2019/08/09

《情侶的囚徒困境》

2019_08_09_May MenClub
 
網上資料圖片
 
有冇聽過囚徒困境?係一種博奕理論,簡單講就係兩個犯人,分別喺兩間房比人迫供,如果兩個都唔認,咁大家都要坐半年,如果兩個都認,咁兩個都要坐五年,但若果係一個篤對方出嚟,另一個唔認的話,二五仔就會無事,而被出賣就要坐十年。
 
最好嘅做法當然係兩個都合作,但兩個人只需要自私的話就會出現唔好嘅結局。
 
情侶之間好多時都有唔少埋怨,然後愈鬧愈差,最後分手收場,其實都係一種囚徒困境嘅展示。
 
感情之中,總有一方係強勢一方係弱勢,就好似出賣對方嘅囚徒一樣,贏晒嘅點會唔做,可惜現實唔同理論,感情係一直進行中,即係每一日都可以係一個新嘅囚徒困境,你可唔可以保證到次次都係贏家?
 
有邊個想次次都輸?愛情唔可以用理智去判斷,所以唔可以應用太多,特別係熱戀,大家都會吞聲忍氣,因為有愛嘛,愛可以戰勝一切,可以令人忍耐,但你要知道,愛都會被消磨,你每一次贏,對方每一次輸,都係一種磨滅愛嘅行為,當佢無愛或者無咁愛時,就會反擊,你出賣我,咁我都出賣你喇。
 
情況就係有日你發覺佢終於同你頂嘴,終於唔聽你講,然後會點?大鑊囉,冷戰又好,嘈交都好,兩個人都輸,兩個人都唔會開心,就好似兩個互相出賣嘅囚徒一樣,無好結果。
 
成日聽人講,對方對你點點點差,咁我又想問,你又對人有幾好先?
 
想人送禮物比你,咁點解你又唔送先啊?想人對你好,點解你又唔對人好先?想人體貼你,你咪體貼人先囉。
 
情侶之間,凡事由自己做先,自己先付出,後收獲,等對方感受到你嘅好,佢自然會覺得要對你好(當然如果佢係仆街的話就分手啦)。
 
其實感情可以好簡單,有朋友成日話想結婚,但又成日分手,佢會話對方對自己都唔係咁好,想揀第二個,但從來唔睇自己做咗乜,我直接同佢講,你想結婚好簡單,你對佢好到佢覺得唔娶你係一種遺憾的話,咁佢咪會行動囉,但如果平時你對佢不滿,又奉旨咁款,仲結婚?分手吧!
 
如果你明的話,試下今日開始對佢好,你終會得到更多。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

COMMENT