2018/12/20

各花入各眼

發洩文,慎入!

由於工作上經常涉及顏色,為求準確,一般會有3個做法:
1. 請客人來店看實辦
2. 請客人提供車身顏色編碼
3. 請客人提供實物色辦

我們收過很有個人風格的色辦包括:一樽黃色芥辣及一支指甲油。

這些我們都會盡最大努力做到準確的配色。

然而,如果那個顏色放在一隻合金鈴上未必好看的話,我們都會婉轉地告訴客人,這顏色沒有人做過架喎,配襯出來的效果可能未如預期 bla bla bla……正如很多女生喜歡粉紅色,但粉紅色車身未必會如預期般可愛….

選擇婉轉是因為有些客人真的非常喜歡某個顔色,他真的喜歡任何這個顔色的事物,所以我實在不想以批評的角度去看待。

但如果提左,客人都堅持的話,咁我又冇理由同錢作對吖….就只有一次,個客要做個好特別的暗綠色,提左,堅持,咁正常做喇,到交貨一刻佢大聲話乜咁醜樣架,你重咩唔提我,你地一啲都唔専業….下刪千字投訴。

嗰刻我忽然間醒覺喇,我知d零售連鎖店的單為什麼咁輪大張咁輪多字了。
我都要加條terms :個顔色我自己揀嘅,好醜都與人無尤,我唔會唔比錢要人噴多次…

香港人人份人工都係好努力的回報,工時長,保障少,使錢使得謹慎好正常,但如果人人一消費就大爺上身,搞到相方都勞氣,何必呢!

 

8845425115166

COMMENT