晒。
 
無一個人嘅時間,又點會明有人喺身邊嘅好呢?
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

Read More
2019年09月13日

《現代的婚前性行為》

2019_09_13_May MenClub
 
網上資料圖片
 
一生只愛一愛,將第一次留給和你共渡一輩子的人,有一種忠誠同貞潔嘅感覺,試諗吓今日要搵處男處女分分鐘要係初中先有,實在係難能可貴啊。
 
但事實上,今時今日呢種想法到底可唔可行呢?
 
有朋友佢真係初戀走完八年結婚,結婚都已經兩年,係旁人眼中係一對模範夫妻,但有一次同佢飲酒飲到醉醉地先知,原來佢並唔幸福,因為佢發現兩人性方面唔協調嘅情況已經去到不可收拾嘅地步。
 
「八年啊,我足足等咗八年,每一次都話要尊重,要等,要忍耐,我等咗喇,結婚當日我真係幾攰都堅持要洞房,但你知唔知當晚我滿心期待,紮咗一星期炮唔打飛機得到嘅係一句好攰,遲少少先。OK,八年我唔差在八年加一日,第二晚我哋嘗試,又話痛又話唔鐘意,我足足等咗一星期先勉強體驗過性嘅感覺。
 
有人話第一次係麻煩,但之後會好,我唔覺囉,每次我一講佢就好迴避咁,又話做嘢又話夜又話無感覺,我唔耐煩講多幾句就會發脾氣,跟住成個星期就明正言順話我唔好迫佢。
 
呢兩年,你知唔知我只係試過十五次,每次我都有數住,如果我仲有三十年命的話,我預計我只有唔到二百次性生活,仲係未計我同佢年紀大唔想做!」
 
「一早叫你正正經經叫隻雞啦!」
 
「我二十二歲嗰陣你講到依家,我唔想依家先破戒囉!每次我都諗,點解我自己有老婆仲要叫雞?我有同佢商量過,佢次次都含糊以對,提出問題,而我係男人我當然信,佢話我唔夠大隻我去操,佢話無mood我放埋音樂點埋香薰,佢話攰我搵長假期先做,但結果係乜?佢話我太大,會痛會唔舒服,我屌啊!我太大唔通去切咩?何況我自問唔係連登仔,講藉口都搵個好少少啊!」
 
「唔滿意嘅咪離婚囉!」
 
「離婚?我真係有衝動啊!但我覺得因為性生活而離婚好肉酸,實俾人講,喂大佬啊,我自問無錯啊!」
 
「一早叫你你正正經經叫隻雞啦!」
 
「叫咗就係我錯喇喎!我話去睇醫生,佢又話我痴線,我直頭諗如果早知你係咁,我就唔結婚啦!有人話結婚唔單單係為性,咁同班為咗狗仔聽話而閹咗佢嘅人有乜分別,人無話乜嘢係唔得,閹人都可以生活,但佢生命就少咗一部份,我唔甘心囉!」
 
「唔滿意嘅咪離婚囉!」
 
「喂,係唔係得呢兩句,一係叫雞一係離婚啊!俾少少新意好唔好?」
 
「你可以兩樣同時做!」
 
「無解決方法咩?」
 
「你覺得有幾多人真係肯去為性而改變,同埋直接面對性問題?大家都係得過且過,避而不見啦!玩完喇你!你再同佢講都無用,佢唔會變,咁不如你自己變,正正經經去叫隻雞啦!」
 
睇完呢個故事,忠貞嘅人落得一個咁嘅下場,你覺得公平咩?
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

Read More
2019年09月09日

《怕蝕,咪唔好蝕》

0909 May menclub
 
網上資料圖片
 
喺情侶關係入面,通常都離唔開性,今時今日要搵處,應該要小學先有,性係兩性關係入面十分常見,但常見就會衍生問題,兩性性關係總係充滿問題。
 
仲記得當年買《Yes!》會有個性關係專家Miss Sex,曾經唔少少男睇嗰幾百字產生好多性幻想,今日我哋唔再對性知識陌生,因為網上要搵真係多到數唔晒,可惜,亦因為咁而產生好多矛盾。
 
朋友A有個穩定女友,大家都係成年人,亦唔細喇,一齊當然會有性生活,但朋友佢面臨一個問題,就係要又求又氹先會得到一次quota,兄弟們一聽,咩料啊?quota?駛唔駛填form啊?急就填紅色,唔急就填藍色,有特別要求就要加紙補充咁啊?
 
但佢就係咁慘,真係被限了次數,唔好意思,應該話仲要睇心情,交咗form都唔一定批。
 
有時朋友佢想傾吓呢個問題,就會講你咁不滿可以唔做喎,吓?咁同你唔滿意可以移民喎有咩分別?
 
如果性愛都有五大訴求的話,朋友就好似面對政府咁,無一回應,你鬧事就仲大鑊,會受到不同程度的制裁,如果一段男女關係去到咁唔平等的話,真係好大鑊。
 
有好多女人都會覺得,一講到性就係蝕,做就係益你,大佬啊,咩年代啊,講咁耐男女平等,點解會有一方係蝕?你開心時我開心,大家係雙贏喎!
 
事實係男女關係從不平等,蝕咪唔好做,知唔知有幾多人因為呢句真係嬲嬲地唔做咪唔做,最後兩邊冷戰到有心病,最後感情都出問題。
 
上網有個街訪問,點解男人唔拍拖,有人答得好正,如果你用一百蚊去買魚杆釣魚,你可能一條都釣唔到,但用一百蚊去買魚,你可以買到幾條。
 
明買明賣嘅係男人都知,但好多人放棄咗明買明賣,投身到釣魚行列入面,去追求一條魚,係,釣魚會有驚喜、有等待、有好奇、有耐性,比起一買一賣係有趣得多,亦有意思同意義得多,但問題係,一個人佢需要食魚,如果長期投入但一條魚都釣唔到會點?會餓死!
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

Read More
2019年08月30日

《男女攻防戰》

P171112-2-780x405
 
網上資料圖片
 
最近一次兄弟聚會入面,我提出一個問題:「如果有日兄弟女朋友或者老婆打電話過嚟話,阿邊個之前話同你出咗去,依家電話打唔通,你叫佢聽電話,咁你點算?」
 
作為兄弟嘅,都係講義氣,有乜嘢事都要幫手隱瞞,大家都講出唔同答案,例如:
 
「哦,佢啱啱唔係好舒服,走咗喇!」
「佢飲大咗,我叫叫佢打返比你!」
「係廁所喎,等等!」
 
我相信大部份男人都會明,明知兄弟無搵自己,但佢竟然借你打助攻,肯定係有不可告人秘密,點都要頂住先!呢份兄弟情,我諗大家都義無反顧!
 
但我即時同兄弟講,千祈唔好!因為最近網上女人流行玩一招測試,就係明明男友係身邊,但亦扮晒嘢咁去問佢班兄弟同一個問題,你一幫佢,就陷佢於水深火熱!
 
我知,呢種釣魚執法係唔可取,更有極大道德問題,但同女人講道理都無用,如果真係發生咁點算?
 
其中一個理智嘅老司機講,呢個係資訊唔流通嘅一個問題,好似打波咁,你真係要人助攻,你要叫啊,波!!!咁人哋先識傳比你,但如果你唔出聲,又要人助攻,點會明,明顯係兄弟之間嘅溝通問題。
 
假如每一次有人需要助攻,事先通知,其餘時間都如實通報,咁大家咪有多個準備,亦可以更有效處理問題。
 
咁多年來,兄弟私生活係點,大家都好了解,有時你講唔明佢,佢要點,你勸兩句咪算囉,再難睇,再令你失望,你都無可能通風報訊俾佢老婆女朋友聽大義滅親咩?
 
但問題係,作為兄弟,只想你聰明少少,玩得聰明,我都煩少好多,有好多時睇到佢無交帶又要玩,最後搵成班兄弟出嚟講一個集體大話拆彈,有意思咩?
 
當然,道高一呎,魔高一丈,一個大話好易拆,十幾個大話有邊個拆得到?唔通要講我手頭上無資料,我建議阿嫂你報警之類嘅說話咩?
 
唔想拆,唯一一個方法只係,安份守己,唔好做壞事。
 
呢個方法大家都知,但知同做係無任何關係嘅。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

Read More
2019年08月24日

《二千個Double May》

unnamed
 
網上資料圖片
 
有日食飯聽到旁邊一對情侶本來好甜蜜,但突然女方睇到男方嘅ig之後突然就發作,我嘗試還原情境。
 
「點解你成個ig都係double may嘅?」
「吓……都唔係啊,我都有follow足球同賽車……」
「嗱,掃極都係嘅,喂!你follow二千幾個……」女方一路掃,一路個樣變臉……「我睇唔到咩足球同賽車喎!全部都係女,你係咪痴線㗎,你有幾喜歡睇女,你有幾咸濕先會follow成二千幾個女仔!!!!」
 
聽到呢句之後,我就知男方即將玩完,乜佢唔知ig可以開幾個account,一個睇自己朋友,一個專睇女咩?不過佢都衰咗,咁都無計,我決定扮睇電話繼續睇吓事態發展。
 
「我睇啫……又無對你唔住……」
「你睇得多就想偷食,我知我無波滿足唔到你,咁你出去搵第二個囉!」
「我無啊,真係睇吓咋……」
「你二千幾個日日睇,你會唔會性上癮啊,日有所思夜有所夢,你肯定會出去偷食!」
 
唔……雖然我唔明個邏輯喺邊度嚟,但我無可能幫佢口,唯有食住花生,最後個男仔喺女朋友嘅監督之下將所有follow都unfollow,你知唔知二千幾個unfollow要幾耐?我唔知,因為15分鐘之後我就走咗,而佢仲未unfollow完。
 
男人睇女,應該係本能,雖然二千幾個有少少過份,但有時儲儲吓就會有,因為ig你睇開乜佢就會「質」俾你,一變二二變三三變無限。
 
當晚我同我老婆講起呢件事,佢問,咁你又follow咗幾多個啊?又有幾想食大波妹啊。
 
我心諗,捉蟲了……
 
我唯有同佢講,其實睇吓就要食嘅就死啦,我睇金田一又想去殺人?我睇球賽又想落場踢咩?咁我睇新聞都會變義士啦!
 
再話,你睇吓你老公我咁嘅樣,咁嘅外表,加上我又窮又毒,你覺得會有女埋身嗎?我睇吓迪麗熱巴就有得食?傻啦,就算真係有,你都應該為我開心啦!我個人就係最好嘅保護同埋安全感!
 
佢聽完滿足咁點頭,然後話我都係幾安全嘅,同時間佢已經奪去咗我部電話打開咗我ig。
 
睇完一輪我問,我都無follow女仔,全部都係朋友,放心未?
 
佢無言以對之後哼咗一聲,將電話俾返我。
 
正如我之前所講,ig可以開second account,而我有冇,就唔知喇。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

Read More