2019年01月18日

男人的Fantasy (二一一)燒房菜

39123462-flame-fire-empty-hot-barbecue-charcoal-grill-with-glowing-coals-on-black-background
 
網上資料圖片
 
離開咗之前嘅燒烤店,已經差唔多有五年時間,呢幾年嘅生活雖然足夠精彩,有時諗返都會覺得,做飲食業雖然辛苦,但有佢穩定嘅地方。
 
轉行之後,去嘅地方多咗,不過見朋友同媽媽阿仔嘅機會就少咗好多,有時一個月可能要去幾個地方做嘢,返到香港又攰,寧靜喺屋企發呆算數。以前開自己嘅舖頭,定時定候都會見到身邊嘅人,就連朋友,都有一個聚腳地,生活過得好開心。
 
最後成日睇鼎爺煮飯,原來咁樣睇睇吓,都可以學到唔少處理食物同煮飯嘅技巧。一時技癢,我又會喺屋企自己燒啲海鮮食,學吓鼎爺咁喺燒元貝上面加啲陳皮,原來又真係好味好多。
 
但做人唔可以半途而廢,點都要留返啲時間出嚟寫吓嘢同拍吓嘢,我諗咗好耐,有冇得將時間分一半,將自己想做嘅嘢都完成,最後我諗到,自己可唔可以開一間「燒房菜」。
 
其實食字呢啲嘢我唔係成日用,但諗名食字係最快,亦都係令其他人最快明白。睇名都知道,叫得「燒房菜」,就係用燒烤做主題嘅私房菜,平時你地BBQ時都應該踐踏過唔少好嘅食材,燒到又乾又濃又咸又唔好味,我做燒房菜,我就係將自己咁多年嘅經驗,做到好似私房菜咁細緻,等人可以坐定定咩都唔使做,就食到好味嘅燒烤。
 
呢個做法,好處就係搵舖頭唔使咁煩,未必一定要地舖,就算係樓上舖都冇所謂,每日限定幾多圍同幾多轉,又易處理又好做。做生意點都要計蝕本嘅數先,萬一有咩山高水低,就算捱吓蝕本期,份租都無咁恐怖丫嘛。
 
諗諗吓仲可以搞埋酒飲,燒烤加酒,最好就大時大節有啲足球睇吓,咁就肯定係一個朋友嘅集中地,俾我可以玩住咁做嘅心靈寄託,因為日日喺屋企寫劇本真係好悶。
 
睇到呢度,好多人可能覺得我講笑,我係絕對講真,就當做定廣告先,如果有一日大家見到我開得成呢間舖,當俾面呢篇文又好,當我一早同你分享又好,記得多多支持。
 
如果有老闆想投資都可以隨時搵我,中門大開,新年快樂。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

Read More
2019年01月12日

男人的Fantasy (二一零)趕海

a24d29ba809c698a45763e9e4d075ff7
 
網上資料圖片
 
做網絡人,經常睇住網絡有咩變化係必須嘅事,所以我每日都會開住好多個網頁,乜嘢都會睇睇,涉獵一下。
 
呢排喺YOUTUBE,睇到一啲「趕海」主題嘅片,郁啲就有幾十萬點擊,完全唔知係咩事,就開嚟睇睇。其實「趕海」嚟講,就係一條友拎住個夾同埋一個紅A膠筒,喺海邊行嚟行去,見到木頭又摷吓,見到啲海菜又夾吓,睇睇有冇啲魚蝦蟹嘅出沒,見到就捉返去。
 
不過呢班人係超級夠薑,幾多瘀泥嘅海邊又好,幾多海草遮住搞到完全睇唔到水底入面有乜都好,佢哋都可以一隻手唔帶手套伸入去,完全唔會淆底。呢一類嘅短片就係咁簡單,見到佢哋行嚟行去,見到石頭搬開佢,搵到獵物就大叫「發財了」,但簡單嘅娛樂本來就珍貴,佢令我諗起細個跟住鄉下啲表哥去海灘捉蟹仔,雖然我哋捉嗰啲要用顯微鏡先睇到,但呢一種快樂,對我哋呢啲七十後嚟真係好重要。
 
呢一班趕海嘅人,都有佢哋自己嘅規矩,太細嘅蟹同魚都會放生,而且一路趕海時,見到垃圾會自發執起再順手拎去垃圾站,睇到人特別開心。
 
而且佢哋每個人都有自己故事,有啲會捉俾老婆拎去街市賣,有啲就會留嚟煮俾仔女食,見一個大男人一張爛木枱一個簡單嘅火水爐,搵把唔係開蟹蓋既刀斬下劈下,掟兩片薑過下滾水又煮好一餐飯,啲小朋友又食得津津有味,生活就係可以咁簡單。
 
有時仲會有啲NPC出現,好似一個叫趕海阿峰嘅,每一次捉到蟹都會拎去街市,搵一個鴨肉檔嘅女人,好似絲綢之路咁同佢以物易物,三隻佢哋叫「打鐵佬」嘅蟹可以換幾多鴨肉。有時阿峰會送啲靚貝殼俾老闆娘,老闆娘又會搭返個鴨腎俾佢,大家眉來眼去,笑意迎迎咁,但同時又相敬如賓,眼神都唔敢邊樣正面相撞,阿峰次次都唔會帶老婆去換,男人就係衰格,幾純樸嘅都係咁。
 
當阿峰有幾日無去換鴨肉,片下面嘅留言,就會有好多人叫佢「係時間換鴨了」、「鴨肉西施呢?」等等,互動得嚟又夠搞笑,每一次都睇到好開心。
 
但都會有啲趕海嘅壞份子,例如到處破壞生態,捉到細嘅又唔放返落海,半夜又會去偷人哋放喺海嘅地籠入面嘅蝦蟹,呢啲點擊多數一般都會低,仲有好多人留意鬧到佢飛起。所以娛樂如果帶到一啲教育意義俾大家,其實都係好事,特別係好多睇片都係小朋友,好多觀念由細開始,點都係一個好事。
 
教曉佢哋環保,教曉佢哋搵食,仲可以教曉佢哋知足同簡單,人生最重要就係呢幾樣,唔好等搵唔返時先去後悔。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

Read More
2019年01月04日

男人的Fantasy (二零九)時間概念

download
 
網上資料圖片
 
喺我人生入面,已經第好多好多次講「新年快樂」,由細個望住電視倒數煙花一班人大聲倒數,到抱住個仔一路餵奶一路細聲數,剛完咗嘅元旦,我決定自己一個人喺屋企靜靜望住電視入面嘅人數。
 
我係一個時間線觀念好重嘅人,二十九歲同三十歲對我嚟講都會有好大分別,就好似過咗三十歲之後我就好少去海洋公園同落老蘭蒲,因為覺得自己已經大個,再去同班年青人爭地方玩,好似有啲唔好意思。呢個諗法比起我做咗爸爸時嘅觀念更重(我28歲做人老豆),喺我人生入面,只要我過咗條界,我就好少會做返之前一個階段嘅事。
 
到咗今年,特別有意義,因為2019年就係我40歲嘅年份,40歲喺我心目中係咩概念,諗到呢度我會諗起爸爸,諗起佢40歲時係咩模樣。我認為首先要寡言,要將生活入面想講嘅說話減少三成至一半,因為寡言嘅人永遠都俾人感覺成熟少少,畢竟都40歲,如果工作上仲俾人感覺好似細路仔咁,我認為係一個貶意嚟。
 
諗咗好耐,除咗寡言,原來我已經唔記得爸爸40歲時到底係咩樣。呢一件事曾經令我困擾咗好幾日,最後終於俾我諗到原因,爸爸後生時,都仲有同我哋講講笑,但就係去到某一個年紀,我已經好少見到佢笑。我覺得係遺傳,對時間線睇得咁死呢個觀念,應該係嚟自佢身上。
 
就係因為佢愈來愈沉默,我先發現原來喺過咗某一條時間線時,爸爸放棄咗表達。就係因為無表達,我先會對佢嘅印象會咁少,少到唔足夠我可以成日諗起同佢一齊嘅往事。
 
時間每一分每一秒都行得好殘忍,但佢掠過後,好多觀念都好模糊。
 
遺傳嘅另一種講法係重蹈,我唔想阿仔喺我有一日走咗之後,對我嘅印象都同樣嘅淺,所以過咗40歲後,除咗要成熟穩重之外,我都要好好咁學吓表達,主動咁喺其他人身上留低一啲自己嘅事,就好似我身上都有其他人留低嘅痕跡一樣。
 
我唔習慣寫新年願望,因為寫完多數都做唔到,但學識表達唔可以當成一件事,就當係往後人生入面,一樣同我伴隨嘅信條,生活每日都係一樣咁過,邊個嚟到邊個離開都唔會對邊個有太大影響,只係心入面相信嘅事,先可以令我哋每一日都覺得唔困難,覺得開心。
 
篇文係咪好長輩圖嘅感覺?係呀,到咗就嚟40歲時大家就會明點解。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

Read More
2018年12月28日

男人的Fantasy (二零八)最真實的人妻

640x360
 
網上資料圖片
 
十年前聽「囍帖街」,尚未成婚,把這歌當成流行曲看待,放於娛樂之列,不傷身聽起上來自然就不上心,但我是謝安琪的歌迷,一路走來,除了欣賞歌藝,還有就是那份待人以誠。我是個「高登仔」,看過她的荊棘滿途,亦看過她面對時的落落大方,在社交平台上常看到她留言也是對友人祝福跟問好,堂堂天后,這種處事說不上很驚訝,但並不是必然。
 
阿Kay兩年前小休時,我有擔心過她會全面退出,畢竟人到了某一個階段,就會有不同的目標。
 
還好她還是回來了,多了一重身份,換了一個環境,最讓我想不到,是她帶了一個故事回來。
 
正確來說,應該是Kay老闆麥浚龍先生跟她共同帶著一個故事,伴隨著Kay回來歌迷身邊。
 
經歷過「姿色份子」的吶喊、「滄海遺珠」時那淡淡青澀、「囍帖街」的高峰,最後鉛華盡洗,重新回來站在我們面前的,是一個最真切的人妻浦銘心。
 
Juno所創作的世界很簡單,但也很真實,是我們每一個人人生中所走盡的路,董折和浦銘心會遇到的事,我們都會碰個正著;浦銘心對藍定凌的選擇,也是我們都會遇上過,有關於勇氣的情景。
 
最動人的創作,每每是最接近受眾。
 
基於人類的陰暗面加劣根性,我非常同意倪匡先生所說「一夫一妻是惡法」這個立論,但於德道層面上的種種包圍,我們又必須遵照婚禮中那有如夢幻一般的誓詞,要一生一世看對方,愛對方…不離不棄不存異心。
 
這個話題從來不是話題,會越界的人只要做不會說,不敢出軌的想也不敢去想;但不去想,不等如不存在。
 
董折和浦銘心這一對情侶開端,就是我們都對愛情奮不顧身的時期,直到後來種種不如意不協調,然後藍定凌的出現,蜜月期過去,最真實的婚姻和人生才正式出現。這種感覺,未結婚的人不會明白,往往被問題壓抑到透不過氣的感覺,浦銘心躺在浴缸抽煙那一幕表達得很完美,最後鐘聲響來「叮」的一聲,大家又要回到自己的崗位,恭恭敬敬地去迎合那一段外人心目中美好的關係。
 
就像「真的愛妳」這類歌一樣,你們不敢向母親說出我愛你,就用這首歌來表達;人妻們,如果你已經盡力做好自己婚姻內所有細節,但生活仍不似預期,每天也糾纏於責任與自由之間,請好好欣賞浦銘心這個人物,她會陪著妳,明白妳,同意妳,然而成為妳。
 
「能叫你確信我極幸福不是偽善 始終好過對往日懷念」
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

Read More
2018年12月21日

男人的Fantasy (二零七)最好的債

images-2
 
網上資料圖片
 
我哋十二歲時認識,十六歲時我妹妹出世,大家約好等阿妹大個就同佢一齊去街,然後我十八歲開始拍拖,佢亦開始自己嘅生活。我哋嘅友情,喺十八歲同廿五歲呢段時間模糊到令我遺憾。因為有女朋友而唔方便搵大家免得麻煩,呢個係我第一個藉口;因為我哋感情好似家人一樣,就算幾耐唔搵,感情都會係一樣,呢個係我心入面嘅諗法。
 
我由細到大嘅性格都係咁模稜兩可,諗多過做,唔主動解決所有問題,我阿媽同佢,喺我中學到宜家都一齊咁鬧我,但喺我嘅角度,我所有事都唔太主動,包括攻擊同傷害其他人,所以我算係一個好人,既然係好人就唔好改。
 
直到廿五歲某一晚,我妹妹離開咗呢個世界,我打電話俾佢,佢放低電話就去咗我屋企陪我。嗰一晚我哋傾咗好多事,包括將來,大家各自生小朋友要點樣教,又或者係如果大家四十歲都結唔到婚點算。多謝呢一晚,將我由接近崩潰嘅世界救返出嚟。
 
可惜嘅係,我哋始終無同阿妹出過一次街。
 
又好多年,然後我又拍拖,結婚生仔,每一樣人生大事佢都喺我身邊,但偏偏我喺佢人生大事上為佢留低一個遺憾,因為呢件事佢嬲咗我好多年,每一次諗起佢仲嬲緊我,我都會以為我哋經歷嘅事好多,總有一日喺大家無咁忙時,會傾返偈見返面。
 
然後我哋嘅感情,就好似一如以往,大部份時間都係死水一樣,偶而諗起我都唔會敢打電話俾佢,因為佢性格高傲,但實際係自立,由細到大佢都唔太需要靠人,反而係我好多時候都需要搵佢幫我,例如朝早叫我起身返學同肚餓時叫佢拎個公仔麵俾我。
 
直到上年十月,我嘅好朋友斌仔喺某一晚突然過身,我坐喺巴士唔知道可以打電話俾邊個時,我只有諗起佢。
 
「斌仔走咗。」
「發生咩事?」
 
呢一次係我哋最後一次鬧交,直到宜家一年多我哋都無鬧過交,最多都係頂兩句頸,兩三日後又會問返大家「你做咩唔搵我?」
 
佢叫阿詠,一個我由中一時就認識,認識我最親嘅屋企人,我大部份女朋友嘅死敵,我個仔嘅契媽,同埋我最好嘅朋友。好多人覺得細細個識嘅朋友,要維繫好難,但我同佢嘅感情,好細個就好似家人一樣。我唔會形容佢似我阿妹定係姊妹,如果以行為去講,佢應該係我第二個阿媽,由阿斌離開嗰一刻,我坐喺巴士上面,突然覺得耳鳴,我諗到嘅第一個問題,係我仲有乜嘢未同斌仔講;而第二個問題,係我問自己,仲有幾多個朋友你係遺失咗,而係對你好重要。
 
我無咗一個好朋友,同時又擁有返一個好朋友,我覺得呢個係人生路上嘅教育,老生常談嘅廢話,如果每次都要真正失去先知重要,代價實在太貴。
 
今日,係阿詠嘅生日,十二點十七分我發出一句happy birthday,然後進入中女年齡十二點左右就會眼瞓嘅佢,勉強地回我一個emoji。我望住呢個emoji,慶幸自己可以喺佢今年呢個比較重要喺生日喺度,就好似我好慶幸佢最後可以出席我人生入面第一次首映一樣。
 
上半生欠妳嘅債,我將會喺下半生入面無數嘅晚飯為妳補償,生日快樂。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching

Read More