2019/02/16

量力而為

渣打馬拉松就到,近來常聽到專家學者們提大家「量力而為」。大家其實有冇真正行量過下自己的能力?跑之前有冇?平日洗錢時有冇?揸車時有冇?

你估下比對白飯魚給非洲跑手,非洲跑手會唔會跑得慢過你著對千幾蚊曉飛起幾%的勁鞋?不過自量的跑手很多,我暫時都未聽過有人賴對鞋令佢跑得慢左。

同樣揸車時要量自己嘅力,

亦要量埋自己架車嘅力。

比你揸到架車馬力大扭力夠,呔又闊又咬地都好,都唔代表唔會跣呔,點解呢!

因為入灣角度,速度,出灣比油的力度時間配合得唔好的話,做錯揸車程序,比條F1方程式落場呔你都咬唔實撻地跣左出跑道草地或沙池。

其實車呔同你依家着緊對鞋都差唔多,有平有貴,如果你平時有做開運動,有反應和平衡力,等如揸車時有留意吓架車,遇到行街時跣腳或行車時跣呔都可以即時平衡返,唔會跣襯!

你同自己架車溝通良好,明白及發揮到架車同呔的極限,咁就算不是最頂級型號的呔,都可以不論乾濕地都發揮得最好。

我的責任是為你的坐駕配上最合適的呔,但千祈唔好問我「會唔會跣呔?」

呢個問題問你自己先會更加安全,明白未?

 

順便為明天有做好準備的跑手打氣加油!

祝跑出自己的理想時間!祝PB達成!

 

Q&W_43

COMMENT