• Profile
    觸地市場
    呔鈴痴漢,十多年前創立鈴師傅的細榮,從無改變一心一意整靚部車,所以唔多識「整車」
  • Archives
  • Categories
2018/11/15

母親不再説母語

在街上在公司見過不只一次這種家庭,老豆同老母之間講廣東話,但老豆同囝囡,老母同囝囡都唔講廣東話,重要見佢地分好工的,一個負責講英文,一個負責講普通話。我家老虎超mean,成日笑人地用英文叫個細路 “walk slowly” “sit properly” “speak quietly” ….

 

老虎自己都係香港成長的,講開港式英語,佢自知如果唔係有兩個混血兒甥,一去美國探親就幾個月,都唔知原來英語日常語會講 “slow down please” “sit on your bottom please” 同 “inside voice please”

佢mean 那些「外語父母」自己都唔肯定啱的都夠膽死用來教自己的孩子,事倍功半。

 

我英文能力近乎零,唔評論咁樣對孩子嘅語言能力有冇幫助,只是很可惜現今的孩子連母語都冇機會去認識。好記得兒時暑假跟父母返鄕下潮州,一玩成個月,潮州話講得唔流利都起碼聽得明,鄕下老表們想恰我都冇咁易;啲地道食物名古怪極都重記得點講,有時候經過九龍城買啲番屋企都氹到老媽子架。

 

我身邊在外國生活的朋友,反而很努力和孩子用母語交談,不少孩子除了在學校講英文,另外再學多一個語言,回家講廣東話,假日見到祖父母講鄉下話(上海、台山、潮州⋯⋯⋯)孩子都是不停從日常生活中學習,教的人就是很輕鬆自在地說自己的母語,孩子亦很自然地學,語言是用來溝通的,這樣不才是最好嗎?

shutterstock_1012146889-s

COMMENT