2019/11/01

《高手》

2019_11_01_蔣薇MenClub
 
網上資料圖片
 
有冇遇過一個令你覺得相處得好舒服嘅女仔?又有冇遇過一個令你覺得好親切嘅同事?有可能你好好彩遇到合適嘅人,但更有可能,佢係一個高手,一個比你各方面都優勝嘅高手。
 
高手在於,佢好清楚你要乜,佢一言一行,同你講嘅所有嘢都好有技巧,令你覺得好舒服,正如一個有小姐脾氣嘅同一個好體貼嘅相比,有人天生就體貼嗎?有機會嘅,但更可能係經驗之談,佢把握到你喜好,去迎合你,因為佢知咁做先對自己最有利。
 
職場上有好多高手,無論係自己友定敵人都好,有兩種學說,一種係拎幾多錢,做幾多嘢;另一種係,做嘅嘢比你拎嘅錢更多。前者會話自己有work life balance,後者會為自己將來打算,更有野心同計劃。
 
人生就係不斷被壓力迫住你前進,讀書如是,工作如是,當你有更好成績就會有更好前途,工作上少咗一種好明顯嘅分數,分數低都可以如常生活,但係上司、客戶眼中,你做幾多嘢,有幾多能力,已經心中有數。
 
今日香港經濟係點,我諗都好清楚,成日講攬炒,今日終於有種火燒到埋身嘅感覺,有好多公司都生意大跌,裁員?有部份裁咗,亦有好多公司係睇埋呢個年尾點,如果市道都唔好的話,過年前後就係郁手之時。
 
邊個會比人裁?我諗大家都好清楚。
 
有計劃有野心嘅人一定比堅持work life balance嘅人有籌碼,甚至仲可以升到職添,因為樓上高薪嘅上司被裁嘛。
 
太平盛世,每個人都可以選擇自己嘅路,但係低谷逆境,就係見真章之時。
 
有好多人覺得,喂,我出力的話,我都可以做到佢哋做嘅嘢,但你太天真,對方一直都超額去做,已經拉開咗一大段距離,每一次做多咗,都係經驗,都係增值,佢得到嘅比你想像中多太多,好似做運動咁,一向都跑開嘅一定好氣過你,你一下子可以跟,但跑多一陣你仲會咁有自信嗎?
 
放眼睇,身邊有邊個係高手,你好快就會知道。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

COMMENT