{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 11 Jun 2024

由David Leitch執導、Ryan Gosling及Emily Blunt主演,以特技人為主角嘅電影《The Fall Guy》(特技狂人)除咗為觀眾帶來目不暇給嘅特技場面之外,亦帶起咗業界對特技人是否缺乏尊重與表揚嘅討論,而呢個討論,似乎會有個正面嘅結果。事關據外媒報導,奧斯卡近日的確研究緊能否增設專為特技人而設嘅新獎項。

圖片:《The Fall Guy》

《Empire》早前於康城影展中,與奧斯卡主辦方「電影藝術與科學學院」(AMPAS,簡稱學院)嘅高層們做咗個訪問,並談論到未來奧斯卡頒獎禮及獎項嘅改革。當中學院CEO Bill Kramer就正面回應增設最佳特技人獎一事:「我哋正同會員中嘅特技人社群討論緊呢件事。我哋之前亦決定增設兩年後開始頒嘅選角導演(Casting Director)獎,所以我哋一直都願意去討論。」

而學院主席Janet Yang亦補充:「學院其實似係一隻有生命、會呼吸的生物。我哋聆聽會員,而如果有強烈嘅支持,又有完整嘅機制去推動件事,而大家又有興趣…試鏡個獎就係咁出現。過去我哋亦曾經增設其他獎項,所以我哋係會進化,跟隨業界改變而進化。」

資料來源:Empire

隨住《鬼滅之刃》最新一季「柱訓練篇」將於30日完結,故事即將進入最終篇章「無限城篇」,正當Fans們猜測最終大戰會以電視動畫還是劇場版呈現時,官方就疑似走漏風聲,意外曝光「無限城篇」將製成三部劇場版播出。 ...
hobby
【動漫】《鬼滅之刃》官方周邊曝「無限城篇」將製成三部劇場版播出
24 Jun 2024
曾為《機動戰士高達》阿寶、《聖鬥士星矢》星矢、《名偵探柯南》安室透等著名角色配音嘅古谷徹,早前被爆出與37歲Fans發生不倫關係長達4年半,甚至強迫對方墮胎並施以暴力行為,引起軒然大波。時隔一個多月,古谷徹 ...
hobby
【日本】古谷徹宣布辭演《名偵探柯南》安室透、《海賊王》薩波
24 Jun 2024