• Profile
    觸地市場
    呔鈴痴漢,十多年前創立鈴師傅的細榮,從無改變一心一意整靚部車,所以唔多識「整車」
  • Archives
  • Categories
2018年10月20日

一命二運三風水

隔離生產線上粉面紅卜卜的Ghibli佳人,我估佢將會是個備受呵護的二奶了。而我,我希望我的主人粗豪有型,會待我如好兄弟,大家一起上山看海追索女,咆哮呼油見車過車。

個天可能真係唔鍾意我,我主子竟然是個靚太, 我認命了,日夜龜速上落半山,無風無浪又一年,當我正又悶到發牛痘的時候,咦,對頭線咪係Ghibli佳人,喂我想同佢打個朝呼咋喎,佢竟然一野錫落黎,頂,我主子邊比得切反應吖,我地個頭,激咀到扁哂!

等緊亞sir 時大家頭貼頭尷尷尬尬咁我咪Gentleman 啲,問候下Ghibli 近況,點知佢一開口就喊,話佢主子(小鮮肉一件)成日將佢踩到盡,見壆過壆,見窿過窿,永不收油,一係一收就dup 到應,重要唔捨得買靚鞋比佢,淨係識得要佢洗白白見人,佢話自己要墮嘅都墮墮地,要鬆嘅都鬆哂喇,重成日比主子嫌佢嘈……

阿sir 來到我們要分開了,我輕輕安慰佢幾句後也無言了。

我靚太主子話明天同我去車房整番靚個頭,不如順便全身檢查check 埋其他嘢,以前我會嫌d女人真麻煩,以後我會感恩有愛惜我的主人,我會健康長命地跟著主子喔。

(以上故事梗係虛構啦)

但大家係怪責自己架車成日要整,成日爆呔之前,不如諗下你部車條命在你手,有冇啲駕駛壞習慣自己未改正呢,例如:

-          衝過減速壆不收油

-          衝過氹或窿不收油

-          好日唔洗車洗鈴,一洗就用d強力清潔劑「拿」,重要唔徹底沖乾淨

-          成日以為d 呔重有紋就唔使換,其實過左安全mark的呔去水功能已經不夠,加埋濕地已經夠令部車跣呔或大失制動功能

-          入窄灣唔偷位,好易刮花裙邊同鈴邊

-          偈油,波箱油,迫力油,迫力皮,水箱水等唔定期檢查更換

-          著鴛鴦鞋(呔),叫車車點行得好

暫時講著咁多先,諗到其他再加。

外邊有紋其實入面已經蝕哂

外邊有紋其實入面已經蝕哂

Read More
2018年11月29日

由冇到有到好多

不知道大家對輪胎店的記憶是由什麼時候開始的呢?我兒時看到街上和汽車相關的店只有維修的,店內燈光昏暗,地上黑黑的鋪滿油污,記憶中當時並未有很多輪胎店的。

 

直到大約80年代頭,才開始有輪胎店,但主要是換呔為主的。當時的私家車,多數配備的輪圈(鈴)都是鐵造,沒有特別款式的,想要擁有自己的風格,只可選擇更換鈴面的「罩」,那是一塊好像美國隊長塊盾牌的東西,上面有不同的圖案設計,給車主提供一點點獨特性。

 

到80年代中後期,歐洲車多配上款式更型格的合金鈴,日本車則仍然使用鐵鈴,所以當時的台灣及日本合金鈴廠商便開始大量生產給日本車改裝用的合金鈴,加上當時香港經濟一直向好,市面大量新車大賣,輪胎店也相應越開越多了。

 

年紀輕輕的我當時正被不同靚車迷倒,加上機缘便進入了呔鈴這行業,每日被客人的靚車及不同款式和産地的呔鈴包圍住,瘋狂吸收相關的訊息,樂在其中,最享受幫老闆拆貨櫃,執倉,搶先欣賞到不同的靚鈴。

 

當時老闆的生意真的很好,很多熟客,他們等待時也會和我傾談,常常聽到他們訴說自己揸車不小心刮花了寶貝的新鈴,我便試著幫手把刮花的地方修補一下,工夫便一點一滴地累積起來。

 

時至今日,這行業越來越蓬勃,同時亦希望透過分享令大家對我們的工作多一點認識,多一點認同,令呔鈴店的專業形象有所提升。

 

InkedWhatsApp Image 2018-11-29 at 1.46.31 PM_LI

Read More
2018年11月15日

母親不再説母語

在街上在公司見過不只一次這種家庭,老豆同老母之間講廣東話,但老豆同囝囡,老母同囝囡都唔講廣東話,重要見佢地分好工的,一個負責講英文,一個負責講普通話。我家老虎超mean,成日笑人地用英文叫個細路 “walk slowly” “sit properly” “speak quietly” ….

 

老虎自己都係香港成長的,講開港式英語,佢自知如果唔係有兩個混血兒甥,一去美國探親就幾個月,都唔知原來英語日常語會講 “slow down please” “sit on your bottom please” 同 “inside voice please”

佢mean 那些「外語父母」自己都唔肯定啱的都夠膽死用來教自己的孩子,事倍功半。

 

我英文能力近乎零,唔評論咁樣對孩子嘅語言能力有冇幫助,只是很可惜現今的孩子連母語都冇機會去認識。好記得兒時暑假跟父母返鄕下潮州,一玩成個月,潮州話講得唔流利都起碼聽得明,鄕下老表們想恰我都冇咁易;啲地道食物名古怪極都重記得點講,有時候經過九龍城買啲番屋企都氹到老媽子架。

 

我身邊在外國生活的朋友,反而很努力和孩子用母語交談,不少孩子除了在學校講英文,另外再學多一個語言,回家講廣東話,假日見到祖父母講鄉下話(上海、台山、潮州⋯⋯⋯)孩子都是不停從日常生活中學習,教的人就是很輕鬆自在地說自己的母語,孩子亦很自然地學,語言是用來溝通的,這樣不才是最好嗎?

shutterstock_1012146889-s

Read More
2018年10月27日

啱襯之外要舒服囉

有冇試過追到條女,人人都話你地好襯:外型相似,學歷相近,連脾性都差不多;但拍左一排,就硬係有d唔知點,唔係好舒服咁⋯⋯

舒服真係好微妙的感覺,你同我如果一樣對住個鍾意打掃執拾的女仔,你可能會覺得正呀喂,而我反而覺得佢執野執到我連花生都唔好意思剝,間屋咁整齊成個示範單位咁,家唔似家囉!

女,正常人都係自己揀的,可以揀到舒服為止,但車的改裝部件,好多時客人都會問我意見,呢個就係我最享受的一刻了,我可以當正部車係我自己的,盡情發揮,想點襯就點櫬,搞得佢靚靚仔仔!

不過,去到仔細的呔鈴size 的setting 的時候,當然要就番車主的習慣,有d車主唔怕「戥」,超鍾意同路面互動,有d車主想要的舒服,原來即係要靜⋯⋯試過有客人出新車,用來車老媽子出入,諗住條呔盡量厚就啱喇 ,自己改215-60-17,點知老媽子坐到暈車浪,來到幫佢改番 225-55-17,即刻又定又唔戥,老媽子舒服番哂。

所以呢setting 嘅嘢,不能一味跟人地,人地啱你未必啱,如果你有咩「唔舒服」的問題,都係最好同你信任的師傅溝通下,等佢真正幫到你配搭適合你的setting 。

題外話,215-60-17 中間的60,是代表60%,不是60mm,所以 改左 225-55-17之後,總直徑是少了10.5mm, 不是10mm。而如果要再闊d 235mm的話,就要用 235-50-17 ,如果235-55-17就沒有薄到,一樣咁暈車浪了。

相片 23-10-2018 16 22 55

Read More
2018年10月26日

倒楣的一天

平時杜生都好醒瞓,今朝竟然聽唔到鬧鐘聲,要比隻老虎拍醒,成個人懞懞鬆鬆咁。出門口㩒電梯等左好耐,抬頭望清楚先發覺原來今日維修,內心妖左自己一野!開車行到龍翔道,比正常塞車,已經覺得點解咁黑仔喇,行行下車,唔知點解架車好搶軚,成架車偏向左,嚇得杜生立刻打死火燈停車,原來爆呔,扁左!呢刻佢重以為應該好小事啫,破財消災囉,call 拖車去呔舖補番ok 啦⋯⋯

登燈瞪戥…… 當呔舖d師傅順便幫佢睇埋另外3條呔之後,師傅竟然宣布全部3條呔都「生仔」或者見綱線!全部要換!呢鑊黑仔嘅究竟係杜生定佢架車呢?

如果問我,我會話一半一半,「生仔」嘅嘢,邊有咁多意外吖,唔小心囉。平日泊車鍾意擒半邊車身上壆,揸車過壆過氹都唔收油,呢d行為好易引致「生仔」架,加上杜生應該平日都唔多望下4條呔,所以可能開車前爆左嗰條呔,跟本已經插左釘漏緊氣扁扁地,平日又冇比人檢查下d呔,行到一早蝕到過哂安全線,什至見鋼絲都不知道。

其實做人真係黑到爆的機會有幾多?定有d嘢真係平日hea 左,老馮左,懶理左,問題就係自己唔為意的時候來突襲呢?我唔敢講自己做得幾足,我都試過電池冇電死火,爆呔,但架車有咩狀況都好,錢解決到的,都不要放在心,最重要沒有引致意外,每日路路平安。

 

拗鈴 (2)

Read More