2019/08/16

《從傳說對決說團隊關係》

2019_08_16_ May Menclub
網上資料圖片
 
MOBA係一種5v5嘅團隊遊戲,你可以集結五位朋友同對面決一死戰,亦可以一個人同四個陌生人組隊戰鬥,今日我想分享一下從遊戲中學到嘅團隊關係。
 
第一法則,你要接受一個隊伍入面有人會帶領勝利,亦好大機會隊友拖累團隊,正如我所講,每一隊有五個人,咁總會有分高低,有人強有人弱十隻手指有長短。隊友你唔知佢係邊個,有可能係四十歲大叔,亦有可能係中二小朋友,更有可能係女學生,你控制唔到同邊個一隊,但你嘅目的都係一樣,同呢四條粉皮打敗對面迎向勝利。
 
第二法則,分工需要清晰,一隊人入面,有坦克有法師有射手有戰士有刺客,每個角色都有長處,我最睇唔起就係一個刺客打到成績就埋怨隊友唔夠輸出,大佬啊,職業天生就有唔同位置,你要個坦克好似你咁強無意思喎,佢做到自己本份,保護好隊友就夠,有乜嘢好炫耀呢?唔好以為自己衝喺前面就特別有價值,後排有補血有支援都係無比重要,唔需要覺得自己高高在上。
 
第三法則,總有豬隊友,好多時一個唔留神就會有隊友被埋伏被捉死送頭,然後有人就會開始埋怨隊友拖累,朋友,人誰無過?佢都想贏,佢都想推塔,但能力唔夠又好,狀態唔好又好,網路唔好都好,唔小心死都唔想,比起你笑人打得廢、垃圾,倒不如教對方點做,不如出件防裝?唔好出塔等人支援先一齊上好唔好?咁打起碼你仲可以留到一個隊友,令佢有更好多發揮。我見唔少人鬧就開始嘈,嘈到咁上下就不合作、真送頭,甚至打字話比對方知自己動向,呢個時候鬧人嘅係有好大責任,因為你活生生咁將隊友推向對面。
 
第四法則,稱讚隊友,作為隊友,一齊打,你唔可以忽略對方心理,有時讚一句比起鬧十句更有用,有時一句,我們可以贏,比起六分投更有價值,唔好放棄隊友。作為一個路人,你同佢只會打一場,然後可能生死不相往來,輸一局唔係咩問題,但問題係你有機會贏啊,點解要輸?
 
遊戲又好,現實都好,點樣去處理一個團隊,首先要齊心,唔好分化、唔好指罵,聽吓隊友講,一齊行動齊上齊落,一齊去打好呢一局先係重點。
 
當你識得處理團隊關係,你離勝利就不遠了。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

COMMENT