2020/04/12

《森友會病毒》

打機女人
 
網上資料圖片
 
你唔好再打機喇,呢句令千千萬萬男人為之煩惱嘅說話,男人只可以返工放工時間搭巴士搏塞車打兩舖,廁所開大打一陣,甚至夜晚喺被入面偷偷打。
 
直到,有一日,有一隻叫動物森友會嘅遊戲推出,疫情之下,大家少咗多門,一部Switch同Ring Fit都被抄貴成千銀,作為佛系遊戲代表,森友會好快就令一班女人迷上……而我老婆,係其中之一。
 
遊戲好簡單,你有一個無人島,上面有屬於你嘅屋,你可以採集周邊嘅資源,然後還你嘅房貸,亦可以種植,買衫換衫,去其他朋友嘅島,係咪好好玩呢!!!
 
男人心目中,絕對唔會愛上呢隻遊戲,悶都悶死,牧場物語都有挑戰性過佢,我一再問老婆係咪認真想玩,唔好玩一兩日就唔玩浪費晒,佢話唔會,結果,佢真係做到。
 
自從上星期買完之後,佢就一直沉迷遊戲,點沉迷法?我只知道如果係我咁打機法,絕對已經死無全屍了……起身打,因為朝早有唔同嘅生物,放工打,連涼都唔肯沖,臨瞓打,仲比我夜瞓……
 
我係佢身邊打機,佢已經無再鬧我,因為佢都打緊,我哋打機已經養成眼觀八方嘅技能,隨時要睇住老婆會唔會發脾氣,當我望佢時,發現佢眼尾都無望我,而係好專心地換衫,遊戲人物嘅衫啊!!!!
 
有次我同佢話好夜你快沖涼啦,佢話好,然後拎部機入去廁所,話要去廁所先,玩咗十五分鐘我終於忍唔住,喂,你打機定去廁所啊,平時成日話我,依家你咪一樣,好學唔學。
 
跟住有一晚仲痴線,佢約咗兩個好姐妹,一齊睇流星……三條友,喺遊戲角色入面,一齊望住個夜空,我問佢觀星啊,佢話等流星,見到許願會有道具拎,最後,佢由十一點睇到兩點……一路睇一路用電話同fd吹水,交換遊戲心得,仲要一齊換衫影相……
 
見到我老婆成魔之路,我感受到一句話:If you can’t beat them, join them
 
老婆加入咗打機一族,係佢玩厭之前,我都可以享受平靜自由時光,男士們,呢啲錢唔慳得,記得叫佢地姐妹一齊玩,有交流,佢先唔會同你交流。
 
蔣薇
www.fb.com/maydreaming
IG:maydreaming1123

COMMENT