2020年05月26日

《青春流過的淚水》

2020_05_26_May menclub
網上資料圖片
 
有人問過井上雄彥點解唔寫到湘北隊拎到冠軍,佢答因為青春都應該係留有遺憾嘅。
 
男兒當入樽之所以係神作,或者就係佢擁有一個不完美嘅結局,所以年紀愈大睇愈覺得感受甚多,對於好似足球小將啊,黑子的籃球啊,光速蒙面俠,網球王子呢種既誇張,又好似戰鬥漫畫咁愈打愈勁,打完全國又要打全世界,差在未大戰外星人嘅漫畫,真係覺得好攰。
 
或者年輕時,大家都會追求完美,追求幻想,追求熱血,仲會覺得人生係有無限可能,唔到最後都唔應該放棄,有機會贏,會贏,一定贏!
 
但現實世界,有邊個係不敗,最強嘅西班牙都有日會落敗,巴塞亦唔係永遠嘅王者,今日你係主角,聽日人哋就係主角,我哋學識勝負乃兵家常事,人生唔同遊戲,你要完美可以save and load,但人生無得重來,唔通你一輸就斬掉重練咩。
 
我曾經喺中學運動會,特登去搵一個無乜人玩又極易贏嘅項目去玩,最後贏咗,但心中嘅喜悅其實唔大,贏係咪咁重要,為贏而贏去迴避失敗,今日睇返轉頭,覺得同呃自己無分別。
 
反而我記我最深刻係當年一場班際比賽,明明實力覺得唔錯,而自己都係主力,最後比低一級嘅人屌打,打到最後,我已經發脾氣唔想再打落去,然後師弟走埋嚟同我講,贏輸都要盡全力打落去,最後我喺更衣室忍唔住喊咗出嚟。
 
人生唔同漫畫,人人都可以係主角,唔係你一個人努力,唔係你一個人在意,可以做嘅,就係盡全力去令自己唔好後悔,輸同贏背後太多因素,人哋可能比你努力更多,比你強更多。
 
呢次嘅淚水,當年嘅隊友都久唔久拎出嚟講吓,而我都會話,喺球場上面喊過,都真係不枉此生,因為我在意,我努力過先會喊。
 
而呢年係我form7嘅比賽,已經唔可以再嚟一次了,亦成為青春嘅遺憾。
 
今日,我已經唔會再喺球場上面流淚,因為我已經唔再在意太多,輸又好,贏又好,都係當友誼波,成年人嘅淚水,太罕有,因為唔青春嘅你同我,已經因為生活同工作被磨滅咗其他追求。
 
但最重要嘅一點係,我哋都知道今日做乜都好,青春都已經唔再存在,同你一齊打波嘅都唔再存在,偶爾係WhatsApp同酒局中講返從前時,只能回憶。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

Read More
2020年05月15日

《三文魚好尊重日本女優》

2020_05_15_May Menclub
 
網上資料圖片
 
網上流傳好多趣事,其中有蔡瀾先生提出日本人唔食三文魚,同埋網民提出日本人好尊重日本女優,呢兩個傳聞真係幾乎每日都被人笑,最後演化出三文魚好尊重日本女優嘅合成體。
 
日本女優值唔值得尊重?本人認為職業無分貴賤,人生中只有三套正版AV,其餘都係網上睇同BT Download,幾多子孫係因佢哋而死,我已經記唔清,但最低限度,佢哋服務過大家,而大家亦需要佢哋,點解可以唔尊重呢?
 
收錢,拍片,睇片,打飛機,呢個係一個定律嚟,試想想無女優的話,大家只可以靠自己幻想,呢種係大功德,你同我都受惠過。
 
但事實係,大家又要睇,又要站喺道德高地上面批評出賣肉體嘅女優,無市場,何來供應呢?
 
既然因為錢而拍片嘅女優都應該尊重,咁阿嬌呢?
 
最近阿嬌離婚,大家都用作茶餘飯後討論,不外乎咩,好好地一個醫生又靚仔,點解要娶一個被世人都睇過晒嘅女星?離婚都係好事,呢個女人唔值得等等。
 
講真,人哋點解離婚,呢個係家事,我唔評論,但我想再問一次,阿嬌佢做錯咗咩?
 
當年阿嬌單身,陳冠希亦係單身(如有錯請指正),正所謂男未婚女未嫁,傷害咗邊個?作為受害者嘅阿嬌佢除咗好傻好天真之外,比人拍攝低最私密行為,呢個唔係法律問題,更唔算係咩道德問題,但無人可憐佢,往後咁耐,都總有唔少人提完又提,向受害者施暴。
 
人總會成長,亦會成家立室,佢結婚,我恭敬佢;佢離婚,我亦替佢可惜,但作為一個局外人,不停揶揄佢,我唔敢話係黑心,但一定無惻隱之心。
 
網上世界,好多人講一套做一套,你睇相時,係用咩心態去睇,睇完就算啦好心,睇完仲要唱,比起一班趙完唱嘅人,你無食過,只係好彩俾你睇到,然後你就用呢個痛處去不停施虐。
 
回望一睇,當年嘅道德水平都幾高,一對男女情投意合影私房照不幸流出都要比人鬧成咁,呢十幾年,安心偷食,小豬出軌等等,佢哋呢個行為真係傷害咗身邊嘅人,亦係自作自受。
 
但問返一句,阿嬌佢做錯咗咩?
 
當年,我都有份笑有份講,睇返都覺得年少無知,咁多年,大家成熟,仲需要再講落去嗎?俾返少少修養,俾返少少體諒吧。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

Read More
2020年04月23日

《疫情下暴升的離婚率》

2020_04_23_May Menclub
網上資料圖片
 
疫市之下,幾乎行行都死,但總有例外,有朋友專做離婚嘅,反而喺呢個時勢勁多查詢,到底係發生咩回事呢?我哋試試去分析一下。
 
二月嗰陣,有人話要搶避孕套,因為疫情,大家都留喺屋企多,當然親熱機會都比較大,我亦覺得,係一個好機會比忙於生活嘅夫妻一個相處時間,但親熱係一時,生活係一世,自從WFH之後,好多情侶夫妻生活完全打亂,每日朝夕相對,加上小朋友唔駛返學,喺屋企就好似一個戰場咁,大家都無咗喘息機會。
 
之前網上流行一張圖講媽媽係幾辛苦,一日嘅行程係鬧老公鬧老公同鬧老公,呢張圖竟然可以獲得大量讚好,證明一個男人喺屋企放假係幾咁令老婆討厭,當老婆做家務照顧小朋友時,老公好似悠悠閒咁,自然令人燥底,最後就用鬧去發洩。
 
被鬧得多嘅男人又會好受咩?但男人連返公司去逃避嘅機會都無,同朋友見、飲酒、呻都唔得,心理可以有幾健康?好多人會反思呢段關係到底係發生咩事。
 
有更多人係因為疫情失去工作、減少工作,搵少咗,要供樓要養小朋友嘅人又點可以平心靜氣,香港已經算好,你睇美國,毫無積蓄嘅美國人,竟然係每日上萬宗感染之下都要返工,因為佢哋再唔返工,就會破產。
 
疫情之下,逆境之下,無咗二月時嘅熱情,伴隨嘅係,生活同經濟夾擊嘅感情。
 
一齊生活嘅人,你係接觸得最多,亦係最多磨擦嘅人,更有好多人覺得,大家咁熟,唔需要客氣,有乜就屌乜,語氣比得上係仇人見面,即係你對仇人,同最親嘅伴侶,都可以去到咁盡,一時口角,進而爭執,結下心病,然後每一眼見到對方,都係唔妥。
 
共富貴易,但貧窮同逆境呢?貧窮逆境總會過去,但過程中,兩個人可以如常相處嗎?我哋唔係唔可以窮,唔可以黑,而係唔可以接受一個伴侶喺呢段時間入面嘅改變,比起體諒,我哋更偏向要求更多。
 
想離婚嘅人,請你諗清楚,換咗另一個人,喺同一情況下,會唔會都係一樣?
 
尊重,體諒,關心,講就易,離婚前,請你諗吓自己係咪做足先。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

Read More
2020年04月12日

《森友會病毒》

打機女人
 
網上資料圖片
 
你唔好再打機喇,呢句令千千萬萬男人為之煩惱嘅說話,男人只可以返工放工時間搭巴士搏塞車打兩舖,廁所開大打一陣,甚至夜晚喺被入面偷偷打。
 
直到,有一日,有一隻叫動物森友會嘅遊戲推出,疫情之下,大家少咗多門,一部Switch同Ring Fit都被抄貴成千銀,作為佛系遊戲代表,森友會好快就令一班女人迷上……而我老婆,係其中之一。
 
遊戲好簡單,你有一個無人島,上面有屬於你嘅屋,你可以採集周邊嘅資源,然後還你嘅房貸,亦可以種植,買衫換衫,去其他朋友嘅島,係咪好好玩呢!!!
 
男人心目中,絕對唔會愛上呢隻遊戲,悶都悶死,牧場物語都有挑戰性過佢,我一再問老婆係咪認真想玩,唔好玩一兩日就唔玩浪費晒,佢話唔會,結果,佢真係做到。
 
自從上星期買完之後,佢就一直沉迷遊戲,點沉迷法?我只知道如果係我咁打機法,絕對已經死無全屍了……起身打,因為朝早有唔同嘅生物,放工打,連涼都唔肯沖,臨瞓打,仲比我夜瞓……
 
我係佢身邊打機,佢已經無再鬧我,因為佢都打緊,我哋打機已經養成眼觀八方嘅技能,隨時要睇住老婆會唔會發脾氣,當我望佢時,發現佢眼尾都無望我,而係好專心地換衫,遊戲人物嘅衫啊!!!!
 
有次我同佢話好夜你快沖涼啦,佢話好,然後拎部機入去廁所,話要去廁所先,玩咗十五分鐘我終於忍唔住,喂,你打機定去廁所啊,平時成日話我,依家你咪一樣,好學唔學。
 
跟住有一晚仲痴線,佢約咗兩個好姐妹,一齊睇流星……三條友,喺遊戲角色入面,一齊望住個夜空,我問佢觀星啊,佢話等流星,見到許願會有道具拎,最後,佢由十一點睇到兩點……一路睇一路用電話同fd吹水,交換遊戲心得,仲要一齊換衫影相……
 
見到我老婆成魔之路,我感受到一句話:If you can’t beat them, join them
 
老婆加入咗打機一族,係佢玩厭之前,我都可以享受平靜自由時光,男士們,呢啲錢唔慳得,記得叫佢地姐妹一齊玩,有交流,佢先唔會同你交流。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

Read More
2020年03月25日

《男與女的五個電話》

2020_03_25_May MenClub
 
網上資料圖片
 
有晚同朋友食飯,當時我接到老婆電話,講完收線,隔一陣又再打過嚟,再隔一陣又一個電話。
 
朋友佢突然問我,知唔知頭先打個幾個電話唔係咁簡單。
 
佢懶高深咁講,第一個電話,應該係佢收工之時打俾你,話你知佢收咗工啦,咁自然地收線之後,佢隔一陣又再打俾你問你嘢,再隔一陣打俾你同你講你有咩錯咗,知唔知其實呢幾個電話,都係代表一件事。
 
當一個女人知道你同朋友食飯約會,而佢亦會不斷打俾你時,意味住,佢打俾你唔係好似電話入面講嘅咁簡單,而係問你條粉腸幾時返啊!
 
相信唔少男人都俾伴侶奪命追魂call,喺朋友面前要唔好意思地行開,一輪操作之後拖延一陣時間,然後再返去坐陣又會收到第二個電話,大家男人都只會在心中,明嘅兄弟,又要走喇嘛,咁飲返兩杯先啦。
 
朋友佢話,當第三個電話時,佢已經要搵嘢鬧你,咁下一次打俾你,就會真係屌你幾時先返,因為佢已經俾咗三次機會(咁都算係)你而你無珍惜。
 
我再問,大師,咁如果第五次又係點?佢吐出一啖氣:「佢會同你講你唔駛返喇。」
 
實在太真實了,到底要經過幾多不愉快經歷先可以歸納出一個理論……
 
反觀男人,當你收工或者等伴侶之時,第一個電話,係為咗確認自己仲有幾多自由時間,佢話就返,你會好珍惜餘下嘅時間,如果佢要遲,你不知幾開心;當你開始做自己事,包括打機打飛機上網睇片之類後,感覺一切都好滿足時,你望望個鐘,咦,咁遲都未返嘅,你就會打第二個電話,睇吓咩事,而亦純粹係睇佢有冇意外,一聽電話你就安心了,呢個時候佢話你知食完飯,你仲會好關懷咁問,要唔要去飲杯嘢,食個甜品啊,務求佢再遲返,如果係角色互換,你都遲咗仲想加鐘,可以直接收屍。
 
第三個電話,係你講定自己要瞓覺,原因係乜,太夜你唔想出街接佢,所以要先下手為強地講瞓先,第四個電話,就係你瞓之餘,都仲好擔心佢,所以決定幫佢call車,至於第五個電話,就係佢上咗車之後,等佢報個平安。
 
男嘅心態係,你開心,我就會開心,但女嘅心態係,我唔開心,你都唔駛旨意開心。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

Read More