2018/10/20

一命二運三風水

隔離生產線上粉面紅卜卜的Ghibli佳人,我估佢將會是個備受呵護的二奶了。而我,我希望我的主人粗豪有型,會待我如好兄弟,大家一起上山看海追索女,咆哮呼油見車過車。

個天可能真係唔鍾意我,我主子竟然是個靚太, 我認命了,日夜龜速上落半山,無風無浪又一年,當我正又悶到發牛痘的時候,咦,對頭線咪係Ghibli佳人,喂我想同佢打個朝呼咋喎,佢竟然一野錫落黎,頂,我主子邊比得切反應吖,我地個頭,激咀到扁哂!

等緊亞sir 時大家頭貼頭尷尷尬尬咁我咪Gentleman 啲,問候下Ghibli 近況,點知佢一開口就喊,話佢主子(小鮮肉一件)成日將佢踩到盡,見壆過壆,見窿過窿,永不收油,一係一收就dup 到應,重要唔捨得買靚鞋比佢,淨係識得要佢洗白白見人,佢話自己要墮嘅都墮墮地,要鬆嘅都鬆哂喇,重成日比主子嫌佢嘈……

阿sir 來到我們要分開了,我輕輕安慰佢幾句後也無言了。

我靚太主子話明天同我去車房整番靚個頭,不如順便全身檢查check 埋其他嘢,以前我會嫌d女人真麻煩,以後我會感恩有愛惜我的主人,我會健康長命地跟著主子喔。

(以上故事梗係虛構啦)

但大家係怪責自己架車成日要整,成日爆呔之前,不如諗下你部車條命在你手,有冇啲駕駛壞習慣自己未改正呢,例如:

-          衝過減速壆不收油

-          衝過氹或窿不收油

-          好日唔洗車洗鈴,一洗就用d強力清潔劑「拿」,重要唔徹底沖乾淨

-          成日以為d 呔重有紋就唔使換,其實過左安全mark的呔去水功能已經不夠,加埋濕地已經夠令部車跣呔或大失制動功能

-          入窄灣唔偷位,好易刮花裙邊同鈴邊

-          偈油,波箱油,迫力油,迫力皮,水箱水等唔定期檢查更換

-          著鴛鴦鞋(呔),叫車車點行得好

暫時講著咁多先,諗到其他再加。

外邊有紋其實入面已經蝕哂

外邊有紋其實入面已經蝕哂

COMMENT