2019/09/20

《如何令男女朋友開心》

alone
 
網上資料圖片
 
網上流傳一個笑話,要令女朋友開心,你需要陪佢食好西、陪佢行街買嘢、陪佢睇戲煲劇等等,總之就有你有我有情有天有海有義;而要令男朋友開心就簡單得多,就係唔管佢做乜由佢自己一個。
 
有朋友提出一個問題,究竟點先為之係休息,同伴侶出去玩算唔算休息,男女答案好唔同,女嘅覺得係,男嘅就覺得唔係,有時陪女仲攰過返工。
 
男同女嘅興趣真係好唔同,你有幾可聽到一件事係兩個人都好喜歡?
 
用睇戲做例子,商業片其實都幾對大家口味,男女都照殺,但如果係另類少少嘅就已經有喜好不同,一個好想睇,一個無乜特別,咁唯有就係陪你去睇,嗱,我就無乜興趣,不過可以陪你嘅。
 
好似之前套獅子王咁,我好眼瞓,入場之後真係有好多次唔小心瞓咗,然後就俾人話我唔專心睇戲,唔認真陪佢咁,之但係獅子王我細細個就睇過,真人版又無乜劇情嘅唔同,睇住假嘅獅子同動物,我真係睇個特效咋,叫我點投入呢?
 
戲都算,劇先出事,男女睇劇真係勁唔同,好似之前好紅嘅後宮劇,六七十集,我真係唔明呢種宮廷戲有乜咁好睇,仲要拉到咁長……但女仔就會睇到喊出嚟;反之有時上新動畫,我睇,佢又真係無興趣喎,睇波又無、睇新聞都會覺得煩。
 
兩個人係一齊,第一件事就係了解對方,慢慢進入大家嘅世界,我進入你,你又進入我,幾動人呢!
 
但相處得耐了解得耐,就會發現始終係兩個人,大家有唔同愛好,點解要迫對方一齊做?
 
女人想大家世界一致,佢就會強迫你接受佢嘅世界,大佬啊,咁唔係進入,而係改變另一個人變成你想要嘅模樣。
 
男人就簡單得多,好明白我喜歡嘅你唔一定喜歡,就算幾好嘅兄弟都會有唔同興趣,大家開心就一齊玩,唔開心就分開玩。
 
女人世界就係,做得密友的話,大家就要一齊嘻嘻哈哈,呢種就係女人嘅世界。
 
相處係種藝術,如果你認定係一生一世嘅人,時間仲有好長,好多嘢唔需要一下子做晒。
 
無一個人嘅時間,又點會明有人喺身邊嘅好呢?
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

COMMENT