2018/10/12

《停止進步的男人》

D8933DC5-824C-434A-9D54-A4A81A40747D
 
網上資料圖片
 
識唔識朋友喺最近幾年都無進步過?
 
工作日日如是,打份牛工返工放工炒吓股去吓旅行,升到一個知自己唔會再升嘅位,轉工又嫌煩;生活結婚生仔,日日講日日呻,但又唔會有改變,踢一下郁一下。
 
有人話學習嘅黃金時期係十幾歲,我唔同意,可能當時你吸收得快,但你只不過係被填鴨式地接收知識,到你真係出嚟做嘢時,你先會諗,究竟自己要學乜,要吸收乜,可能你會吸得慢少少,但起碼每一種知識都對你有用。
 
不過有更多人放棄去理解新知識,放棄去學習,會問點解要學?我依家做乜咪學乜,仲要我花更多時間去學新嘢?傻的嗎?
 
佢哋唔會諗,當你學新嘢,你嘅世界會更大更闊,你亦有更多選擇權利,更有可能改變自己,而你學習亦會有唔同際遇,遇上更多同類嘅人,有一個更好嘅人際關係。
 
因為一個先付出後回報嘅模式,佢哋唔會習慣,學一樣嘢會唔會一定帶比佢哋回報?佢哋計得好足,完全唔諗一樣嘢係可以長線投資,只著重眼前,就會忽視更遠,而呢班人就停止進步,係自己嘅生活圈踱步,到有起困難,想走都走唔到。
 
唔單止工作上,有好多人生活上都係一成不變,試新嘢?不了。
 
無新興趣,無新目標,慢慢就連自己擁有嘅愛好都消失……
 
有個朋友,佢做嘢之後成個人都變得好奇怪,以前都會打波打機,但愈來愈沉悶,叫佢去行山游水玩鏢都話費事,最後就連叫佢打機打波都唔再出現,真係有咁忙?有次我喺街見到佢,佢個人好似行屍走肉咁,問佢最近忙咩,佢話返工放工,返到屋企上網睇劇打機就瞓,我話搵日出嚟打波啦,佢話:都無打咁耐,唔拖累你哋喇。
 
自此,佢就消失係我哋一群人之中……
 
人生究竟應該係點?香港人愈來愈悲,好似乜希望都無,但只要你肯學習,唔係叫你去讀master之類,而係你吸收新事物,新興趣,你嘅人生就會有光彩。
 
新聞有報唔少人走投無路自殺,好多人話要關心身邊人,有乜嘢睇開d啦,但其實,唔係去到最後一刻先嚟解決,而係你一直都無好好嘅進步,無論事業定生活,最後先踏上一條不歸路。
 
每個人身後都有一道懸崖,你唔向前走,好易就會跌落去。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming

COMMENT