2019年01月18日

《十年挑戰》

may menclub 
網上資料圖片
 
最近興起十年挑戰,人人貼出十年前十年後嘅照片,男人老狗十年前後睇相,最大分別咪係塊面圓咗、肚腩大咗、頭髮少咗之類嘅嘢,貼完講完大家完成咗一次網路潮流之後,仲有咩?
 
十年對於男人講,其實發生咗數之不盡嘅嘢,俾人睇還俾人睇,咁你又有冇諗過呢十年,你做過乜,你改變咗乜?
 
十年前,你可能仲讀緊書,仲係一個入世未深嘅小員工,今日你做緊邊行,做緊咩位,係邊返工?十年前後,你搵到自己嘅事業未,你搵到自己嘅路未?職場之上,你熱誠仲存在嗎?會唔會變成你曾經討厭嘅老屎忽?你又覺得嚟緊呢十年會點行?
 
家庭方面,仲同屋企人住緊嗎?親人好嗎?有冇人已經永遠離開你身邊?又或者你屋企多咗新成員,已經同居、結婚,同你老婆一齊住,甚至有一個令人又愛又恨嘅小朋友?家庭係你心目中有冇改變?你由一個小朋友變成一個大人,由接受變成付出,今日你再睇家庭,你會唔會有一種新睇法同感受?
 
愛情方面,人來人往,或者身邊人已經轉換好幾個,你今日同當然情場初哥有咩唔同?學識同女人相處未?忍讓呢?接受呢?企硬呢?愛情仲係唔係熱情刺激?定你覺得細水長流都係好事,又或者你已經變得淡淡然,同埋有少少想離開?愛情會唔會唔再係大眾所講嘅愛情,你自己一套準則又係點?
 
朋友方面,會唔會好似其他人所講,人愈大愈少朋友,老朋友仲熟嘅又有邊個?當年連電話號碼都識背嘅人係邊?今日會係你常用聯絡人出現嘅又係邊個?有冇人嘈過?有冇人因為各自生活而疏遠?今日你對朋友仲會唔會好似以前咁乜都講,定你對身邊朋友都會戴上面具?
 
想法方面,有冇嘢你以前堅信正確嘅今日唔再相信?又有冇嘢你以前覺得唔會做嘅今日你做咗?今日你仲會唔會好放膽咁講你所想?會唔會覺得有時講都晒氣,不如留返啖氣?今日你更確信你自己嘅信念,定你已經變得好隨意,乜都無所謂?十年後你又會唔會成為你眼中嘅廢老?
 
夢想方面,十年前你想做嘅嘢,做咗未?定你連夢想都已經唔再奢望?
 
十年,唔止外表,係相片以外,不如諗多少少。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming

Read More
2019年01月12日

《私竇》

download
 
網上資料圖片
 
男士們,喺女朋友或者老婆壓迫之下,有冇覺得自己生活空間愈來愈細?想放漫畫、模型、玩具都會被人嫌棄?喺高達二萬蚊嘅呎價下,你想要一米乘一米嘅空間,都要數以萬計去支持,錢都事少,俾人日嘈夜煩先係重點。

有冇諗過,自己可以擁有一個私竇?
 
最近有朋友提議夾份租個工廈單位,萬零蚊已經有成千呎嘅地方,十個好友夾,每人每月連埋燈油火蠟都二千蚊有找,但你就可以擁有一個絕對寧靜嘅空間。
 
一排長櫃可以放大家嘅玩具,彼此可以互相欣賞,各式各樣遊戲機都可以放置,得閒仲要以一齊打機,有沙發可以俾你享受音響,喺音樂下,你唔會突然間聽到女朋友嘅抱怨同責罵;收工想放空一下自己,亦可以有個地方落腳,直到開心時間完結,乖乖地返屋企面對現實。
 
更好嘅係,你唔需要再同伴侶喺土地問題上有爭執,成間屋都可以放晒佢嘅衫褲鞋襪包包,亦唔怕過年會俾親戚朋友嘅小朋友破壞你嘅心血。
 
租個迷你倉,只係放嘢都要一千幾百,點解唔搵三五知己一齊夾租個地方呢?
 
一班兄弟,得閒可以相約飲吓酒,整個電爐就可以打邊爐,唔需要再煩聚會地方,比起迷你倉更有價值嘅係,你可以同班兄弟得閒就見吓,打吓機,吹吓水,計埋計埋,真係慳唔少。
 
女人永遠都唔會明白私竇呢個概念,當兩個人一齊時,佢哋先會覺我呢段關係係維持緊,時間係愈多愈好,但其實男人極需要私人空間,無論係一間房,一個櫃定一個私竇,有事我哋唔一定需要你關心問候,俾我哋靜吓就已經還神。
 
而女人喺屋企入面通常都係侵略者,佢哋會界定邊樣嘢係重要,你嘅嘢就係無用,佢嘅嘢就係必須,最好佢話晒事間屋放乜,面對侵略者,我哋唔會同佢嘈、同佢解釋、俾佢理解,因為全部都無用。
 
喺私竇入面享受寧靜之時,突然間有另一個朋友上咗嚟,兩個人相對無言,各自享受寧靜時光。
 
幾千蚊,值唔值?唔需要答案。
 
你只需要搵多幾個同病相憐嘅朋友,再去搵個地方,組織你哋嘅小空間就可以。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming

Read More
2019年01月04日

《戴套好過走塑》

images
 
網上資料圖片
 
環保,係一種美德,每次我叫外賣返屋企食,都會盡量唔拎餐具,屋企有,點解要拎?但最近走塑成為一個大議題,麥當勞話唔再提供飲管俾人萬人圍插。環保,由一種美德,變成一種爭議,一種對抗。
 
早喺幾日前我喺麥當勞食嘢,已經再無飲管提供,ok fine,我就咁飲都得,但我同朋友發現有個問題,如果你expect我打開個蓋飲,咁呢個膠蓋嘅壽命只係由上餐到我打開時,咁環保唔俾飲管,又咁奇怪加個無意義嘅蓋造成浪費?
 
咁環保點解又要用紙杯,膠杯,膠匙?咁環保又點解製造咁多垃圾玩具?推到最尾,可以好恐怖,因為你覺得環保,喺另一個人眼中可能係唔環保,一個推一個,幾時停,幾時係最好,根本無人知。
 
有個朋友,佢絕對唔係環保人士,佢從來都唔會理咩環保,用得就用,要得就要,佢有一次拎住個condom講:「老友,我就唔係環保人士,但正因為我唔環保,堅持用套,所以我唔會生仔,唔生仔,就唔會有下一代,更唔會有下下一代,有咩嘢環保過我戴呢舊膠?同我講走塑走塑,計我話,戴套戴套啦!」
 
對於佢呢個理論,我絕對同意,因為佢無下一代,所以佢唔需要為我哋下一代去積德,佢無下一代已經係最大功德了。
 
反觀今日嘅環保份子,最大問題係佢哋將自己生活一套架係別人身上,要人都接受佢哋一套,就好似素食主義咁,你只係食飯唔食肉,唔係唔得,但唔係人人喜歡囉。
 
假如有日有個苦行僧走出嚟講,你不如唔好用iPhone,生仔嘅尿片都唔好用,用返尿布,出街行路好喇,仲要唔好著鞋,你哋又接唔接受?
 
今日,我叫外賣都會走餐具,去麥記都唔會特別去拎飲管,但當我見到有師奶教導個小朋友環保時……
 
我腦海出現咗一句句子……
 
當日唔戴套,今日要走塑。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming

Read More
2018年12月28日

《外遇》

6_147639eb708g224SysCutcloud_15675856_7_2b
 
網上資料圖片
 
愛情,是一生一世的,嗎?男女之間本是兩種生物,各自有不同的邏輯與價值,在互相傷害的過程中,有人提出原來可以和平相處,用一種名為愛情的方式去相處,只是,提出愛情的人,卻不懂人性,像烏托邦一樣的去幻想這件事,崩塌之時,才發現愛情並不是浪漫,還道出不少傷害彼此最深的話。
 
外遇,是不被認同的行為,但外遇卻甚為平常,有點道德的便先結束再開始,沒道德的便同步發展直到被發現。問問你,你敢肯定你一生人只愛一個人?你何德何能保證十年後、二十年後、五十年後會一樣?
 
一百年前,大家相處得簡單,以小圈子方式去生活,一村人都認識彼此,你跟村口黃太太有染,隨便一個人看到也要麻煩;今天,在電話中聊心事說情話,再開車去偷情,代價成本比以前低太多,亦有很多專門為約炮而生的平台,更不說在女性投入工作時發展的辦公室關係,我們面臨的考驗多太多太多。
 
在討論區有很多人訴心聲,說自己跟妻子的感情變淡了,性生活也不協調,關係變得難以忍受,我們彼此也有要求,也有付出,但結婚後大家變得減少經營,進入了一個生活模式,為生活而相處,愛情已經是過去式。
 
有時候不是你變心了,而是對方變了,變了不一定是有第三者,有可能是他不再像以前一樣的關心你,也可能是她跟你說生活說經濟讓你難以承受,有可能是兩人寧願睡覺也不溫存,還有很多是把情感投放到小孩身上,兩人變成阿仔老豆阿仔老母。
 
十多歲、二十多歲、三十多歲、四十多歲直到你死之前也好,也需要愛情,也需要被愛,當新人給你一種愛的感覺,你能拒絕嗎?想想你家中那位,已經明確的表示了我們不會像以前一樣,像是吃飯一樣,你想吃,但家中沒有,飯,你也可以自己煮,愛,你能自己給自己嗎?
 
我不喜歡說道德去綁架別人,因為外人永遠也能站在高地之上,但外遇,你真的面對之時,你還能站得住腳嗎?
 
多少五十多歲的模範夫妻離婚了,你今天看到他們在面書中郎情妾意,十多年後可能已經將舊相片一一刪去。
 
愛情小說很多,愛情作者很多,可是真正教你兩夫妻相處的人卻少得可憐,也許是到了盡頭時你看到的社工,他只會教你如果去在不能回頭的時間處理,但如果你見社工之時,也是緣盡之時。
 
外遇,不是一種禁忌,而是一種咀咒,咀咒著一班沒有好好經營的人,不是你口說愛,就可以辦到,而是當你經營得好便不會發生的事。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming

Read More
2018年12月21日

《十年後的櫻木花道》

Akagi-Haruko
 
網上資料圖片
 
結婚誓詞完結後,司儀宣佈:「新郎可以親吻新娘了。」在一眾掌聲下,櫻木花道和赤木睛子終於成為合法夫妻。
 
十年,櫻木花道自湘北的全國大賽後,已經十年,他頭上標誌性的紅髮也變成了樸實的黑色,神情也變得穩重和溫柔。
 
當年的湘北壞男孩,今天已經是職業籃球隊的隊長,亦是別人的丈夫,更是日本國家隊的成員。
 
男人總有一天會成熟,因為他們肩負的責任變多,也被迫著用腦子,被過去的失敗教訓並成長。
 
櫻木,是那個改變最多的人,他不再大叫大嚷,更不是那個時好時壞難以倚靠的男人。
 
他每次得到隊友的傳球,也是一種被信任的表現,他亦不能再我行我素地行動,每一個決定需要以球隊為先,他不再是那個熱血得不顧一切的少年漫畫主角。
 
「現在有請新郎致辭!」
 
櫻木花道接著道:「感謝大家出席我的婚禮,十年前有個傻瓜、笨蛋,他被拒絕了無數次的表白,然後遇到了一個女孩,這個女孩本來對他沒有興趣,只是看中他的身高和體能可以幫助到她的猩猩哥哥打進全國大賽,這個笨蛋當時連拍球都不懂,一直在走步……
 
這個男孩他是個不良少年,人生目標是什麼?跟很多年輕人一樣都是不知道,但他卻因為這個女孩而認真的打起籃球,不再遊手好閒、不再打架。
 
籃球這運動,讓我知道天外有天,人外有人,讓我見識到不少強大的對手,也讓我知道落敗的滋味,遺憾的痛苦……我曾經因此而哭過,亦因此而笑過,在對山王工業的一場比賽中,我終於找到了一件自己最光輝最耀目最驕傲的事。
 
我很感謝那個讓我找到人生意義的女人,亦很感謝她今天給了我另一個人生的意義。」
 
每個故事的主角,也有其故事,直到故事完結,但故事以外,他還會經歷什麼?
 
我們的人生篇章,直到你嚥下最後一口氣才正式完結,我們的終點不是會考、不是結婚、不是生育,一章又一章完結並展開,十年有什麼變化?十年前的你是怎樣?十年後的你又會如何?
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming

Read More