2019/10/11

《政治下的兄弟情》

2019_10_11_May MenClub
 
photo by 大曹
 
仲記得當年雨傘運動時,出現黃絲同藍絲分類法,當時已經有好多人因為政見而unfriend朋友,今日反送中運動,又迎接另一個浪潮,唔知大家同幾多「朋友」割蓆了。
 
fb上面有百樣人,總會有班唔係熟又唔知點解fd咗嘅人出現喺上面,有時你會發現佢個邏輯同自己有好大分別,eq高既就會當睇唔到,有時會喺上面嘈,亦有人選擇靜靜地unfriend佢。
 
如果一個識咗好多年嘅兄弟同你政見不合你會點?我正正就遇到過呢個情況。
 
大家有傾有笑,風花雪月唔好咩?但少不免就會有時講到政治,一言不合就會屌,講真,平時大家都係屌來屌去,但都係講笑地屌,而有一次你聽到大家係真心互屌時,你就會發現原來粗口係咁難聽,特別係出自一個熟人口中。
 
所謂道不同不相為謀,大家各行各路咪幾好,但總會有common friend,已經去到一個情況係有你無我嘅情況出現,連出嚟食個飯都無心情。
 
有時諗返起曾經大家係幾咁熟,突然變成陌路人,點會唔覺得可惜,你會發現呢個人原來咁陌生,而所謂嘅友情係幾咁薄弱。
 
大家都係香港人,大家都想香港好,只係大家立場係唔同,可惜今日水深火熱嘅香港,幾個月抗爭運動嘅沉重,令大家已經唔可以好好傾,好好溝通。連家人都可以嘈,更何況係朋友呢?
 
有朋友勸,唔好講政治算喇,有返咁上下年紀,大家都好有主見,好有立場,你連說服佢都有困難,更何況你要屌佢,有咩可能屌到佢轉向呢?
 
政治上,有好多同路人,亦有人唔認同,成功爭取達到目的之後,都係血流成河,關係話變就變,唔會返到好似以前咁。
 
我知,你會覺得唔同路嘅有咩可惜,但有返咁上下年紀你會明,今日要有新朋友好難,要熟更難,要稱兄道弟更難,點會唔可惜。
 
唔知有日喺街上面遇見佢,你仲可唔可以同佢打聲招呼。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

COMMENT