2020/01/31

男人的Fantasy (二六八)香港人要自救

FactCheckers_Thumbnail_Final
 
網上資料圖片
 
武漢肺炎襲擊全球,由輿論開始集中到大陸要封城,只係短短一個月時間,好多人都抨擊大陸人向外跑又或者係中國慢九拍嘅應對,甚至係林鄭月娥垃圾一樣嘅處理方法,我覺得統統都無意思。
 
將施襲者嘅行為不斷重覆,唔會幫到我哋解決問題。只有善用自己資源,先可以保護到大家。
 
林鄭不封關,將政府屯積嘅口罩收起唔派發俾市民,將自己要處理嘅問題推俾一班醫護前線,要講佢有幾無能,呢篇嘢寫十萬字都應該搞唔掂,所以今日唔鬧佢,因為咁樣無意義。出完氣,肺炎都係會嚟。
 
而家嘅科技已經比起十七年前沙士還要發達,每個都有自平台嘅情況下,我哋要做到嘅,首要係將一啲有用嘅資料做好。每一次大家見到一啲資訊時,唔使心急即時傳出去,如果可以嘅話,搵一搵身邊人問一問,又或者用Google稍稍去確認一下,咁樣已經可以確保好多假消息流出。
 
大是大非,好多時假消息就係人群因為恐懼而慌亂嘅原因。當然,取之中庸之道,大家唔係博士醫生,就算上網查完朋友問完都可能會有錯,但情況總比見到乜嘢就傳出去來得更好。
 
繼而就係一啲全民一齊都要做好嘅事,例如係現時我哋最缺乏嘅口罩,將好嘅觀念推俾大家,當然我知道一啲藍絲廢老掌心雷唔會理你,但你永遠唔可以因為呢啲人而打亂自己計劃。點解防範佢哋搶哂係另一個課題,大眾要有良好意識亦同樣重要。
 
我個人覺得點樣處理好用完嘅口罩都要每日不停講,用完嘅一定要消毀,剪爛又好搵筆畫花佢都好,全民做得到呢一點,就可以防止啲阿嬸拎去再用,甚至係賣比人。
 
當佢賣俾人,我哋可以救到好多香港人;
當佢蠢到拎返屋企用,我哋都可以救佢嘅家人。
 
最後就係對前線醫護嘅支援,自保同時用自己嘅方法關心、留意、幫助同聲援佢哋。我哋日日望住個Facebook都咁驚,佢哋返工如同上戰場,除咗一份使命感之外,香港人大家嘅支持都係佢哋動力之一。當然,佢哋有任何工會行動向政府提出訴求,我本人都係義無反顧地支持。
 
十七年前我哋都覺得好難捱,但香港係我哋屋企,要捱就一齊捱。經過呢大半年,我相信香港人會更齊心,我哋會更加好,更多笑容。
 
薛可正Facebook Page
http://www.facebook.com/sithoching
IG:sithochi

COMMENT